Για ακόμη μία φορά η πολιτική συναίνεση θα μείνει έξω από την Ολομέλεια της Βουλής σε μία κρίσιμη ψηφοφορία, αφού σήμερα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την υποχρεωτικότητα αυτού για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Ωστόσο το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση και να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Από την άλλη όμως η κυβέρνηση έχει στο πλευρό της τα μέλη του ΚΙΝΑΛ, το οποίο έχει ενστάσεις για ορισμένα σημεία που αφορούν τις προσλήψεις που θα γίνουν στις θέσεις των ανεμβολίαστων, όως θα στηρίξει το νομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση δεν παραλείπουν να τονίζουν την απογοήτευση τους για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ – τη στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η εκκλησία στήριξαν την πρόταση της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ενώ παράλληλα, κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση πως με την στάση της προσπαθεί να γίνει αρεστή με μοναδικό στόχο τα πολιτικά οφέλη και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας. "Οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές", είχε αναφέρει στο πρόσφατο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός.

Δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ


Μπορεί να τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας των εμβολιασμών ο Αλέξης Τσίπρας, και να συμφωνεί με την άποψη πως το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο, αλλά θα… καταψηφίσει την ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον των ανεμβολίαστων, όπως την αναστολή εργασίας, η οποία κατά τον ίδιο σημαίνει απόλυση των εργαζομένων, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση. Τάσσεται λοιπόν υπέρ των μετατάξεων στα νοσοκομεία προκειμένου οι ανεμβολίαστοι να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες, παράλληλα χαρακτηρίζει το μέτρο της υποχρεωτικότητας διχαστικό και αυταρχικό.

"Πάντα όμως με ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για την εργασία και το εισόδημα του προσωπικού και για την αξιοποίηση των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε άλλα καθήκοντα. Τέτοιες δικλείδες προφανώς δεν υπάρχουν στην κυβερνητική τροπολογία και, ακριβώς γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ εφηύρε την προαιρετική… υποχρεωτικότητα


Την ίδια ώρα όμως στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και η οικονομική πορεία της χώρας, ακόμη και αν χρειαστεί να συγκρουστούν σκληρά με τους πολιτικούς του αντιπάλους, κρατώντας μάλιστα στα χέρια και την άποψη της Επιτροπής Βιοηθικής, το πόρισμα της οποίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Η ΝΔ απαντώντας στην "θολή" στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγορεί πως για να καταψηφίσει την ρύθμιση εφηύρε την προαιρετική υποχρεωτικότητα. "Όταν θέλεις να αρέσεις σε όλους, τελικά δεν αρέσεις σε κανέναν, που θα έλεγε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου. Περιμένουμε ότι μετά την προαιρετική υποχρεωτικότητα, θα ακούσουμε για υποχρεωτική προαιρετικότητα".