Την Τρίτη 1 Ιουνίου στις 10.00 το πρωί, θα επανέλθει στις εργασίας της, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής με την εξέταση του μεγαλοστέλεχος της Attica Bank Θανάση Τσάδαρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να εξεταστεί ο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ η επιτροπή μελετά να κληθεί και η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα.

Ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος, ο στενός συνεργάτης του πρώην ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δημήτρη Κοντομηνά, προσήλθε σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή για να επιβεβαιώσει απόλυτα και στο «ακέραιο» όσα δημόσια, είχε καταγγείλει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Προανακριτική ο δημοσιογράφος κατέθεσε: «Τα γεγονότα τα παρακολουθούσα αυστηρά από δημοσιογραφική πλευρά. Η πολιτική απόφαση για τον χειρισμό των αδειών με βρήκε αντίθετο, διότι πίστευα ότι έπληττε τα συμφέροντα του εργασιακού μου χώρου και έτσι προσέγγισα το όλο θέμα».

Ο Δ. Βερυκίος στην συνέχεια της κατάθεσης του επιβεβαίωσε, τα όσα είχε καταγγείλει σε συνέντευξή του, - τον Σεπτέμβριο του 2016 στο κεντρικό δελτίο του σταθμού του - τον τρόπο με τον οποίο ασκήθηκαν πιέσεις στον Δημήτρη Κοντομηνά ώστε να «παραδώσει» τον τηλεοπτικό του σταθμό, στον Χρήστο Καλογρίτσα καθώς και την εμπλοκή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά.

Όπως αναφέρουν πηγές τις επιτροπής μετά από την ακρόαση εντός της προανακριτικής ο Δήμος Βερύκιος, υποστήριξε
«Τα επιβεβαιώνω όλα αυτά στο ακέραιο. Στο ακέραιο» αναφερόμενος στο πλήρες ηχητικό που άκουσαν τα μέλη της επιτροπής επιβεβαίωσε πως:

«Είναι η περίοδος που ο AlphaTV μένει χωρίς άδεια και τα "λιμοτάγαρα" επιδιώκουν να του φάνε το κανάλι. Ζητάνε από τον Δ. Κοντομηνά να συναντηθεί με τον Καλογρίτσα που ήδη έχει πάρει την άδεια για να συνεργαστούν. Ο Δ. Κοντομηνάς δέχεται να δει στο γραφείο του στην Κάντζα τον Καλογρίτσα. Το ραντεβού κλείνεται για τις 11 το πρωί. Ο Καλογρίτσας έρχεται κανονικά στην ώρα του και ο Κοντομηνάς είναι εξαφανισμένος. Η γραμματέας του Κοντομηνά ενημερώνει τον Καλογρίτσα ότι ο Πρόεδρος σας ζητάει συγνώμη, αλλά κάτι σοβαρό του έτυχε και θα καθυστερήσει. Εάν δεν μπορείτε να τον περιμένετε να κλείσετε ένα άλλο ραντεβού» αναφέρει ο Δ. Βερύκιος και συνεχίζει «Εγώ είμαι στο διπλανό γραφείο κρυμμένος και τον ακούω. Ο Καλογρίτσας με ύφος λέει στην γραμματέα:

«Πρώτη φορά στην ζωή μου δέχομαι τέτοια προσβολή. Να έρχομαι στο ραντεβού και ο οικοδεσπότης να λείπει και ούτε ένα τηλεφώνημα να μην μου κάνει».

Η λίστα με τις απαιτήσεις των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και τα «παλιόπαιδα»

Όπως περιγράφει ο Δ. Βερύκιος, για λίγα δευτερόλεπτα επικρατεί …σιωπή αμηχανίας και μετά ακούγεται ο Καλογρίτσας να της λέει θυμωμένος, «Όχι θα τον περιμένω και να ξέρετε ότι η προσβολή δεν είναι δική μου αλλά δική του και να του το πείτε» συνεχίζει ο μάρτυρας και προσθέτει
:
«Ο Κοντομηνάς εμφανίζεται 45 λεπτά μετά το προκαθορισμένο ραντεβού. Η χειραψία ψυχρή. Ο Καλογρίτσας ευγενής και χωρίς τσαμπουκά μπαίνει στο γραφείο του Κοντομηνά,

