Για το νέο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, μίλησε, μεταξύ άλλων, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για αμηχανία της αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση σχετικά με τα μέτρα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως «η αντιπολίτευση είχε φιλοτεχνήσει για την κυβέρνηση μια εικόνα, η οποία περίπου ήταν πως η κυβέρνηση έχει προηγούμενα με τον κόσμο, ιδιαίτερα με τους φτωχούς ανθρώπους, και θέλει να τους εκδικηθεί και να τους βγάλει από τη μέση».

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «η σταδιακή μείωση της ανεργίας, που είναι ψηλά αλλά πάντως πέφτει, η αναπτυξιακή προοπτική η οποία ανοίγεται για την οικονομία και τα μέτρα τα οποία παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δεν «κουμπώνουν» με αυτό το αφήγημα της αντιπολίτευσης. Αυτή την ώρα την εκδικείται η ίδια η πραγματικότητα και μπροστά σε αυτή την κατάσταση αντιδρά με αμήχανο τρόπο και λεει άρρητα ρήματα, λεει πράγματα τα οποία δεν στέκουν στη λογική». «Δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητεί κάτι που βρίσκεται στα όρια του αυτονόητου», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, στόχος των μέτρων είναι να ενισχυθεί η προοπτική πρόσληψης των νέων. «Ο σκοπός είναι να διευκολυνθούν οι προσλήψεις και όχι τα τεχνάσματα επιχειρημάτων που δεν σκέφτονται με σωστό τρόπο», πρόσθεσε.

«Αυτή η “κακιασμένη” και ψευδομανής, θα έλεγα, αντιπολίτευση που ασκείται και ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Για τα μέτρα

Αναφερόμενος στο επίδομα πρόσληψης για νέους 18 – 29 ετών, χωρίς εργασιακή εμπειρία, είπε πως η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης.

«Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά στους νέους, οι νέοι έχουν μεγαλύτερη ανεργία, έχουν δυσκολότερη πρόσβαση στην αγορά. Είπε ξεκάθαρα ότι οι επιχειρηματίες έχουν μια δυσκολία να προσλάβουν νέους γιατί δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και για αυτό το λόγο για να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο δίνεται αυτή η επιδότηση- και στη μια πλευρά και στην άλλη- 1.200 ευρώ για έξι μήνες , τα οποία μπορούν να συνδυαστούν και με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ ή του υπουργείου προκειμένου νέοι άνθρωποι να βρούνε δουλειά. Αυτό είναι, δεν υπάρχει λόγος επομένως η αντιπολίτευση να αμφισβητεί κάτι το οποίο είναι στα όρια του αυτονόητου», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. 

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ ερωτηθείς για τη ρήτρα ΜΗ απόλυσης και τη διάρκειά της, απάντησε ότι θα προσδιοριστούν από το νόμο και την υπουργική απόφαση:

«Το πρόγραμμα μπορεί να συνδυάζεται και με άλλα προγράμματα, το πρόγραμμα για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών που υπάρχει και το επεκτείνουμε, άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία τρέχουν αυτή την ώρα για να ενισχυθεί η προοπτική της πρόσληψης νέων στη δουλειά.

Αφού αμφισβήτησαν τα πάντα και νομίζω καταρρίφθηκαν όλα είδα στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με μια ρήτρα για διατήρηση θέσεων στην επιχείρηση που κάνει αυτή την πρόσληψη όταν ρητώς το ανέφερα στην χθεσινή συνέντευξη και μάλιστα είπα ότι ο σκοπός εδώ είναι να διευκολύνουμε προσλήψεις νέων ανθρώπων και όχι να διευκολύνουμε τεχνάσματα επιχειρηματιών που δεν σκέφτονται με σωστό τρόπο.

Υπάρχουν ρήτρες είτε στα προγράμματα του υπουργείου είτε στα προγράμματα του ΟΑΕΔ σε αυτά παρέπεμψα αλλά αυτή η κακιασμένη αντιπολίτευση, η χολερική αντιπολίτευση, η μονομανής αντιπολίτευση που ασκείται ιδιαίτερα από το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούμενο και δεν έχει όριο», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας. 

