Όταν το 1995 ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, γνωστός για την αθυροστοµία του, είπε την περιβόητη φράση «Ενα κωλόσπιτο δεν θα µας ρίξει» -αναφερόµενος στη «βίλα της Εκάλης» του Ανδρέα Παπανδρέου και της ∆ήµητρας Λιάνη-, κανείς δεν µπορούσε να φανταστεί ότι, 25 χρόνια µετά, µια βίλα στο Σούνιο µε θέα τη Μακρόνησο, τόπο εξορίας και µε υψηλό συµβολισµό για τους παλιούς αριστερούς, θα προκαλούσε αναταραχή στον Αλέξη Τσίπρα, τον πολιτικό που ήθελε να µοιάσει στον Ανδρέα.

Το θέµα της ενοικίασης µιας βίλας που πωλείται έναντι ποσού 1,2 εκατοµµυρίου ευρώ, το οποίο ανέδειξε σε ένα παραπολιτικό σχόλιο το ένθετο «Secret» της εφηµερίδας µας, θα µπορούσε να είχε παραµείνει ως τέτοιο, εάν δεν είχε επιλέξει να το µετατρέψει σε µείζον πολιτικό ζήτηµα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Χρειάστηκαν τρεις ανακοινώσεις. Η πρώτη σε ύφος Πολάκη, «Περάστε να σας κεράσουµε κουραµπιέδες από την Κυψέλη», και µια δεύτερη σε κλίµα εµφανούς πανικού, όπου γινόταν λόγος για µια άλλη εξοχική κατοικία που ο κ. Τσίπρας νοίκιαζε στη Λαυρεωτική εδώ και έξι χρόνια, µέχρι να αναγκαστεί µετά τις αποκαλύψεις και τις σχετικές φωτογραφίες να παραδεχθεί ότι όντως νοίκιασε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους µια νέα βίλα στην πιο ακριβή περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας.


Αυτό, όµως, που προκάλεσε ακόµη µεγαλύτερη αναστάτωση και τεράστιο θόρυβο στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς παραµένει ακόµα και σήµερα ένα από τα δηµοφιλέστερα θέµατα συζήτησης, είναι το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εµφάνισε ένα µισθωτήριο σύµφωνα µε το οποίο το µηνιαίο µίσθωµα ήταν 500 ευρώ (!) -το οποίο µάλιστα προκατέβαλε για τα τρία πρώτα χρόνια, δίνοντας δηλαδή 18.000 ευρώ -για ένα σπίτι που µόνο η ανακαίνισή του –κατά τον κ. Τσίπρα πάντα– κόστισε 20.000 ευρώ, τα οποία µάλιστα κατέβαλε ο ιδιοκτήτης, µε αποτέλεσµα να ζηµιωθεί και 2.000 ευρώ!

Η συγκεκριµένη ανακοίνωση, την οποία έκανε από τον προσωπικό του λογαριασµό στο facebook και όχι µέσω του επίσηµου γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Προφανώς όχι για το κατά πόσον είναι νόµιµο το µισθωτήριο, αλλά για το γεγονός ότι το ποσό του ενοικιαστηρίου προκάλεσε εύλογα ερωτήµατα για το κατά πόσον ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα. Το ερώτηµα πώς είναι δυνατόν µε 500 ευρώ να νοικιάζεις βίλα στην ακριβότερη περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας κυριαρχούσε στα χείλη της κοινής γνώµης, που γνωρίζει καλά ότι µε αυτές τις τιµές µετά δυσκολίας µια τετραµελής οικογένεια νοικιάζει σπίτι στις λαϊκές γειτονιές της Αττικής.

Το 500άρικο της βίλας στο Σούνιο, ανάµεσα σε σπίτια εφοπλιστών και επιχειρηµατιών, γκρέµισε τον µύθο του «λαϊκού παιδιού» και κλόνισε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος σε αυτό το κλίµα έστειλε εξώδικο στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», προφανώς υπό το βάρος όχι µόνο της πίεσης από την κοινή γνώµη, αλλά και από το εσωτερικό του κόµµατος. ∆εν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να σιωπήσουν για το θέµα αυτό, ενώ στο πλευρό Τσίπρα επιστρατεύτηκαν µόνο ο Παύλος Πολάκης και η αδελφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ζανέτ, η οποία το τελευταίο διάστηµα συναγωνίζεται το πολιτικό alter ego του κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά το ύφος των τοποθετήσεών της. Με δεδοµένο, λοιπόν, ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να µετατρέψει το θέµα σε πολιτική αντιπαράθεση, στοχοποιώντας µάλιστα και ΜΜΕ (αγαπηµένη συνήθεια του ιδίου και των συντρόφων του), και δεδοµένου ότι στον δηµόσιο βίο ισχύει η ρήση «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίµια, πρέπει και να φαίνεται τίµια», τα «Π» σήµερα προχωρούν σε νέες αποκαλύψεις, συνοδευόµενα βεβαίως από τα αντίστοιχα ερωτήµατα, στα οποία καλείται ο κ. Τσίπρας να απαντήσει.
«ΤΥΧΕΡΟΣ»

