Αύριο στις 11:00, ολοκληρώνεται ο κύκλος των καταθέσεων από τον Χρήστο Καλογρίτσα στην Προανακριτική Επιτροπή, με τις ερωτήσεις που θα δεχθεί από τους εισηγητές των κομμάτων.

Τρεις ώρες κατέθετε στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, τα νέα στοιχεία, τα sms και τις συναντήσεις των πρωταγωνιστών, που «ξεκλειδώνουν» την υπόθεση ενός στημένου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 και ρίχνουν φως στις μεθοδεύσεις, το σχέδιο και τελικά την επιχείρηση που εμπνεύστηκε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς προκειμένου να αποκτηθεί ένα τηλεοπτικό κανάλι, φιλικά προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την τέταρτη εξέταση του ο μεγαλοεργολάβος αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον Νίκο Παππά αλλά και σε νέα sms, αφού φέρεται να κατέθεσε, νέα ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, ενώ αναφέρθηκε στο σχέδιο δημιουργίας μιντιακού ομίλου με σκοπό την «χειραγώγηση της ενημέρωσης» από τον πρώην υπουργό, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι έδωσε 3 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εφημερίδα Documento.

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για διαδικαστικά ζητήματα, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Σταύρος Κελέτσης είπε ότι μετά τον κ. Καλογρίτσα, η επιτροπή ενδέχεται να καλέσει και άλλους μάρτυρες.

Σε ερώτηση για την αντίδρασή του στη μήνυση του κ. Παππά, ο κ. Κελέτσης είπε ότι (ο καθένας) έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Αυτό δεν το απεμπολώ. Θα το χρησιμοποιήσω αν και όταν χρειαστεί», τόνισε ο κ. Κελέτσης, διευκρινίζοντας, πως όποια κίνηση του, θα γίνει μετά το πέρας των εργασιών της προανακριτικής.

Τα 3 εκατ. που έδωσε ο Καλογρίτσας για το Documento

Σύμφωνα με πηγές τις Προανακριτικής επιτροπής, ο Χ. Καλογρίτσας αποκάλυψε την σχέση του με την εφημερίδα Documento αλλά και τους λόγους που αποχώρησε από τον όλο εγχείρημα.

Χρήστος Καλογρίτσας: Μου λέει ο Νίκος "πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα". Μετά μου λέει πως πρέπει να βγει με τον Βαξεβάνη. Δεν τον ήξερα. Τον είχα δει σε μια βάπτιση. Μου είπαν πως "αφού δεν υπάρχει το όνομα σου στην τηλεόραση, να μπεις". Μπήκα τελικά. Για το Ντοκουμέντο δάνεισα χρήματα. Το χρηματοδότησα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που αποφάσισαν. Το λογιστήριο έχει αποδείξεις για 2,9 εκατ. ευρώ. Όπως όλοι ξέρετε όμως για τέτοια εγχειρήματα υπάρχουν και κάποια χρήματα "απ έξω". Το λογιστήριο τα έχει όλα αυτά.  Επιβεβαιώνω πως έδωσα 3 εκατ. δανεικά.

Με πίεσαν, με εκβίασαν να γράψω για την Μαρέβα

Η νέα εξέλιξη αφορά το ξεκίνημα της εφημερίδας Documento, για την οποία είπε ότι έδωσε 3 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει να πάρει μπρος… μετά από ασφυκτικές πιέσεις του Νίκου Παππά, ενώ ξεκαθάρισε και τους λόγους για τους οποίους έφυγε από το «σχέδιο» του Ν. Παππά, αναφέροντας ότι έφυγε, όταν του ασκήθηκαν πιέσεις να αρχίσει να γράφει "αποκαλύψεις και κουτσομπολιά" για τη σύζυγο του Πρωθυπουργού κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, αλλά και τη σύζυγο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Χρήστος Καλογρίτσας: Κάποια στιγμή διαφώνησα με τη γραμμή και είπα ότι δεν θέλω να συνεχίσω, γιατί θέλανε να μπλέξουν τον γιο μου. Όταν είχα την εφημερίδα Πρώτη, έκανα αντιπολίτευση στον Παπανδρέου. Μου φέρνανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι υλικό να γράψω κατά της Μιμής. Δεν έγραψα ποτέ. Για τον Παπανδρέου έγραφα. Όχι κουτσομπολιά για τη γυναίκα του όμως. Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση είδα ότι μπαίνανε οι γυναίκες, όπως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του Στουρνάρα. Διαφώνησα τότε. Δεν ήθελα το όνομα του γιου μου σε αυτά. Ήλθε τότε ένα σημαίνον πρόσωπο από Μαξίμου. Με πίεσε. Αρνήθηκα κι έφυγα.

Ο κεντρικός μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε, ότι διαθέτει όλο το υλικό, προκειμένου να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του, ενώ φέρεται να προσκόμισε, φωτοτυπημένο γραπτό διάλογο με τον κ. Παππά (SMS), όπου διαφαίνεται η αγωνία για την εξεύρεση χρημάτων της εγγυητικής επιστολής, όπως καταγράφετε στον παρακάτω διάλογο:

Χρ. Καλογρίτσας: Μάλλον… Τζίφος!!!

Ν. Παππάς: Δηλαδή;

Χρ. Καλογρίτσας: Χωρίς εγγυητική πώς θα πάμε;

Πάρε τον Samer να πιέσουν το Λονδίνο να το στείλουν κατά προτεραιότητα, γιατί είναι για Ελληνική Κυβέρνηση.