«Η κυβέρνηση έχει την δεδηλωμένη και κυβερνά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας το μορατόριουμ που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κ. Βούλτεψη υπογράμμισε πως στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει την κυβέρνηση από την οποία –όπως είπε- ζητά να σταματήσει το κυβερνητικό έργο.

Την ίδια στιγμή η υφυπουργός αναγνώρισε πως οι πολίτες έχουν κουραστεί από την πανδημία.

Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις στη Σάμο για την επέκταση κλειστών κέντρων φιλοξενίας, η κ. Βούλτεψη ανέφερε πως η διαδικασία του ασύλου πρέπει να γίνεται σε κλειστές δομές ενώ τόνισε πως οι ροές είναι μηδενικές.

Ακόμη σημείωσε πως σύντομα θα ανακοινωθούν προγράμματα όπως ή ένταξη που περιλαμβάνει εκπαίδευση σε διάφορα στάδια σημειώνοντας πως οι έχοντας άσυλο θα πρέπει να έχουν κάποιες δεξιότητες.

Τέλος ανέφερε πως τα νησιά έχουν αποσυμφορηθεί.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για μορατόριουμ, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε: «Εδώ και ένα χρόνο που διαρκεί η πανδημία υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία κυβερνά, παίρνει αποφάσεις συμβουλευόμενη τους ειδικούς και προχωράμε. Όλη η Ευρώπη βρίσκεται βαθιά στο τρίτο κύμα και δεν μπορεί κάθε φορά που υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει σε όλο τον κόσμο εμείς να συζητάμε τέτοια πράγματα. Η κυβέρνηση έχει δεδηλωμένη, κυβερνά».

«Αν έχει κάποιος να κάνει μια πρόταση την κάνει. (Η αντιπολίτευση) εκβιάζει μια κυβέρνηση που έχει τη δεδηλωμένη, της λεει να πάψει να κυβερνά, να πάψει να λειτουργεί το κοινοβούλιο. Είναι δυνατόν να συμβούν αυτά τα πράγματα; Που στον κόσμο συνέβησαν αυτά και δεν μας το λένε; Που έχει σταματήσει το νομοθετικό έργο και έχουν πάψει οι κυβερνήσεις να κυβερνούν και με βάση τι θα κριθούν μόνο με την πανδημία; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό είναι πρόσχημα. Γιατί τόσο καιρό μας λένε όλοι, και ο κ. Τσίπρας και η κα Γεννηματά να κάνουμε PCR τεστ, τεστ, τέστ τελικά αναγκάστηκε χθες ο κ.Σκέρτσος και είπε ότι αυτό αν συνέβαινε θα κόστιζε περίπου 2,5 δις το μήνα δηλαδή όσο όλες οι συντάξεις. Ποιος θα τα κάνει αυτά θα φέρουν κανένα τσουβάλι χρήματα από το σπίτι τους; Όλος ο κόσμος έχει προκρίνει τα rapid test και ουσιαστικά τώρα αυτά τα τεστ τα οποία θα είναι αυτοεξέταση γιατί αυτό αποτελεί επιδημιολογική επιτήρηση, δεν γίνεται τυχαία. Αναλογικά με τον πληθυσμό μας και στα τεστ είμαστε στην ίδια περίπου κατάσταση με την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε η ίδια.

