4777016
Πολιτική

Βοζεμπεργκ στα Παραπολιτικα 90,1 για εισβολή στο Καπιτώλιο: Είναι μια γροθιά στον πυρήνα της δημοκρατίας αυτό που έγινε

«Όποιοι υποτίμησαν τον πρόεδρο Τράμπ κακώς το έπραξαν», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η ευρωβουλευτής της ΝΔ

Για τα χθεσινά επεισόδια στο Καπιτώλιο και το χάος που επικράτησε στην Αμερική μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βοζεμπεργκ.

Αναφερόμενη στα χθεσινά επεισόδια στο Καπιτώλιο,
η κ. Βόζεμπεργκ επισήμανε: «Είναι μια γροθιά στον πυρήνα της δημοκρατίας αυτό που έγινε. Έδειξε μεγάλες αδυναμίες στην αμερικανική πολιτεία καταρχάς το γεγονός ότι μπόρεσαν αυτοί οι άνθρωποι να εισβάλλουν με βίαιο τρόπο στο Καπιτώλιο που θα έπρεπε να φυλάσσεται».

«Είναι τριτοκοσμικές οι εικόνες που είδαμε, και βέβαια αυτές οι σκηνές που είδαμε δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν πρόχειρα να χαρακτηρίσουμε έτσι όλο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα που έχει μια ιστορία παραδοσιακά δημοκρατική για τις ΗΠΑ], ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όποιοι υποτίμησαν τον πρόεδρο Τράμπ κακώς το έπραξαν διότι ψηφίστηκε πάνω από 30 εκατομμύρια πολίτες στην Αμερική που σημαίνει ότι έχει μεγάλη δύναμη ακόμη που τη χρησιμοποιεί με λάθος τρόπο γιατί δεν θέλει να δεχτεί την ήττα του», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Επίσης να έχουμε το βλέμμα μας στις 14 μέρες που μένουν μέχρι την ουσιαστική ανάληψη της διοίκησης της χώρας από τον Μπαϊντεν, που μέσα σε αυτές τις 14 μέρες ίσως –δεν ξέρω αν το σύνταγμά τους το προβλέπει- θα μπορούσε να καθαιρεθεί μετά από αυτό που έγινε σήμερα γιατί ναι μεν προώθησε και παρακίνησε και ‘’ντοπάρισε’’ τους ανθρώπους αυτούς ακροδεξιών χαρακτηριστικών να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο και από την άλλη με το μήνυμα του που απεσύρθη αμέσως τους προέτρεπε δημοκρατικά να αποχωρήσουν με έναν υποκριτικό τρόπο που σημαίνει ότι αυτή την επιλεγμένη βίαιη αντίδραση των ανθρώπων αυτών όχι μόνο την υποκίνησε και τη συντήρησε αλλά ενδεχομένως να θέλει και να τη συνεχίσει αυτές τις 14 μέρες που ακόμη ελέγχει τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

Η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε ότι ο Ντόναλτν Τραμπ «είναι έτοιμος μέχρι την τελευταία στιγμή να δημιουργήσει προβλήματα προκειμένου να πείσει τον εαυτό του πρώτα αλλά αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους έχει ισχυρούς οπαδούς ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα αλλά ήταν αποτέλεσμα μηχανισμών που του αφαίρεσαν την εξουσία. Άρα τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά».

«Είδαμε εικόνες που θα αποτυπωθούν στην αμερικανική ιστορία με τις πιο μελανές γραμμές αλλά αυτό θα πρέπει να αφυπνίσει εκείνους που έχουν τη δύναμη ούτως ώστε αυτό να μην έχει συνέχεια διότι αυτό το οποίο προκαλεί αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος Τράμπ είναι έναν ιδιότυπο εμφύλιο στην αμερικανική πολιτεία», δήλωσε η ίδια.

«Δείχνει ότι είναι ικανός και αποφασισμένος για όλα... Το φαινόμενο αν δεν ελεγχθεί τώρα μπορεί να έχει εξελίξεις που να μας σοκάρουν ακόμη περισσότερο», υπογράμμισε.