Το ενδεχόμενο πρόωρης και αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες δείχνει να απομακρύνεται. Είναι, όμως, φανερό πως η Ν.Δ. κινείται σε ρυθμούς εσωκομματικών εκλογών. Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία: Θα διεξαχθούν πριν από την εκπνοή του φθινοπώρου, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, και, πάντως, πριν από το προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο 14ο διαδραστικό συνέδριο, με είσοδο μόνο για εμβολιασμένους, όπως δηλώνουν εμφατικά δεξιά και αριστερά τα «γαλάζια» στελέχη.

Οι επικεφαλής της Πειραιώς βρίσκονται ήδη σε εγρήγορση οργώνοντας με περιοδείες τη χώρα. Το σύνθημα «Εμπρός, μαρς» της επερχόμενης εσωτερικής εκλογικής αναμέτρησης της Ν.Δ. έχει δώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την τελευταία συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου στις αρχές Ιουνίου, προδιαγράφοντας μια «καυτή» κομματική ατζέντα για το καλοκαίρι των επικεφαλής του κόμματος. Ηδη, τόσο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Γιώργος Στεργίου, όσο και ο γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κόμματος με τίτλο «Η ζωή μας βρίσκει τους ρυθμούς της», έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις σε περισσότερες από 20 εκλογικές περιφέρειες ανά τη χώρα, από τη Χίο μέχρι την Αρτα και από την Καστοριά μέχρι την Αρκαδία, αλλά και εντός της Αττικής.
Οι εκτιμήσεις της Πειραιώς για μαζικότερη συμμετοχή, το 14ο Συνέδριο και οι πρωτοποριακές κινήσεις, που γράφουν Ιστορία

Για την ακρίβεια, αυτές οι εσωκομματικές κάλπες θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικές. Μετά την «Ψηφιακή Ανοιξη» του gov.gr, υπακούοντας στο πνεύμα της εποχής και της πανδημίας, οι εκλογές των οργανώσεων για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις ΔΗΜΤΟ, τις ΔΕΕΠ (Νομαρχιακές) καθώς και περίπου 1.000 μελών του τακτικού συνεδρίου θα γίνουν διαδικτυακά.

Για πρώτη φορά στην κομματική ιστορία της χώρας, τα μέλη της Ν.Δ. θα ψηφίσουν από τον υπολογιστή τους. Η ψηφιακή εξοικείωση, άλλωστε, μετά τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις της καραντίνας, θεωρείται δεδομένη. Η Ν.Δ., υιοθετώντας την ηλεκτρονική κάλπη στα «εν οίκω» της, δείχνει ότι διαμορφώνει και εφαρμόζει πολιτικές που ενισχύουν την αξιοποίηση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς. Ο συμβολισμός και το παράδειγμα στα άλλα κόμματα είναι στοιχεία προφανή. Αλλωστε, όπως τονίζουν τα στελέχη της Ν.Δ., συστήματα ψηφιακής κάλπης, βασισμένα σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα, διασφαλίζουν το αδιάβλητο και απόρρητο των εκλογών και αξιοποιούνται εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στην ανάδειξη των πρυτανικών Αρχών, των ηγεσιών στις αθλητικές ομοσπονδίες αλλά και σε συνδικαλιστικά όργανα. Ανοίγει, λοιπόν, ο δρόμος για την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε πιο μεγάλα εκλογικά σώματα.

Με απόλυτη ασφάλεια θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές 

Στην Πειραιώς πιστεύουν πως η ψηφιακή διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μαζικότερη συμμετοχή των μελών του κόμματος στις εκλογές. Εκείνοι που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες θα μπορούν να ψηφίσουν από την άνεση του σπιτιού τους γρήγορα, με απόλυτη ασφάλεια και μυστικότητα.

Μαθαίνουμε, βέβαια, πως, με πρόταση του γραμματέα της Π.Ε. της Ν.Δ., Γιώργου Στεργίου, η μετάβαση στη νέα ψηφιακή διαδικασία θα σέβεται το δικαίωμα εκείνων που επιθυμούν να ψηφίσουν με τον παραδοσιακό, διά ζώσης τρόπο. Θα δοθεί, λοιπόν, υβριδική λύση, με help desks στα κατά τόπους γραφεία των οργανώσεων και ανθρώπους που θα βοηθούν τα μέλη που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο να ψηφίσουν με φυσική παρουσία σε αυτά. Καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος έχει ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ., Γιάννης Μπρατάκος. Τα «μπάνια του λαού» συνεχίζονται, στη Ν.Δ. όμως ΔΕΘ, εσωκομματικές και 14ο Συνέδριο κρατούν τις μηχανές ζεστές και τα στελέχη στα πόστα τους και αυτό το καλοκαίρι.