Εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων, όπου θα παρθούν οι αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN έδωσε μια γεύση από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επανεκκίνηση της οικονομίας.  

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει επιβαρυμένη, ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη διπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους. Την ίδια στιγμή η εξέλιξη της πανδημίας έχει θέσει σε κατάσταση έκατακτης ανάγκης το Ε.Σ.Υ.

Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «μέσα στο επόμενο 48ωρο» θα γίνουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το πως θα ανακτώνται σταδιακά «κάποιοι βαθμοί ελευθερίας», αναφερόμενος δηλαδή στο άνοιγμα από την επόμενη εβδομάδα ορισμένων δραστηριοτήτων. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναγνώρισε επίσης την κούραση του κόσμου σε σχέση με την πανδημία. 

Το κυβερνητικό πλάνο για την... υποχώρηση του 
lockdown 

Συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς παράγοντες η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε σταδιακή άρση των περιορισμών.  

 Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις 21:00 και όχι από τις 19:00, όπως ισχύει τώρα. 

 Αυτό θα συμπαρασύρει και το ωράριο των σούπερ μάρκετ, τα οποία θα κλείνουν πάλι στις 20:00. Προβλέπεται ακόμη άρση του περιορισμού από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033.  

 Στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των καταστημάτων περιποίησης νυχιών στις 22 Μαρτίου. Η ημερομηνία επαναλειτουργίας θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα: αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε το άνοιγμά τους θα μετατεθεί στις 29 Μαρτίου, συμπαρασύροντας έτσι και τα υπόλοιπα μέτρα χαλάρωσης.  

Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία των κομμωτηρίων και των καταστημάτων περιποίησης νυχιών θα γίνει με ραντεβού εντός του Δήμου και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. 

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο 

Εφόσον λοιπόν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών ανεβάσουν ρολά τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά (στις 29 Μαρτίου) τη σκυτάλη θα πάρει το λιανεμπόριο με click away ή click in shop.  

Οι αγορές θα συνοδεύονται με sms στο νέο πενταψήφιο 13032 και θα δίνεται στους καταναλωτές περιθώριο τριών ωρών για αγορές μια φορά την ημέρα. 

Αισιόδοξος για την τουριστική περίοδο εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμώντας ότι αυτή θα ξεκινήσει «γύρω στις 15 Μαϊου». Επεσήμανε επίσης ότι, σε σχέση με τους τουρίστες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα επιδιώξει να υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως έκανε ήδη με το Ισραήλ, ώστε να διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες θα ταξιδεύουν όσο πιο εύκολα γίνεται, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. 

 Το σχέδιο για σχολεία και εστίαση 

Το σχέδιο για τα σχολεία, είναι να ανοίξουν Λύκεια και Γυμνάσια στις αρχές Απριλίου, και τελευταία τα δημοτικά, ωστόσο δεν έχει δοθεί ακόμη το «πράσινο φως» από τους ειδικούς. 

Ο σχεδιασμός για την εστίαση, προβλέπει άνοιγμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους τον Απρίλιο, όμως οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή, μετά την συνεδρίαση των λοιμωξιωλόγων.