«Υπάρχουν τέτοια προγράμματα εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα στο πρώτο πρόγραμμα στο οποίο γίνεται συζήτηση για τη ρήτρα είναι αυτό. Είναι κωμικοτραγική συζήτηση αυτή», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης. 

Για το πρόγραμμα ΣΥΝεργασία

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι καλύφθηκαν 80.000 θέσεις, ενώ είπε πως για έξι μήνες καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες.

Παράλληλα, ανέφερε πως το πρόγραμμα παρατείνεται για τρεις μήνες, ενώ διευκρίνισε ότι αφορά επιχειρήσεις που λόγω κοροναϊού έχουν περιορισμένη λειτουργία, όπως π.χ. το αεροδρόμιο.

Για το πρόγραμμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών 

Σχετικά με τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών έως και το 2022, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν ετήσιο όφελος από 160 έως και 691 ευρώ ετησίως.

«Έχουμε μετά το μεγάλο πρόγραμμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι 816 εκ. και το οποίο είναι σύμφωνο με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Παρουσιάσαμε τα στοιχεία για αυτό πρόγραμμα, ποικίλει βέβαια από εργαζόμενο σε εργαζόμενο, ειδικά αυτό αν πάμε στον εργαζόμενο που παίρνει τον κατώτατο μισθό και βάλουμε μόνο τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες σημαίνει ότι ο εργαζόμενος το χρόνο βάζει στην τσέπη του παραπάνω 190 ευρώ. 

Γενικά αν βάλουμε μαζί τη μείωση της φορολογίας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τώρα την αύξηση, τη μικρή, του κατώτατου μισθού κατά 2% όλα αυτά αθροιστικά οδηγούνε σε αυξήσεις το χρόνο που μπορεί να φτάνουν και μέχρι 690 ευρώ».

«Δεν σημαίνει ότι αλλάζει η ζωή τους», τόνισε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι έχουν τη σημασία τους. «Σε δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση μπόρεσε να πάρει αυτά τα μέτρα που κάτι προσθέτουν». «Δεν κομπάζουμε ότι θα ζουν σε “παράδεισο”, αλλά θα ήταν λάθος να τα υποβαθμίσουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για την ανάπτυξη της οικονομίας

Ερωτηθείς εάν τα προγράμματα μπορούν να επεκταθούν, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «τα προγράμματα προχωρούν λόγω του ότι η οικονομία μπαίνει σε ράγες που το επιτρέπουν στην κυβέρνηση. Είτε λόγω της χρηματοδότησης από την ΕΕ, είτε λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ανέφερε πως για το 2022 και το 2023 αναμένονται ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, τονίζοντας πως βούληση
της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα για εργαζόμενους, άνεργους και νέους.

«Η ανάπτυξη δηλαδή δεν θα γίνει μόνο για τους επιχειρηματίες ούτε για τα χαρτιά, η ανάπτυξη θα έχει αντανάκλαση στην καθημερινότητα ιδιαίτερα των εργαζόμενων και των άνεργων και πιο πολύ ακόμα των νέων», δήλωσε. 

Για τα αναδρομικά

Ερωτηθείς σχετικά με τα αναδρομικά, ανέφερε πως στο τέλος Οκτωβρίου 150.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά και τις αντίστοιχες αυξήσεις από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Όπως διευκρίνισε, τα αναδρομικά θα αφορούν συγκεκριμένους συνταξιούχους.

«Το λεω αυτό γιατί είχε δημιουργηθεί η εντύπωση μέσω ορισμένων δημοσιευμάτων ότι θα πάρουν όλοι, ο επανυπολογισμός που βασίζεται στις προβλέψεις του νόμου Βρούτση και σε προηγούμενες αποφάσεις των δικαστηρίων οδηγεί στο ότι περίπου 150 χιλιάδες συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου με τις αντίστοιχες αυξήσεις και αυτό διότι είχαν μικρότερη προσωπική διαφορά.

Ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί ακόμα από τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν μπορούν προς το παρόν να πάρουν αναδρομικά και αυξήσεις, δημιουργούν όμως τις προϋποθέσεις λόγω του νόμου Βρούτση όποτε υπάρχουν στο μέλλον αυξήσεις θα είναι σε καλύτερη θέση για να μπορέσουν αν συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια. Διότι "τρώνε" τώρα με τον επανυπολογισμό που γίνεται ένα κομμάτι αυτής της προσωπικής διαφοράς που ήταν ένα μέτρο του νόμου Κατρούγκαλου», διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης. 

Αναφορικά με το πόσο κοντά βρίσκεται η κυβέρνηση στον στόχο έκδοσης 30.000 συντάξεων τον μήνα, κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι χάρη στις προσπάθειες που γίνονται, ήδη από τις 10.000 συντάξεις που εκδίδονταν το καλοκαίρι του 2019, πριν τις εκλογές, τώρα έχουν ανέλθει στις 20.000 τον μήνα, ενώ, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ΕΦΚΑ και των αρμοδίων, ο στόχος των 30.000 συντάξεων τον μήνα θα καταστεί εφικτός σε δύο μήνες.

«Αυτό θα οδηγήσει σε αισθητή αποκλιμάκωση του προβλήματος και καθώς θα περνάνε οι μήνες το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν ρυθμίσεις προηγουμένων ετών, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «βεβαίως γίνονται ρυθμίσεις και στο πλαίσιο του κοροναϊού έχουμε τις δόσεις που επεκτάθηκαν, έχουμε αναβολή σε διάφορες περιπτώσεις της καταβολής εισφορών κλπ πάντως τέτοια μέτρα στο πλαίσιο των αντοχών του συστήματος προφανώς λαμβάνονται.

Και από τα θέματα του ΕΦΚΑ αλλά και σε σχέση με τα θέματα των εργαζομένων, της αγοράς εργασίας, των προγραμμάτων, των επιδομάτων από όλα αυτά αναδεικνύεται μια σταδιακή βελτίωση όλη αυτή τη δύσκολη διετία που μεσολάβησε η οποία βελτίωση θα ενταθεί τους επόμενους μήνες και προφανώς αυτό είναι που φέρνει σε αμηχανία την αντιπολίτευση η οποία καταφεύγει σε αυτά τα σχεδόν ακατάληπτα επιχειρήματα».

Σε αμηχανία η αντιπολίτευση

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «αναδεικνύεται μια σταδιακή βελτίωση η οποία θα ενταθεί, φέρνοντας σε αμηχανία την αντιπολίτευση», ενώ έκανε λόγο για «ακατάληπτα επιχειρήματα».

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την κριτική που θα δεχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «απαντάει η ίδια η πραγματικότητα. Παραλάβαμε από τον κ. Τσίπρα 17% την ανεργία, αυτή την ώρα έχει πέσει στο 14%. Δεν κομπάζουμε αλλά θυμίζουμε ποιος μας κάνει κριτική. Μας κάνει κριτική ο κ. Τσίπρας για τους συνταξιούχους και τις συντάξεις. Ο ίδιος πέρασε τον νόμο Κατρούγκαλου, ο ίδιος μας άφησε 1 εκατομμύριο 59 χιλιάδες ασφαλιστικές εκκρεμότητες τις οποίες τις αντιμετωπίζουμε και τις περιορίζουμε. Σημασία εδώ έχει να δούμε συγκριτικά τι κάνει ο ένας και τι κάνει ο άλλος», δήλωσε, ενώ κατέληξε:

«Αν υπάρχει ελπίδα και για τους εργαζόμενους και για τους συνταξιούχους σε αυτό τον τόπο η ελπίδα αυτή δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τη ΝΔ ακριβώς γιατί είναι ένα κόμμα ευρωπαϊκό, ένα κόμμα που εφαρμόζει μια ρεαλιστική πολιτική, που προσελκύει επενδύσεις και μπορεί να ωθήσει προς τα μπρος τη χώρα συνολικά».

Ακούστε τη συνέντευξη: