Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας θα γίνουν τα self test αφού η χρήση τους επεκτείνεται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.  

To μέτρο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στα σχολεία πέρασε το crash test, εντοπίζοντας εκατοντάδες μολύνσεις σε ασυμπτωματικούς μαθητές και εκπαιδευτικούς, παραδίδοντας ακόμη ένα συμπληρωματικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης και των ειδικών, μαζί με το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας και κατά συνέπεια το σταδιακό άνοιγμα περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων.  

Μάλιστα το μέτρο του self testing σε περισσότερους τομείς αναμένεται να οδηγήσει σε ελεγχόμενη απελευθέρωση των κανόνων στην αγορά, ενώ το αρνητικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικό έλεγχο για covid-19 μπορεί να αποτελέσει και το «διαβατήριο» των πολιτών για την μετακίνηση από νομό σε νομό. 

Σε κάθε περίπτωση η άρση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα κριθεί από το επιδημιολογικό αποτύπωμα που θα αφήσει η μέχρι στιγμής χαλάρωση του lockdown. Όσο για το Πάσχα στο χωριό οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Tην επέκταση του μέτρου των self tests σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στην πρόσφατη ενημέρωση για τον κοροναϊό. 
 
Τα self tests επεκτείνονται στους εξής τομείς: 

  • Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και καταστήματα πώλησης ποτών και τροφίμων 
  • Εστίαση 
  • Μεταφορές χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές 
  • Υπηρεσίες καθαρισμού 
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής 
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών 

Τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους παραπάνω χώρους εργασίας και θα πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα. 
 
Η διαδικασία 
 
Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους παραπάνω τομείς: 

  • Θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr 
  • Θα πηγαίνουν στην κατηγορία που αφορά τους εργαζόμενους 
  • Θα μεταφέρονται αυτόμτα στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr 
  • Θα πατούν στη «Δήλωση αποτελεσμάτων για ΕΡΓΑΝΗ» 

Σε περίπτωση που βγει θετικό το self-test του εργαζομένου, τότε πρέπει να ξανακάνει τεστ κοροναϊού είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, είτε με δικά του έξοδα σε ιδιωτική δομή. 
 
Αν βγει πάλι θετικό το δεύτερο τεστ, τότε θα λαμβάνει μια βεβαίωση για να μπορεί να εξαιρεθεί από την εργασία του και να μπει σε καραντίνα. 
 
Οι δηλώσεις αποτελεσμάτων self test θα είναι ανοιχτές από τις 19 έως τις 25 Απριλίου. 
 
Ποιοι υπάλληλοι του δημοσίου θα κάνουν self test 

Τον σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self-test, ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. Ανέφερε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, από τα 10.155 φαρμακεία και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self tests. 
 
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση. 
 
Οι κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός είναι: 
 
Υπάλληλοι ΚΕΠ, ΟΤΑ , Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι και σε υπηρεσίες καθαριότητας. 
 
Από Δευτέρα αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν Βεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ από την πλατφόρμαself-testing.gov.gr. 

Πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν 

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος. 
 
Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. 
 
Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. 
 
Μαγιορκίνης: Το self test γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα
 
 
Το δωρεάν self test που διανέμεται από τα φαρμακεία είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και στόχος είναι ο εντοπισμός των αδιάγνωστων φορέων του ιού SARS-CoV-2, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. 
 
Έκανε λόγο για μια μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και εξήγησε ότι γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Μίλησε για συμπληρωματικό εργαλείο με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.