tsipras-sounio-eggrafo3
Πολιτική

Αλήθειες και ψέματα για τη βίλα στο Σούνιο και τους κουραμπιέδες της Κυψέλης

Του Γιώργου Κουβαρά

Τις τελευταίες ώρες παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθεια μιας σοβαροφανούς μειοψηφίας να μας πείσει ότι η ενασχόληση με τη βίλα στην οποία διαμένει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Σούνιο είναι δήθεν… κατώτερη των περιστάσεων και ανεπίτρεπτη.

Φτάνουν μάλιστα να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι την ώρα που θρηνούμε σχεδόν 100 νεκρούς κάθε μέρα με τον COVID-19, είναι αδιανόητο εμείς να ασχολούμαστε με το σπίτι του Τσίπρα. Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, μας λένε, ότι αποτελεί ασέβεια στους νεκρούς να μιλάμε για τη βίλα του πρώην πρωθυπουργού. Άρα, αν πάψουμε να ασχολούμαστε με τη βίλα, αυτό προφανώς θα αποτελεί ένδειξη σεβασμού στους νεκρούς! Αυτή η προσέγγιση, μάλιστα, η οποία σε κάθε σοβαρό άνθρωπο ακούγεται μάλλον κωμικοτραγική, προβάλλεται ως ένδειξη δήθεν υψηλής πολιτικής σκέψης και πολιτικού πολιτισμού. Ας εξηγήσουμε, λοιπόν, γιατί η υπόθεση της βίλας είναι σοβαρή και η ενασχόληση με αυτήν αποτελεί υποχρέωση καθενός που σέβεται τον εαυτό του και τους κανόνες της δημοκρατίας.

Πρώτον, η υπόθεση της βίλας ξεσκεπάζει μια ακραία πολιτική υποκρισία που δηλητηριάζει χρόνια τώρα το δημόσιο βίο της χώρας. Πού έγκειται η υποκρισία; Στο παραμύθι του λαϊκού ηγέτη που περηφανεύεται ότι ζει σε διαμέρισμα στην Κυψέλη κι αυτό αποτελεί δήθεν στοιχείο ταύτισης του με το μέσο πολίτη. Τον οποίο μέσο πολίτη υποτίθεται ότι αδυνατεί να κατανοήσει και να εκπροσωπήσει σωστά αυτός που δεν διαμένει σε κάποιο αντίστοιχο διαμέρισμα, αλλά ζει βίλα. Σαν αυτή του Σουνίου…

Θέλετε αποδείξεις αυτής της υποκρισίας; Δήλωση Τσίπρα στη Βουλή το 2018: «Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να αποδράσετε από την πραγματικότητα κ. Μητσοτακη, πείτε στους επικοινωνιολόγους σας να μη σας φέρνουν στη γειτονιά μου στην Κυψέλη να κάνετε δηλώσεις. Αλλιώς ελάτε να σας κεράσω κανέναν καφέ». Στην Κυψέλη, κερνάει τον καφέ, γιατί αν τον καλούσε στη βίλα στο Σούνιο παρά θίν´αλός, θα ταίριαζε το λιγότερο ένα τζιν τόνικ ή μάλλον καλύτερα ένα ποτήρι σαμπάνια…

Θέλετε κι άλλη… Κυψέλη; Ακριβώς ένα χρόνο πριν απαντά ο Αλέξης Τσίπρας στον Αιμίλιο Λιάτσο στο Κόντρα που τον ρωτάει για τις διακοπές με το κότερο της κ. Παναγοπούλου που είχαν κρατηθεί μυστικές και τις αποκάλυψε η φωτογραφία που δημοσίευσε ο Αρης Πορτοσάλτε: «Δεν χρειάζονται φωτογραφίες για το πώς ζω. Η ζωή μου είναι διάφανη. Δεν μένω σε μονοκατοικία στην Τήνο δίπλα από τον Χριστοφοράκο. Εγώ ζω στην Κυψέλη, είναι γνωστό αυτό». Δεν είπε «εγώ ζω σε ένα ωραιότατο σπίτι δίπλα στο κύμα που το βρήκα σε τιμή ευκαιρίας στο Σούνιο». Αν το είχε πει, η εάν έστω δεν είχε χρησιμοποιήσει τόσες φορές το επιχείρημα «εγώ μένω στο διαμέρισμα στην Κυψέλη», ίσως τώρα η μεταχείριση ήταν διαφορετική.

Δεύτερον, η υπόθεση της βίλας ξεσκεπάζει κάτι ακόμη πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία. Την προσπάθεια ενός αρχηγού κι ενός κόμματος να κρατήσουν μυστικά, λέγοντας ψέματα. Και όποιος είναι σοβαρός κι όχι απλώς σοβαροφανής οφείλει να ξεσκεπάζει μυστικά και ψέματα στην πολιτική ζωή.

Ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή για του λόγου το αληθές:

Η πρώτη ανακοίνωση που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αποκαλύφθηκε η μετακόμιση στη βίλα του Σουνίου έλεγε: «Επειδή έβγαλαν από την κοιλιά τους ότι ο πρόεδρος μετακόμισε από τη λαϊκή Κυψέλη, τους ενημερώνουμε ότι εάν θέλουν μπορούν να περάσουν από το σπίτι στην Κυψέλη για καφεδάκι και κουραμπιέδες».

Το καφεδάκι έμελλε σύντομα να γίνει της παρηγοριάς, γιατί ακολούθησε την επόμενη νέα ανακοίνωση. Αυτή τη φορά η προσπάθεια δεν ήταν να μπερδευτεί η Κυψέλη με το Σούνιο, αλλά το Σούνιο με τη Λαυρεωτική και η προηγούμενη βίλα στην οποία έμενε το καλοκαίρι ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή στην οποία διαμένει σήμερα: «Εδώ και έξι χρόνια είναι δημόσια γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ νοικιάζει μια εξοχική κατοικία στη Λαυρεωτική, κοντά στην περιοχή του Σουνίου. Η ΝΔ έχει στη διάθεση της κάθε στοιχείο του ενοικιαστήριου γιατί δηλώνεται στο πόθεν έσχες». Εδώ τα ψέματα είναι πολλά. Πρώτα από όλα δεν είναι γνωστό εδώ και πέντε χρόνια ότι ο Τσίπρας νοικιάζει βίλα στο Σούνιο. Η αλήθεια είναι ότι νοίκιαζε βίλα από το 2015, επειδή όμως αυτό κρατήθηκε μυστικό, δημόσια έγινε γνωστό μόλις το 2018 – ως αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας, όταν αναγκάστηκε ο εφοπλιστής Μαρτίνος να εξηγήσει ότι το σπίτι που νοίκιαζε ο πρώην πρωθυπουργός το είχε νοικιάσει ο Μαρτίνος στον επιχειρηματία Γιώτη κι εκείνος το υπενοικίασε στον Τσίπρα. Το επόμενο και μεγαλύτερο ψέμα σε αυτή την ανακοίνωση είναι ότι η βίλα για την οποία καλείται να απαντήσει σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός είναι δήθεν η ίδια στην οποία διαμένει από το 2015. Αυτό πήγε να περάσει «ξώφαλτσα» η ανακοίνωση αλλά έβαλε τόσο… φάλτσο που γέλασε κάθε πικραμένος.

Τα ψέματα όμως δεν τέλειωσαν εκεί. Στην επόμενη ανακοίνωση , η οποία αναγκαστικά παραδεχόταν την ύπαρξη της νέας βίλας – πάντοτε… στη Λαυρεωτική – γίνεται λόγος για εξοχική κατοικία 71 τ.μ. με αντίστοιχο «υπόγειο». Μόνο που η φωτογραφία της βίλας απεικονίζει καθαρά και ξάστερα ότι το… υπόγειο είναι απλώς το ισόγειο με μεγάλη βεράντα πάνω στο κύμα και το… ισόγειο είναι ο πρώτος όροφος. Με αλλά λόγια μιλάμε για διώροφη μονοκατοικία – φιλέτο 142 τ.μ. στο Σούνιο, η οποία νοικιάστηκε -βάσει των όσων αναφέρονται στο μισθωτήριο – έναντι 500 ευρώ το μήνα! Και κάποιοι «σοβαροί» επιμένουν ότι δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε πώς και τι, διότι έχουμε πανδημία και νεκρούς!

Τρίτον, η υπόθεση της βίλας είναι σοβαρή και έναν ακόμη λόγο. Έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι δεν πιστεύουμε πραγματικά στους θεσμούς που υποτίθεται ότι δημιουργήσαμε για να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας. Αν κάποιοι αμφισβητούν τη σημασία της ενασχόλησης με το ζήτημα, αυτό σημαίνει ότι θεωρούν προφανώς ότι κακώς καταθέτουν οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι δικαστικοί και πολλοί άλλοι «πόθεν έσχες», κακώς έχουμε φτιάξει επιτροπές, αρχές και φορείς που ελέγχουν τη διαφάνεια σε συναλλαγές προσώπων που έχουν σχέση με διαχείριση δημοσίου χρήματος. Αν είναι υπερβολικό και μη σοβαρό να θέλουμε και να αναζητούμε πειστικές εξηγήσεις για τέτοια θέματα, τότε να τις διαλύσουμε αυτές τις επιτροπές και να κάνει ο κάθε ένας ό,τι θέλει – λόγος δε μας πέφτει – και θα ασχολούμαστε μόνο με την πανδημία.

Εν κατακλείδι, θα πρότεινα σε ορισμένους μαζί με το εμβόλιο για τον κορωνοιό να κάνουν κι ένα εμβόλιο κατά της σοβαροφάνειας. Θα φανεί χρήσιμο για πολλούς λόγους…


Πηγή: dailypost.gr