«Ουδείς αμφισβητεί την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το οικογενειακό δίκαιο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοράη, η βουλευτής επικρατείας της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου.

Η κ. Γιαννάκου επέμεινε στις ενστάσεις για δύο άρθρα του νομοσχεδίου λέγοντας ότι «υπήρχαν ασάφειες».

Ακόμη τόνισε ότι το νομοσχέδιο ευνοεί αυτούς που δεν έχουν την επιμέλεια και την καθημερινότητα των παιδιών και μπορεί να στέκονται κριτικά σε αυτούς που έχουν την επιμέλεια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μαριέττας Γιαννάκου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη στάση της στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, η βουλευτής επικρατείας της ΝΔ σημείωσε: «Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνησης να τροποποιήσει το οικογενειακό δίκαιο, δεν αμφισβητήσαμε αυτό. Δυο άρθρα δεν ψήφισα τα οποία περιλαμβάνουν ''οι δύο γονείς έχουν ευθύνη από κοινού για τα παιδιά τους και εξίσου''. Το ''εξίσου'' είναι αόριστο και μπορεί να παραπέμπει σε οικονομικά ζητήματα ή και σε χρονική διάρκεια και μπορεί να οδηγήσει σε εναλλασσόμενη κατοικία κάτι που είναι πολύ άσχημο. Να ξέρετε ότι σε όσες χώρες το έχουν αποφασίσει οι γονείς δεν είναι καλή η εμπειρία».

«Το άλλο που υπήρχε είναι ότι ο γονιός ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού πρέπει να προ-ενημερώνει για την καθημερινότητα στην ουσία τον άλλο γονέα. Εκεί μπορεί να φτάσουμε σε σχιζοφρενικές καταστάσεις δηλαδή το τι πουλόβερ φόρεσε το παιδί, τι ώρα έκανε ποδήλατο και όλα αυτά. Ο γονέας ο οποίος έχει την επιμέλεια πρέπει να επιχειρεί τα της καθημερινότητας μόνος του και όταν υπάρχει σοβαρό θέμα φυσικά θα ενημερώνει. Και το τρίτο είναι το 1/3 του χρόνου το οποίο επίσης δεν διευκρινίζει θα είναι τέσσερις μήνες συνολικά επί του ετησίου, θα είναι 8 ώρες την ημέρα; Δηλαδή το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κάποιες ασάφειες», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Είχαμε κάνει συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πριν έρθει το νομοσχέδιο και εκεί δεν απήντησε ο υπουργός στις παρατηρήσεις που έκαναν πολλοί βουλευτές και βουλευτίνες. Μετά έγινε συνάντηση των μελών της επιτροπής και των γυναικών βουλευτών όπου όλες οι γυναίκες βουλευτές που ήταν παρούσες εξέφρασαν τις ίδιες αντιρρήσεις που είχα και εγώ. Ψήφισαν όμως. Όλες οι επιστημονικές οργανώσεις που εκλήθησαν θα συνεισφέρουν στο διάλογο με ακροάσεις, συν η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής έκανε τις ίδιες ακριβώς παρατηρήσεις που κάναμε και μεταχειριστήκαμε την κοινοβουλευτική διαδικασία με την κα Κεφαλογιάννη όχι αοριστίες. Γιατί ο υπουργός έλεγε ''δεν μου κάνετε καμία πρόταση και εφόσον δεν μου κάνετε καμία πρόταση...'' Εγώ επιθυμούσα να δώσει απάντηση ουσίας επί των αιτιάσεων», υπογράμμισε η κ. Γιαννάκου.

Αναφορικά με τη δήλωση του υπουργού ότι «λειτουργούν με προσωπικά βιώματα», η κ. Γιαννάκου σημείωσε: «Το θεωρώ λυπηρό. Μας έκανε και βερμπαλιστική δήλωση ότι ο ίδιος δεν νομοθετεί από προσωπικά βιώματα, δεν θέλω να ανταποδώσω αυτή την ανοησία. Δεν δυνατόν μετά από 40 χρόνια στην πολιτική να έρχεται ο κ. Τσιάρας να μου πει «από προσωπικά βιώματα»; Αυτά δεν είναι σοβαρά».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο νομοσχέδιο μεροληπτεί υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, απάντησε: «Τα είπε στην αρχή ο υπουργός ότι οι πατεράδες διαμαρτύρονται και πρέπει να κάνουμε ένα νόμο που να τους ευνοήσει. Το νομοσχέδιο ευνοεί αυτούς που δεν έχουν την επιμέλεια και την καθημερινότητα και μπορούν να στέκονται κριτικά απέναντι σε αυτόν που έχει την επιμέλεια και να του κάνουν το αφεντικό. Αυτό δεν είναι σωστό. Εμένα η επιμονή μου ήταν ότι το παιδί πρέπει να βλέπει και τους δυο γονείς ακόλλητα, ελεύθερα αρκεί να μην παραβιάζεται η υποχρεωτική του καθημερινότητα».

Ερωτηθείσα αν δέχτηκε εσωκομματικό πλήγμα η ΝΔ από τη στάση της στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, ανέφερε: «Όχι δεν δέχτηκε κανένα εσωκομματικό πλήγμα άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική του καριέρα αρκετές φορές ψήφισε διαφορετικά από το κόμμα, είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός και γνωρίζει τα πράγματα. Εγώ κουβέντιασα με τον πρωθυπουργό και εξήγησα πως έχει το πράγμα. Η ουσία είναι ότι είναι ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα, δεν είναι τυπικό θέμα κομματικής πειθαρχίας. Εμένα με ξέρετε 40 χρόνια δεν έχω δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αλλά τη γνώμη μου την έλεγα πάντοτε ελεύθερα».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη, επισήμανε: «Αυτό με την φαρμακευτική κάνναβη δεν είναι μια τόσο ευτυχής υπόθεση γιατί όπου παράγεται κάνναβη για φαρμακευτικούς σκοπούς αυτά τηρούν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών για να μην έχουν άλλη χρήση και ελέγχεται η παραγωγή τους. Ίσως θα έπρεπε στο σημείο που λέει το νομοσχέδιο ότι «δεν αποφασίζει η επιτροπη ναρκωτικών», να αποφασίζει η επιτροπή ναρκωτικών, να υπάρχει ένας έλεγχος γιατί υποτίθεται ότι θα γίνει και εξαγωγή. Δεν σκοπεύω να καταψηφίσω αλλά πρέπει να το δούμε, να συζητηθεί».