«Το εργασιακό νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να δουλέψει επιπλέον ώρες για τέσσερις ημέρες και την πέμπτη ημέρα να κάτσει», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος σημείωσε πως εάν ο εργαζόμενος εργαστεί πάνω από 40 ώρες, θα αμείβεται για τις υπερωρίες.

Ενόψει της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, εκτίμησε πως οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πίσω στην απόκτηση των S-400 από την Τουρκία.

Ανέφερε ότι από τις 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου εκτίμησε ότι θα γίνει όπως η εξεταστική του Ιουνίου.

Τόνισε πως από τον Οκτώβριο τα μαθήματα στα πανεπιστήμια θα γίνονται διά ζώσης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1:


Με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε: «Το εργασιακό νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο αντί για 5 μέρες την εβδομάδα να εργαστεί 4 μέρες την εβδομάδα 10 ώρες και να μην εργαστεί την Παρασκευή για παράδειγμα. Αυτές οι δύο ώρες που θα δουλέψει από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη είναι η εργασίας της Παρασκευής που θα δούλευε εάν δουλέψει πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα είναι οι υπερωρίες αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του αν δουλεύει πενθήμερο ή τετραήμερο»

ΔΗΜ: Εδώ υπάρχει ένα όμως ότι μπορεί να δουλέψει τις επιπλέον ώρες Δευτέρα με Πέμπτη αλλά την Παρασκευή που τη δικαιούται να μην τη δουλέψει να μην την πάρει την Παρασκευή αλλά να του πει εργοδότης θα την πάρεις μετά από ένα μήνα ή όταν μπορώ να στη δώσω

«Αυτή θα την πληρωθεί ως υπερωρία. Την υπερωρία δεν μπορεί να την πληρωθεί με ρεπό γιατί για αυτό έχουμε την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν τον φοβίζει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα αντικυβερνητικό αντιπολιτευτικό μέτωπο, ο κ. Συρίγος απάντησε: «Αυτή είναι η δουλειά της αντιπολιτεύσεως να αντιπολιτεύεται και να λεει τη δική της γνώμη και να διαδηλώνει με ειρηνικό τρόπο και να εκφράζει τις απόψεις της. Εμένα δεν με προβληματίζει αυτό, εμένα με προβληματίζει ένα είδος προπαγάνδας που γίνεται γύρω από το 8ωρο. Δηλαδή δούμε στην ΕΕ πιστεύει κανένας ότι υπάρχει κράτος της ΕΕ που θα πει να καταργήσει το 8ωρο; Επειδή άκουσα για κάτεργο, εργασιακό Μεσαίωνα κλπ είναι ωραίες εκφράσεις αυτές να τις λέμε δημιουργούν εντυπώσεις αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δηλαδή όσο σκληρή και βάναυση και αντιεργατική να είναι κάποια κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει ένα νόμο ο οποίος καταργεί το 8ωρο ή το 40ωρο.

«Σε γενικές γραμμές είναι φυσιολογικό όταν υπάρχει ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο και βλέπεις της αντιπολίτευση να δημιουργεί τέτοιο ντόρο να δημιουργούνται και αμφιβολίες στον κόσμο, η πραγματικότητα είναι ότι η ηλεκτρονική κάρτα θα είναι το βασικό όπλο του εργαζομένου από οποιεσδήποτε αυθαιρεσίες του εργοδότη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Συρίγος επισήμανε: «Οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν στο θέμα των S-400 και με διαρκείς δηλώσεις τους το επιβεβαιώνουν ανά πάσα στιγμή. Το θέμα των S-400 θα είναι το βασικό αγκάθι στις συνομιλίες μεταξύ του Ερντογάν και του Μπαϊντεν. Ο Ερντογάν θα απαντήσει γιατί βοηθάτε τους Κούρδους στη Συρία, και εδώ είναι το δεύτερο αγκάθι. Οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να βοηθούν τους Κούρδους της Συρίας και αυτό δημιουργεί εντονότατες ενστάσεις από πλευράς Τουρκίας. Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι η Αμερική τις τελευταίες μέρες περνάει μηνύματα, η Τουρκία περνάει την άποψη ότι εγώ μπορώ να βρω μια λύση για το θέμα των S400 η λύση όμως που θέλουνε απέχει από τη λύση που ζητάει η Αμερική».