Το συγκεκριµένο ακίνητο βρίσκεται σε µία από τις πλέον ακριβές περιοχές της Αττικής, µόλις πέντε µέτρα από τη θάλασσα. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του, ονόµατι Μάριο Περρόνε (τον οποίο θα συναντήσουµε παρακάτω), το πουλούσε µέχρι πρότινος έναντι 1,2 εκατοµµυρίων ευρώ. Το πρώτο ερώτηµα είναι γιατί κάποιος ιδιοκτήτης που πουλάει µια εξοχική κατοικία σε οικόπεδο ενός στρέµµατος, προφανώς για να βγάλει κέρδος, δέχεται να εκµισθώσει ένα ακίνητο για 3 +1 χρόνια και να µπει και µέσα! Πιθανόν να µην έβρισκε αγοραστή, θα ήταν µια απάντηση, ή να µην είχε όφελος από την εκµετάλλευσή του. Εδώ όµως έρχεται µια άλλη αποκάλυψη που κάνουν σήµερα τα «Π» και η οποία επίσης προκαλεί, αν όχι το κοινό αίσθηµα, σίγουρα την κοινή λογική.

Το συγκεκριµένο ακίνητο, πριν καν ανακαινιστεί για να εκµισθωθεί στον κύριο Τσίπρα µε έξοδα του ιδιοκτήτη -σύµφωνα πάντα µε τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-, ήταν ανεβασµένο στη γνωστή πλατφόρµα µισθώσεων airbnb. Σύµφωνα µε τη συγκεκριµένη πλατφόρµα, την κατοικία διαχειριζόταν ο κ. Γιάννης Περρόνε, κάτοικος Γλυφάδας, συγγενικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη, κ. Μάριο Περρόνε, ιταλικής ιθαγένειας, ο οποίος εµφανίζεται και ως οικοδεσπότης. Οπως αποκαλύπτουν σήµερα τα «Π», µόνο για το µισό σπίτι, η τιµή χρέωσης, για όσους ήθελαν να απολαύσουν τη θάλασσα, στο συγκεκριµένο ακίνητο, µε ιδιωτική παραλία και µάλιστα πριν ανακαινιστεί, ήταν 100 ευρώ τη βραδιά. Συγκεκριµένα, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους τα «Π», για 6 νύχτες την περίοδο από 12 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου 2019, ένας όχι και τόσο τυχερός πελάτης όσο ο Αλέξης Τσίπρας -ο οποίος το νοίκιασε για 500 ευρώ τον µήνα και µάλιστα αφού ανακαινίστηκε- κατέβαλε το ποσό των 688 ευρώ µαζί µε τους φόρους. Με απλά λόγια, ένας απλός θνητός νοίκιασε τη µισή βίλα για έξι βράδια µε 600 ευρώ συν τους φόρους και µάλιστα πριν καν αυτή ανακαινιστεί, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός τη νοίκιασε για 3+1 χρόνια µε 500 ευρώ τον µήνα για τα 3 πρώτα εξ αυτών και αφού πρώτα ο ιδιοκτήτης έδωσε και 20.000 ευρώ για να την ανακαινίσει! Υπενθυµίζεται ότι, σύµφωνα µε την ανακοίνωση και το µισθωτήριο που εµφάνισε ο κ. Τσίπρας, η οικία αποτελείται από δύο ορόφους, 71 τ.µ., ενός ισογείου και ενός υπογείου. Είναι όµως προφανές από τις φωτογραφίες ότι ο θεωρούµενος ως υπόγειος χώρος είναι δηλωµένος ως τέτοιος, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για κανονική διώροφη κατοικία, η οποία προφανώς τακτοποιήθηκε κάποια στιγµή µε τον νόµο περί αυθαιρέτων.