«Θα λυθεί η εξίσωση με τον τρόπο που λύνεται απλώς πρέπει να καταλάβουν ότι συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρθηκαν οι Σοβιετικοί όταν εξερράγη ο αντιδραστήρας στο Τσερνόμπιλ που επειδή ακολουθούσε η Πρωτομαγιά έβγαλαν τον κόσμο έξω για να διαδηλώνει με κόκκινες σημαίες και τα πλακάτ με τις γνωστές φυσιογνωμίες της νομενκλατούρας τους και του πολιτικού τους γραφείου και μετά αρρώστησαν όλοι και πέθαναν», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αυτός ο ιός μπαίνει και διαταράσσει ουσιαστικά τη φύση του ανθρώπου γιατί η φύση του ανθρώπου είναι η επικοινωνία. Αν του πεις μην επικοινωνείς, μην αγκαλιάζεσαι, μην κάνεις κοινωνικές εκδηλώσεις είναι σαν να μπαίνεις βίαια μες τη φύση του ανθρώπου και πράγματι αυτό το πράγμα δημιουργεί μια πολύ μεγάλη ένταση σε όλους μας. Αλλά από εκεί μέχρι να είσαι υπεύθυνο κοινοβουλευτικό κόμμα και να πας να πατάς πάνω σε αυτό και να εκμεταλλεύεσαι αυτή την κατάσταση για να δημιουργήσεις αναταραχή στη χώρα και μεγαλύτερη διασπορά του ιού αυτό πλέον δεν είναι κομμάτι της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», πρόσθεσε.

«Ποιος δεν κάνει λάθη αλλά θα συγκρίνετε αυτά που γίνονται εδώ με αυτά που γίνονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπάρχει κανείς που να κάνει κάτι και μην κάνει λάθος, και εγώ και κάνω λάθος και οι κυβερνήσεις θα κάνουν λάθη αλλά δεν είναι αυτά τα καθοριστικά, το καθοριστικό είναι ο κορονοϊός, αυτός έχει προκαλέσει πρόβλημα. ... Προφανώς υπάρχει πρόβλημα είναι ένα κράτος που ένα χρόνο τώρα μόνο πληρώνει, όλη μέρα πληρώνει και δεν εισπράττει», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις στη Σάμο για την επέκταση των κλειστών κέντρων φιλοξενίας, η κ. Βούλτεψη σημείωσε: «Υπάρχουν αντιδράσεις αλλού μεγαλύτερες αλλού μικρότερες, αυτό το οποίο έχουμε πει από την αρχή είναι ότι η διαδικασία του ασύλου πρέπει να γίνεται σε κλειστές δομές. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν κλειστές δομές. Όλα αυτά δημιουργήθηκαν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με τα γενικά του προσκλητήρια το ’15 έφερε εδώ 1,5 εκατομμύριο κόσμο και τρόμαξέ όλος ο κόσμος. Και δεν θέλει να ακούει τίποτα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μηδενικές ροές».

«Έχουμε να διαχειριστούμε τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ. Το πρόβλημα είναι ότι όσο αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται μέσα σε αυτές τις δομές και περιμένουν να πάρουν άσυλο για αυτούς πληρώνει η ΕΕ, όταν παίρνουν άσυλο όμως, δηλαδή τη διεθνή προστασία που τους παρέχει η Ελλάδα τότε αρχίζουμε να πληρώνουμε εμείς. Εγώ είμαι αποφασισμένη να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός ο χειμαζόμενος, ο καθημαγμένος, να μην επιβαρυνθεί δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος από αυτή την ιστορία και για αυτό είναι πάρα πολύ αναγκαίο να γίνει αυτό το οποίο ξεκινάμε και σύντομα και σας δώσουμε πολύ σημαντικές ειδήσεις πάνω σε αυτό, να γίνει αυτό το οποίο λέμε ένταξη και το οποίο περιλαμβάνει εκπαίδευση σε διάφορα στάδια γιατί θα μπει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, οι δημοκρατικές αρχές, η ισότητα των φύλων, η ενδοοικογενειακή βία που αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τα μάθουν αυτά αφού επέλεξαν να έρθουν στην Ευρώπη», διευκρίνισε η υφυπουργός.

«Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να έχουν κάποιες δεξιότητες γιατί αυτό θα διευκολύνει την μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες. Αν μπορέσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να τους δώσουμε μια βασική εκπαίδευση τότε οι μετεγκαταστάσεις τους στην Ευρώπη θα γίνουν πολύ πιο εύκολες», τόνισε.

«Δυστυχώς τα νησιά μας είναι το πρώτο κομμάτι γης ελληνικό που πατάνε το πόδι τους βέβαια έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά», κατέληξε η κ. Βούλτεψη.