Τρία είναι τα επιμέρους στοιχεία τα οποία κρατάει η ελληνική κυβέρνηση ως κέρδος μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής και τη συμφωνία σε ένα κείμενο συμπερασμάτων το οποίο να έχει ομοφωνία.

Το πρώτο στο οποίο στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είναι ότι υπήρχε σαφής καταδική της τουρκικής δραστηριότητας. «Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση, μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι αυτα αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο του κειμένου που αφορά την Τουρκία.

Ένα δεύτερο αφορά το μέτωπο των κυρώσεων και τη διεύρυνση της λίστας των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνοντας ότι για το ζήτημα αυτό δεν υπήρχε ομοφωνία πριν από δύο μήνες. Οι κυρώσεις αφορούν τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο δημιουργούν ένα προηγούμενο και δείχνουν μία αργή αλλά σταδιακή στροφή.

Το τρίτο στοιχείο στο οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η ρητή εξουσιοδότηση στον Ζοζέπ Μπορέλ να καταγράψει στο χαρτι τις επιλογές και τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα. «Έδωσε εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ να υποβάλει το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 μια γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων: Την οικονομική, την πολιτική και την εμπορική τους πτυχή. Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.