Υπήρχαν κάποια σημεία στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια με τα οποία διαφώνησαν Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη σημειώνοντας πως δεν υπάρχει γενική διαφωνία.

 Παράλληλα, η κ. Βούλτεψη, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε θέσεις για το νομοσχέδιο ενώ για το ΚΙΝΑΛ τόνισε πως είχε συμμετοχή.

Είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τη συμφωνία των  Πρεσπών σημειώνοντας πως πλέον η Ελλάδα δεν μπορεί να αμφισβητήσει μια διεθνή σύμβαση.

Για τον φράχτη στον Έβρο είπε πως η Ελλάδα έχει σύνορα και τα  προστατεύει και στη ξηρά και στη θάλασσα.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη στα Παραπολιτικά 90,1

 Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου , κα Σοφία Βούλτεψη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.  

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια και τις αντιδράσεις της κας Γιαννάκου και της κας Κεφαλογιάννη η κ. Βούλτεψη ανέφερε: «Κοινωνικά θέματα που αφορούν την οικογένεια, τον τρόπο με τον οποίο ζούμε μέσα στις οικογένειες μας δεν μπορεί να είναι θέματα κομματικής πειθαρχίας. Προφανώς υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα για αυτό άλλωστε αυτό το νομοσχέδιο συζητήθηκε τόσο πολύ και σε τόσα πολλά επίπεδα διότι το γνωρίζουμε πάνω από ένα χρόνο, έχουν γίνει παρεμβάσεις όλο αυτό το διάστημα από όλους μας. Έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις και πάρα πολλές αλλαγές σε σχέση με το πρόπλασμα του νομοσχεδίου όπως προέκυψε μέσα από τις σκέψεις της επιτροπής που είχε δημιουργήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, τις σκέψεις των κοινωνικών ομάδων, των γυναικείων σωματείων, εγώ δεν θυμάμαι τόσο μεγάλη συζήτηση να έχει γίνει για άλλα θέματα. Έγιναν πάρα πολλές αλλαγές, έγιναν συναντήσεις με τα κόμματα, έγιναν τα πάντα δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρξε συζήτηση προφανώς υπήρχαν κάποια σημεία με τα οποία οι συνάδελφοι δεν ήθελαν να συμφωνήσουν, δεν είναι δηλαδή ότι υπάρχει μια γενική διαφωνία. Υπήρχαν δύο σημεία με τα οποία δεν ήθελαν να συμφωνήσουν και δεν ψήφισαν. Δεν βλέπω κάτι το περίεργο, δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συζήτηση που γίνεται τόσο πολύ καιρό είναι σχεδόν απών, δεν είχε  συγκεκριμένες θέσεις, δεν δημιούργησε πρόβλημα ιδιαίτερο. Μπορώ να πω οτι μεγαλύτερη συζήτηση έγινε στο εσωτερικό της ΝΔ και με τα γυναικεία σωματεία παρά με το ΣΥΡΙΖΑ  πάνω σε αυτό το θέμα. Το ΚΙΝΑΛ είχε συμμετοχή, είπε τις απόψεις του αλλά δεν υπήρξε δηλαδή τέτοια αντίδραση ώστε να παρακολουθούμε αυτή τη χθεσινή παράσταση.

Δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία, υπάρχει δικαίωμα των βουλευτών απεριόριστο  να ψηφίζουν και να εκφράζουν τη γνώμη τους, ειδικά σε τέτοια θέματα που αφορούν μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. 

Το άκρον άωτο  της υποκρισίας, της αστοχίας είναι να ζητάς ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα και μετά να απέχεις από την  ίδια την ψηφοφορία την οποία έχεις ζητήσει εσύ. Είναι αυτό εικόνα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει ονομαστική ψηφοφορία, να μην ψηφίζει στην ονομαστική ψηφοφορία και τα υπόλοιπα κόμματα να μην ψηφίζουν επειδή δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι αυτό εικόνα κοινοβουλίου!»

Αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα να ανοίξει η Βουλή σημείωσε: «Είχαμε μια πανδημία, δεν υπήρχε προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό των βουλευτών όπως δεν υπήρξε σε καμία χώρα του κόσμου. Αποφασίστηκε στην Ελλάδα και από τον πρόεδρο της Βουλής και από όλους μας να μην εμβολιαστούμε κατά προτεραιότητα και προχωρούμε στους εμβολιασμούς ανάλογα με τη σειρά μας και την ηλικία μας. Αυτά όλα έχουν γίνει αποδεκτά διότι υπάρχει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής στην οποία μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα  όπου είχε ληφθεί αυτή η απόφαση. Σε όλο αυτό το διάστημα που υπήρχε αυτή η δυσκολία η Βουλή δούλεψε  τόσο πολύ εντατικά που δεν μπορώ να θυμηθώ παλαιότερα. Είτε είμαι στο γραφείο μου και μου φέρνουν και υπογράφω τη βούλησή μου είτε είμαι στη Βουλή ποια είναι η διαφορά; Ο κ. Τσίπρας λεει ένα ψέμα, λεει ότι για λογαριασμό μας ψηφίζει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αυτό είναι ψέμα. Δεν έχει λογική αυτό που λεει ο κ.Τσίπρας, όλοι μας θέλουμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα  δεν μας αρέσει καθόλου αυτή η κατάσταση». 

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε: «Δεν θα ζητήσουμε καμία συγνώμη εκείνος πρέπει να ζητήσει συγνώμη διότι έφερε μια συμφωνία που ήξερε και είχαμε προειδοποιήσει ότι από την ώρα που θα γίνει διεθνής συνθήκη η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην εφαρμόζει διεθνείς συνθήκες διότι υπάρχουν και άλλες  διεθνείς συνθήκες τις οποίες ζητούμε από όλους να εφαρμόζουν και να σέβονται και να τηρούν. Άρα η ΝΔ, ένα πατριωτικό κόμμα, δεν θα προσπαθούσε ποτέ να κάνει μεγαλύτερο κακό από αυτό που έχει ήδη  γίνει. Έκανε τη συμφωνία και τώρα μιλάει και από πάνω, είναι εξωφρενικό ενώ του είχαμε πει διεθνή σύμβαση η Ελλάδα δεν έχει πολυτέλεια να αμφισβητήσει».

Ερωτηθείσα αν προχωράει ο εμβολιασμός των μεταναστών και των προσφύγων απάντησε: «Και εκεί ακολουθήθηκε η ηλικιακή κατηγοριοποίηση άρα στα πρώτα στάδια δεν υπήρχε εμβολιασμός γιατί δεν έχουμε μετανάστες αυτών των  ηλικιών. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που είναι εδώ είναι σε μικρότερες ηλικίες κάτω  των 50 χρονών, από την ώρα που άνοιξε η πλατφόρμα για εκείνους έχουν τη δυνατότητα αυτοί οι οποίοι είναι εκτός δομών να πηγαίνουν να εμβολιάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα, αυτοί που  είναι εντός  δομών ανάλογα με την ηλικία τους μεταφέρονται. Βεβαίως ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός. Δεν έχω εικόνα πόσοι έχουν εμβολιαστεί γιατι οι εμβολιασμοί για τις νεότερες ηλικίες είναι σε ύστερο χρόνο. Γίνεται μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης γύρω από τον εμβολιασμό σε αυτούς τους ανθρώπους όπως γίνεται σε όλους μας, θα έχω εικόνα λίγο αργότερα. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια εκείνοι οι οποίοι  διαχειρίζονται τις κατοικίες που μένουν οι μετανάστες έχουν την ευθύνη να τους μεταφέρουν στα κέντρα για τον εμβολιασμό.  Προς το παρόν υπάρχει μια συμμετοχή, προσπαθούμε να την αυξήσουμε, υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων  για εκείνους δηλαδή ότι ισχύει για εμάς ισχύει και για εκείνους. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια εντός και εκτός δομών».

Αναφερόμενη στην φωτογράφηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στο φράχτη στον Έβρο και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε πάρα πολύ καλά και πήγε στο φράχτη.  Ο φράχτης  είναι και αποτρεπτικό στοιχείο όσον αφορά την είσοδο προσφύγων και μεταναστών αλλά και ουσιαστικά κάνει τη δουλειά του γιατί είναι αδιαπέραστο. Τα σύνορά μας θα φυλάσσονται, το έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν το διαπραγματευόμαστε. Η Ελλάδα έχει σύνορα και τα προστατεύει και στην ξηρά και στη θάλασσα, κομμάτι αυτής της προστασίας στον Έβρο είναι ο φράχτης. Ότι και να λένε το οποίο είναι αδιανόητο , δεν αντιλαμβάνομαι  τι θέλουν να πούνε  δηλαδή τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα να αρχίσουν να έρχονται  οι εκατοντάδες χιλιάδες που έρχονταν το ’15 και τις συνέπειες τις ζούμε ακόμη και σήμερα;  Απορώ και πως τα λένε αυτά τα πράγματα, δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλουν να συμβεί. Πολύ καλά έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και βρέθηκε εκεί και έστειλε το μήνυμα δια της παρουσίας της».