Και ω του θαύματος: Ο Καλογρίτσας του δίνει την λίστα για το τι απαιτήσεις έχει η κυβέρνηση σχετικά με την απόλυτο έλεγχο του ειδησεογραφικού τομέα και σχετικά με μια ψυχαγωγική εκπομπή που θα πρέπει να αναλάβει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Με βαρύ ονοματεπώνυμο στην ψυχαγωγία. Ο Καλογρίτσας κατάλαβε τη δυσαρέσκεια του Κοντομηνά και γύρισε την κουβέντα όπου του λέει, «άκου να δεις, εγώ δεν ήθελα να μπλέξω με τα μίντια. Αυτά τα παλιόπαιδα με έστειλαν και δεν ξέρω πώς θα ξεμπλέξω» είπε ο Καλογρίτσας στον Κοντομηνά».


Κοντομηνάς: Ετοιμάσου να πάμε στη Μενεγάκη

Στην συνέχεια ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος αναφέρεται στην ξαφνική απόφαση του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά να παραχωρήσει συνέντευξη στην Ελένη Μενεγάκη…ξαφνικά και απροειδοποίητα, για να καταγγείλει τους «αγγελιοφόρους» του Νίκου Παππά.

Σύμφωνα με πηγές τις προανακριτικής επιτροπής η κατάθεση του κ. Βερύκιου έχει ως εξής στη συνέχεια, «Την επομένη ο Κοντομηνάς μου λέει να πάω στα στούντιο Pro και θα βρεθούμε εκεί. Αφού μίλησε με τον κόσμο, μου λέει πάμε στη Μενεγάκη. Μου λέει "ετοιμάσου”…και μπούκαρε στην εκπομπή και είπε αυτά που είπε.

Εκεί ανέφερε τον Νίκο Παππά με έναν τρόπο πολύ σκληρό. Κατήγγειλε ότι αυτός έστειλε αγγελιοφόρους, δεν είπε όμως για τον Καλογρίτσα γιατί σεβάστηκε τον άλλον επιχειρηματία», κατέληξε ο στενός συνεργάτης του Δ. Κοντομηνά.

Βερύκιος : Δεν ήμουν παρών σε συνάντηση Καλογρίτσα – Κοντομηνά

Ίδιες πηγές της προανακριτικής αναφέρουν πως ο δημοσιογράφος στην συνέχεια της εξέτασης του είπε: «Σε σχέση με τον ραντεβού Καλογρίτσα - Κοντομηνά, εγώ δεν ήμουν παρών λόγω της θέσης μου και άρα δεν ξέρω λεπτομέρειες. Το πρώτο που μπορώ να σας πω, είναι ότι είχε τηλεφωνήσει ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας στον κ. Κοντομηνά ότι θέλει συνάντηση. Μου το είπε προσωπικά ο κ. Κοντομηνάς…. Εκ των υστέρων ο κ. Κοντομηνάς σε έμενα προσωπικά είπε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν ενδιαφέρεται για τη διοίκηση του καναλιού, αλλά για τις πολιτικές εκπομπές και το δελτίο ειδήσεων. Έκανε εντύπωση στον κ. Κοντομηνά ότι ο κ. Καλογρίτσας μιλούσε απαξιωτικά για την τότε κυβέρνηση».

Κοντομηνάς: Αυτά ούτε στη μαφία δε γίνονται  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δ. Βερύκιος ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση ο κ. Κοντομηνάς του είπε : «πώς είναι δυνατόν να συνεργαστώ και να μπλέξω με έναν τύπο που δεν είχε μία στην τσέπη και βρίζει εκείνους που μου ζήτησαν να τον σώσω;

Αυτά ούτε στη μαφία δεν γίνονται!». Ο Δ. Βερύκιος μιλώντας στα μέλη της επιτροπής κατέθεσε και την εκτίμηση – πεποίθηση του επιχειρηματία λέγοντας «η πεποίθηση του κ. Κοντομηνά ήταν ότι τον κ. Καλογρίτσα τον έστειλε το Μαξίμου. Μετά τη συνάντηση η πεποίθηση του, ήταν ότι το Μαξίμου δεν τον ήθελε τον κ. Καλογρίτσα».

Επεισοδιακή η συνεδρίαση της προανακριτικής με το καλημέρα!

