Όπως κάποια διάσημα ζευγάρια του Χόλιγουντ που για να σταματήσουν τις φήμες περί χωρισμού τους αποφασίζουν να κάνουν κοινή εμφάνιση μετά από καιρό έτσι και ο Ε. Τσακαλώτος με την Ε. Αχτσιόγλου θέλησαν τη Δευτέρα το μεσημέρι να "διαψεύσουν" τις πληροφορίες που τους ήθελαν να μην έχουν αγαστή συνεργασία.

Συγκεκριμένα όταν έσκασε το θέμα της ηχηρής διαφοροποίησης του Ε. Τσακαλώτου από την επίσημη γραμμή του κόμματος,  αναφορικά με τον χαρακτηρισμό "πολιτικός απατεώνας" κατά του Κ. Μητσοτάκη,  ο σκληρός πυρήνας των Προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στα πολλά που καταλόγιζε στον πρώην τσάρο της ελληνικής οικονομίας ήταν και το ακόλουθο: 

"Δεν βοηθάει καθόλου την Ε. Αχτσιόγλου" σε ένδειξη δυσφορίας προς τον Α. Τσίπρα που του πήρε το "χαρτοφυλάκιο" οικονομίας και το έδωσε σε αυτή. Μάλιστα σε μια τελευταία της συνέντευξη η Ε. Αχτσιόγλου οταν αναφέρθηκε στη συνεργασία της με τον Ε. Τσακαλώτο, απαντώντας σε ερώτηση, που εμμέσως πλην σαφώς έθιγε το ζήτημα της ακαταλληλότητας της να τον διαδεχτεί στο συγκεκριμένο πόστο, η αλήθεια είναι πως έριξε κάποιες σπόντες στην εξής κατεύθυνση: 

"Ο Ευκλείδης δεν έκανε δα και κάτι τόσο σπουδαίο για να φαντάζω εγώ  ανίκανη,  από τη στιγμή που οι αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο λαμβάνονται συλλογικά". Αφού λοιπόν άρχισε να παίρνει διαστάσεις, εντός και εκτός κόμματος, η συζήτηση πως δεν τα πάνε καλά, για να τερματιστεί η σχετική "παραφιλολογία", προχώρησαν σε κοινή δήλωση με αφορμή το προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Κοινη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Συντονιστή Οικονομικού Κύκλου και της Έφης Αχτσιόγλου, Τομεάρχη Οικονομικών, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

-“Προϋπολογισμός ανεδαφικών προβλέψεων και επιδεικτικής αδιαφορίας για τις κοινωνικές ανάγκες”

  Οι προβλέψεις του Προσχεδίου για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 είναι ανεδαφικές. Προβλέποντας ύφεση φέτος 8,2% και ανάκαμψη 7,5% το 2021 η κυβέρνηση επιμένει σε μία ανάκαμψη τύπου V, η οποία με βάση τα μέτρα που λαμβάνει αλλά και τις υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται είναι απολύτως μη ρεαλιστική.

Οι μειωμένες παρεμβάσεις του Προϋπολογισμού που προβλέπονται για τις συνέπειες της πανδημίας προμηνύουν τη συνέχιση της πολιτικής μη στήριξης και μη ενίσχυσης της υγείας και της παιδείας, των εργαζομένων και των νοικοκυριών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ενώ οι πολίτες θα κληθούν στο μέλλον να πληρώσουν συσσωρευμένα χρέη.

Οι ανεδαφικές και υπεραισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα και αποτελέσματα της πολιτικής της, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε επώδυνες αναθεωρήσεις εις βάρος της κοινωνίας.

Η ανάγκη ουσιαστικής, άμεσης και γενναίας στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων και των νοικοκυριών αγνοείται επιδεικτικά από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Όπως αγνοείται και η ανάγκη ουσιαστικής αξιοποίησης του μαξιλαριού που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα πρόσθετης στήριξης της οικονομίας χωρίς το χρέος να φτάσει στο 216% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται από το Προσχέδιο, καθώς η ύφεση θα ήταν σαφώς μικρότερη.

Τις μη ρεαλιστικές προβλέψεις και την εκτόξευση του χρέους επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η χώρα και οι πολίτες τις έχουν πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν. Το Προσχέδιο που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση προμηνύει νέα μνημόνια. De jure ή De facto.