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, σημείωσε: «Θεωρώ ότι είναι από τις συναντήσεις αυτές που και ως συνάντηση έχει τη σημασία της διότι πέρυσι τον Μάρτιο ο Ερντογάν έλεγε ότι δεν μπορεί να είναι στο ίδιο δωμάτιο με τον Μητσοτάκη ούτε ένα λεπτό επομένως από την ώρα που αποδέχεται ο Ερντογάν μια τέτοια συνάντηση αυτό είναι θετικό προς το διάλογο τον οποίο επιλέγει η Ελληνική πλευρά. Η εκτίμησή μου είναι ότι δύσκολα θα έχουμε κάτι μείζον από αυτή τη συνάντηση».

«Δεν είναι μόνο το θέμα της Κύπρου που η Τουρκία έχει στυλώσει τα πόδια όλα τα θέματα τα οποία η Τουρκία έχει φέρει στην επιφάνεια τα τελευταία 3 χρόνια παραμένουν πάνω στο τραπέζι. Η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει σε τίποτα όλο αυτό τον καιρό», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τους S-400, ο κ. Συρίγος δήλωσε: «Εάν δεν λειτουργήσουν οι S-400 η αποτυχία της Τουρκίας από πλευράς οπλικού συστήματος θα είναι παγκοσμίου μεγέθους γιατί οι S-400 τους έχουν στοιχήσει υποτίθεται ως τώρα γύρω στα 2,5 δις $ δηλαδή πετάξανε 2,5 δις στα σκουπίδια, εάν όμως δεν τους ενεργοποιήσουν το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί η Τουρκία αυτή τη στιγμή εξαρτάται από τη Ρωσία σε μια σειρά από μέτωπα με κυριότερο αυτό της Συρίας. Εκείνο το οποίο λένε οι Αμερικανοί και το Νάτο είναι ότι δεν μπορεί να συνυπάρχουν στην ίδια χώρα S-400 και F35 γιατί οι S-400 θα διαβάζουν τα F35 και θα τα αναμεταδίδουν στους Ρώσους».

«Η πιθανότητα να συνυπάρχουν S-400 και F35 είναι μηδενική, εκείνο που έχει κατορθώσει ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη στιγμή είναι να έχει οδηγήσει τη χώρα του σε μια κατάσταση που ότι και να κάνει είναι χαμένος. Εάν πάρει πίσω τους S-400 θα μαλώσει με τους Ρώσους, εάν δεν τους πάρει πίσω θα μαλώσει με τους Αμερικανούς. Το κόστος για να λειτουργήσει τους S-400 είναι μεγάλο, το κόστος άμα δεν τους λειτουργήσει θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Δηλαδή όλο αυτό του στοιχίζει περίπου στα 9 δις $ μαζί με τα F35. Δηλαδή έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου χάνει λεφτά και έρχεται σε σύγκρουση με δύο υπερδυνάμεις», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Για τα πανεπιστήμια, ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε: «Έχουμε πράσινο φως από την επιτροπή των ειδικών για τη λειτουργία των εργαστηριακών μαθημάτων και ασκήσεων, των πρακτικών, των κλινικών ασκήσεων σε όλους τους φοιτητές όλων των ετών. Επομένως υπάρχει χρονικός ορίζοντας μέχρι τις 30 Ιουλίου που και τυπικά τελειώνει το ακαδημαϊκό έτος να μην χαθεί το εξάμηνο. Η σκυτάλη είναι πλέον στα πανεπιστήμια και στα τμήματα να διευθετήσουν το χρόνο, έχουν βγει και σχετικές υπουργικές αποφάσεις που τους δίνουν δυνατότητα μειώσεως κατά 20% στο βαθμό που δεν επηρεάζει την ακαδημαϊκή ποιότητα των εργαστηρίων και με αυτό τον τρόπο προχωρούμε».

«Εκτιμώ ότι το Σεπτέμβρη οι εξετάσεις θα ξαναγίνουν όπως έγιναν τώρα τον Ιούνιο, είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεων θα κρίνουν τα τμήματα, και εκτιμώ ότι το Σεπτέμβριο θα έχουμε μια ικανή μάζα φοιτητών η οποία θα είναι εμβολιασμένη και τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν κανονικά δια ζώσης», πρόσθεσε ο κ. Συρίγος.