Με τις κατηγορίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για νόθευση των πρακτικών της επιτροπής ξεκίνησε η συνεδρίαση της της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει αποστολή τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων που τελέστηκαν, από τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την καταγραφή των καταθέσεων στα πρακτικά και την αποτύπωση των διαλόγων μεταξύ των μαρτύρων και των βουλευτών.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη έθεσε θέμα αλλοίωσης των πρακτικών και παρουσίασε δημοσιεύματα με διαλόγους που φέρονται να έγιναν σε προηγούμενες συνεδριάσεις οι οποίοι όπως υποστηρίζει, δεν παρουσιάζονται στα επίσημα πρακτικά της επιτροπής.

Στα όσα «εκτόξευσε» ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο πρόεδρος της επιτροπής Σταύρος Κελέτσης ο οποίος τόνισε: «Τα πρακτικά είναι απολύτως πιστά. Δεν γράφονται μόνο όσα λέγονται εκτός μικροφώνου. Δεν είναι παρέμβαση μου. Έτσι είναι η διαδικασία. Σε καμία περίπτωση δεν έχω παρέμβει στα πρακτικά. Η μόνη παρέμβαση που κάναμε ήταν αυτό που ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατάθεση Καλογρίτσα όταν ζητήθηκε να μην γραφτούν προσωπικά δεδομένα. Προτείνω λοιπόν όποιος θέλει να ελέγξει για να είναι όλα διάφανα».

Θ. Πλεύρης: Συμφωνούμε κύριε πρόεδρε.

Η Θ. Τζάκρη ανεβάζοντας τους τόνους άρχισε να καταγγέλλει τον πρόεδρο της επιτροπής ως υπεύθυνο νόθευσης.

Θ. Τζάκρη: Θα ξεκινήσω με την ομολογία σας κύριε πρόεδρε.

Στ. Κελετσης: Ποια ομολογία;

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ παίρνοντας το λόγο τόνισε πως το ουσιώδες των καταθέσεων είναι πως ο Παππάς έστηνε τον διαγωνισμό ενώ μιλάει για χρηματοδοτήσεις και τόνισε πως «Υπήρξε σαπίλα στη διαδικασία. Τα υπόλοιπα είναι καπνός για να καλυφθούν». Το κυρίαρχο είναι ότι υπήρξε στήσιμο του διαγωνισμού. Ακούμε και το πρωτότυπο. «Ότι γράφτηκε στις εφημερίδες οφείλει να γραφτεί στα πρακτικά».

Στη συνέχεια ακολούθησε καβγάς της Θεοδώρας Τζάκρη η οποία επιτέθηκε στον Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Σε εμένα όχι έτσι. Σου γράψανε ένα ποίημα (σ.σ η κυρία Τζάκρη διάβασε δήλωση για τα πρακτικά) και ήλθες να το πεις» απάντησε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η κόντρα Μαρκόπουλου - Πολάκη

Ένταση επικράτησε και ανάμεσα στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον Παύλο Πολάκη από το ΣΥΡΙΖΑ, όταν πήρε λόγο πήρε για απαντήσει στα περί νοθείας της Θ. Τζάκρη, τονίζοντας πως οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά «στρέφονται κατά των εργαζομένων πρακτικογράφων, που έρχονται να δουλέψουν για ένα μεροκάματο. Τα εκτός μικροφώνου δεν μπορούν να καταγραφούν».

Δ. Μαρκόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο αδιέξοδο που του προκάλεσε η κατάθεση Καλογρίτσα οδηγήθηκε σε τακτικισμό.
Μαζί με τον συνάδελφο Λ. Τσαβδαρίδη πιέσαμε τον Καλογρίτσα εκτός μικροφώνου όταν κάποιοι υπό τον φόβο τους (ξέρετε καλά ποιους εννοώ) χάιδεψαν τον μάρτυρα. Μάλιστα η πίεση μας απέδωσε και πήραμε επιπλέον στοιχεία. Η επίθεση για τα πρακτικά δεν στρέφεται κατά του προέδρου κ. Κελέτση. Στρέφεται κατά των εργαζομένων πρακτικογράφων, που έρχονται να δουλέψουν για ένα μεροκάματο. Τα εκτός μικροφώνου δεν μπορούν να καταγραφούν».

Π. Πολάκης: Δηλαδή αν εγώ σηκωνόμουν και τον πλησίαζα τον Καλογρίτσα και τον απειλούσα θα ήταν «εκτός μικροφώνου»;

Δ. Μαρκόπουλος: Αυτό θα ήταν απειλή. Όχι πίεση να μιλήσει!