4
Τα ερωτήµατα λοιπόν που προκύπτουν είναι απλά:

  • Γιατί ένας ιδιοκτήτης, ο οποίος πουλάει ένα ακίνητο-φιλέτο στην πιο ακριβή περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας έναντι 1,2 εκατοµµυρίων ευρώ, αποφασίζει να το νοικιάσει για 3+1 χρόνια, βάζοντας µάλιστα και 20.000 ευρώ από την τσέπη του, µε αποτέλεσµα να επιβαρύνεται 2.000 ευρώ, χώρια τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους;
  • Γιατί, ενώ εκµεταλλεύεται το ακίνητο µέσω της πλατφόρµας ενοικίασης airbnb εξασφαλίζοντας ενοίκια από 100 έως και 200 ευρώ την ηµέρα, χωρίς µάλιστα να χρειάζεται να το ανακαινίσει, επιλέγει τελικά να το νοικιάσει για κάτι περισσότερο από 15 ευρώ την ηµέρα;
Και νέα ψέματα σε συνεντευξη

Τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε στη χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ότι έχει πάρει «διαζύγιο» με την αλήθεια και ότι, κάθε φορά που κάποιος με στοιχεία γκρεμίζει το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα» πάνω στο οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα, επιτίθεται με ύβρεις και εσχάτως με απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Δικαίωμά του. Δικαίωμα δικό μας, όμως, να παραθέτουμε τα στοιχεία και τον ίδιο στην κρίση της κοινής γνώμης. Ο κ. Τσίπρας χθες, λοιπόν, αφού αποφάσισε για άλλη μία φορά να χρησιμοποιήσει τη χιλιοπαιγμένη κασέτα για τον πλουτισμό στελεχών της Ν.Δ., ερωτηθείς να απαντήσει για την περίφημη βίλα στο Σούνιο, δυστυχώς έπεσε στην παγίδα που ο ίδιος προσπάθησε να στήσει.

Κατ’ αρχάς, είπε ότι δεν πρόκειται για βίλα, αλλά για ένα μικρό, χαριτωμένο σπίτι, το οποίο είναι σε μια περιοχή με παραθεριστικές κατοικίες, οι οποίες νοικιάζονται με τη σεζόν. Είπε, μάλιστα, ότι νοίκιαζε ένα μεγαλύτερο σπίτι για τρεις μήνες με 1.200 ευρώ τον μήνα και τώρα μετακόμισε σε ένα άλλο, με 6.000 ευρώ τον χρόνο για 3+1 χρόνια. Και όχι μόνο αυτό. Ενώ στην ανάρτησή του είπε ότι νοίκιασε ένα σπίτι 71 τ.μ. με αντίστοιχο υπόγειο, ως γνήσιο παιδί του λαού, αποκάλυψε τον διάλογο με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος του είπε: «Εσύ, πρώην πρωθυπουργός, θα πας να μείνεις σε ένα σπίτι των 70 τ.μ.;»

Ενα πρώτο ερώτημα είναι γιατί, αφού είχε εξοχική κατοικία, και μάλιστα μεγαλύτερη και φθηνότερη, επέλεξε να μεταφερθεί σε ένα μικρότερο σπίτι και μάλιστα με συμβόλαιο τεσσάρων χρόνων;

Ο ίδιος έδωσε τη δική του απάντηση, δηλώνοντας ότι το νοίκιασε από έναν ιδιοκτήτη ο οποίος το πουλούσε επί δέκα χρόνια και δεν μπορούσε να βρει ούτε αγοραστή ούτε ενοικιαστή. Πονόψυχος, γαρ, ο αρχηγός της Αριστεράς, βοηθά τους φτωχούς, αλλά τελικά και τους πλουσίους να πάρουν ένα κομμάτι ψωμί... Αρα, ο πονόψυχος Τσίπρας βρήκε έναν πονόψυχο ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν μπορούσε ούτε να πουλήσει ούτε να νοικιάσει και τελικά του το νοίκιασε με 500 ευρώ και του ανακαίνισε το σπίτι μπαίνοντας και μέσα, διότι, όπως είπε, του τον συνέστησε ο ταβερνιάρης της περιοχής... Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια.

Προφανώς όχι. Οπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», το συγκεκριμένο σπίτι όχι μόνο δεν ήταν ανεκμετάλλευτο, αλλά ο ιδιοκτήτης το εκμεταλλευόταν μέσω της πλατφόρμας airbnb, και μάλιστα για 100 ευρώ την ημέρα, όχι για ολόκληρο, αλλά το μισό...

Καλά τα ψέματα, αλλά έχουν κοντά ποδάρια. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και, πιστέψτε μας, θα έχει πολύ ενδιαφέρον.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου