Η αντίστροφη µέτρηση για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ξεκίνησε. Η πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που κατατέθηκε από 30 βουλευτές της Ν.∆. στις αρχές της εβδοµάδας περιλαµβάνει αδικήµατα που φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτά της δωροληψίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βαθµό κακουργήµατος και της παράβασης καθήκοντος.

«Οι θέσεις µας είναι απολύτως στοιχειοθετηµένες», εξήγησε ο γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κυβερνώντος κόµµατος, Ι. Μπούγας, ενώ η πρόταση αναµένεται να εισαχθεί προς συζήτηση τις επόµενες ηµέρες, ώστε η ψηφοφορία να πραγµατοποιηθεί στις αρχές Απριλίου. Βάσει της δικογραφίας που απεστάλη στις αρχές του µήνα στη Βουλή, ο επιχειρηµατίας Χρ. Καλογρίτσας αποδίδει στον στενό συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα ρόλο ενορχηστρωτή στην προσπάθεια «να κατοχυρώσει µία από τις τηλεοπτικές άδειες που δηµοπρατήθηκαν στον έωλο διαγωνισµό του Σεπτεµβρίου του 2016 σε πρόσωπα της επιρροής του».

Ισχυρίζεται, µάλιστα, πως, αν και δεν είχε χρήµατα για να διεκδικήσει το αποκαλούµενο «ΣΥΡΙΖΑ channel», εντούτοις πείστηκε τελικώς από τον κ. Παππά να συµµετάσχει εξασφαλίζοντας εγγυητική επιστολή 3 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Τα συνεχή δηµοσιεύµατα των «Π» ανέδειξαν και άλλες παραµέτρους, όπως το ότι ο Χρ. Καλογρίτσας βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση µε τον πρώην πρωθυπουργό, και µάλιστα, τον περασµένο Ιούλιο, ο εκδότης Γ. Κουρτάκης από τη στήλη του «Πολιτικός καφές» είχε αποκαλύψει ότι τις παραµονές του διαγωνισµού είχε πραγµατοποιηθεί συνάντηση του επιχειρηµατία µε τους κ. Τσίπρα και Παππά στο Χαλάνδρι, στο σπίτι του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Αρβανίτη.
Αντικείµενο της συνοµιλίας των τεσσάρων ήταν η λήψη κοινής απόφασης για το ύψος του τιµήµατος που θα έδινε για την άδεια ο υιός Ιωάννης-Βλαδίµηρος Καλογρίτσας, ο οποίος θα εκπροσωπούσε στον διαγωνισµό την εταιρεία που είχε καταθέσει τον φάκελο. Στη συνάντηση, ο κ. Παππάς, µεταξύ άλλων, µετέφερε πληροφορίες σχετικά µε τις προθέσεις των υπόλοιπων διαγωνιζοµένων.
«Ο Βαρδινογιάννης θα ποντάρει από 15 έως 17 εκατ. ευρώ», φέρεται να είπε ο τότε υπουργός. Ακούστηκαν και άλλα νούµερα, µε τα εκατοµµύρια να πέφτουν βροχή. Με δεδοµένο ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε πάση θυσία να εξασφαλίσει µία από τις τέσσερις άδειες, έδειξε να µην υιοθετεί την εκτίµηση του κ. Παππά αναφορικά µε το ύψος του τιµήµατος.
«Ο Μαρινάκης θα ρίξει 40-45 εκατ. ευρώ...», φέρεται να ακούστηκε από έναν εκ των συνδαιτυµόνων. Ανάµεσα στα δεκάδες εκατοµµύρια, έγραφε ο Γ. Κουρτάκης, κάποιοι ήθελαν τον κ. Καλογρίτσα να διατυπώνει έναν εύλογο προβληµατισµό, που είχε να κάνει µε το γεγονός ότι, ενώ κουβέντιαζαν για τόσα λεφτά, κανείς δεν είχε µπει στον κόπο να σκεφτεί από πού θα τα βρουν. «Καπετάνιε, είναι δυνατόν να συζητάµε αν ο πρωθυπουργός µπορεί να βρει και 30 και 40 και 50 εκατοµµύρια ή ακόµα και 70 εκατ. ευρώ;», σχολίασε ρητορικώς ένας εκ των παρισταµένων, όταν ρωτήθηκε από τον Χρ. Καλογρίτσα. Κάπου εκεί έλαβε τέλος η κουβέντα, µε τον Αλ. Τσίπρα να εξουσιοδοτεί τον έµπιστο υπουργό του να συζητήσει τις λεπτοµέρειες.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Εννοείται ότι οι... λεπτοµέρειες ήταν εκείνες που προκάλεσαν τις σηµερινές εξελίξεις, αφού, πέραν του φιάσκου µε τις αντισυνταγµατικές διαδικασίες, ήλθαν στο φως και ένα σωρό στοιχεία για τις µεθοδεύσεις και τους παρασκηνιακούς ερασιτεχνισµούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Από τα ρεπορτάζ του γενικού διευθυντή των «Π», Π. Τζένου, αναδείχθηκε ότι για την εξασφάλιση των χρηµάτων απαιτήθηκε η συµµετοχή ακόµα ενός προσώπου, του οικονοµολόγου Κυριάκου Τόµπρα, φίλου των Π. Καµµένου και Χρ. Καλογρίτσα. Σε ουδέτερο χρόνο, δε, κοινοβουλευτικός των ΑΝ.ΕΛ. που διατηρούσε σχέσεις µε τον Ν. Παππά, µαζί µε έναν δικηγόρο, πήγαν πρόταση στο Μέγαρο Μαξίµου σύµφωνα µε την οποία µια ξένη πολυεθνική εταιρεία-κολοσσός ενδιαφερόταν να τοποθετήσει κεφάλαια για να επενδύσει στις τηλεοπτικές άδειες. Το µόνο θέµα που απέµενε να λύσουν ήταν ότι οι ίδιοι δεν µπορούσαν να εµφανιστούν και, µε προτροπή του Μαξίµου, απευθύνθηκαν στον Χρ. Καλογρίτσα.

Τέτοια επένδυση ήθελαν να κάνουν οι Λιβανέζοι Χούρι (CCC), µε αποτέλεσµα να συντονιστούν µε τον Ελληνα εργολάβο. Σύµφωνα µε τον κ. Τόµπρα, επρόκειτο για επένδυση 50 εκατ. ευρώ. Οι Χούρι θα έβαζαν στην πρώτη φάση 25 εκατ. και άλλα 25 εκατ. ο Καλογρίτσας, µε ποσοστό 49% οι πρώτοι και πλειοψηφικό 51% ο δεύτερος. Κατά τον κ. Τόµπρα, το «ναυάγιο» της συµφωνίας των δύο πλευρών οφειλόταν στις «πολιτικές αποφάσεις της τότε κυβέρνησης και στο ότι η οικογένεια των Λιβανέζων επιχειρηµατιών, τροµοκρατηθείσα από την αρνητική δηµοσιότητα, εξαναγκάστηκε σε υπαναχώρηση».
Είναι η περίοδος (Σεπτέµβριος 2016) που τα δηµοσιεύµατα δίνουν και παίρνουν για την πραγµατική οικονοµική κατάσταση του Καλογρίτσα και τα περίφηµα «βοσκοτόπια» είναι πρώτη είδηση σε όλα τα δελτία ειδήσεων. Πλέον, γίνεται σαφές ότι τα 18 εκατ. (συν τα 3 εκατ. της προκαταβολής) που θα εισέφεραν οι Λιβανέζοι δεν υπήρχαν και ο κίνδυνος να τιναχθεί το project στον αέρα ήταν ορατός.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Μία ηµέρα πριν από την αποχώρηση Καλογρίτσα από τη διαδικασία, πραγµατοποιήθηκε συνάντηση στο σπίτι του Νίκου Παππά, στην οποία -πέραν του ιδίου- συµµετείχαν οι Αλ. Τσίπρας, Κ. Αρβανίτης, Κ. Βαξεβάνης και ο δικηγόρος Γ. Μαντζουράνης. Την εποµένη, ο επιχειρηµατίας κατέληγε στη σχετική ανακοίνωσή του: «Αποχωρώ, λοιπόν, για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαµβάνονται. Θα προστατεύσω τον εαυτό µου και την οικογένειά µου, παρότι χάνω 3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή την οποία έχω καταθέσει. Η παρεµπόδισή µου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είµαι εδώ και στα µέσα ενηµέρωσης και, φυσικά, όλοι θα κριθούµε στη ζωή. Αν και νοµίζω πως πολλοί απ’ αυτούς θα κριθούν από την ελληνική ∆ικαιοσύνη».

Στις 19 Οκτωβρίου 2016, η «Ι. Καλογρίτσας» Α.Ε., που έχει δηµιουργηθεί µόνο για την τηλεόραση, τροποποιείται και µετονοµάζεται σε Media Doc A.E., µε µέτοχο τον Ιωάννη-Βλαδίµηρο Καλογρίτσα και βασικό συντελεστή τον Κ. Βαξεβάνη. Επειτα από προσφυγή της εταιρείας του Καλογρίτσα στο ΣτΕ, τα 3 εκατ. θα απελευθερωθούν στις 19 Ιανουαρίου 2017 και θα τοποθετηθούν στην εταιρεία που εκδίδει την εφηµερίδα «Documento». Λίγους µήνες µετά, και συγκεκριµένα τον Μάρτιο του 2017, ο Ιωάννης-Βλαδίµηρος Καλογρίτσας αποχωρεί από την εκδοτική εταιρεία.