Περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, καθώς η οικονομία θα κινείται σε θετικό έδαφος, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το 2022 θα είναι χρονιά ισχυρής ανάκαμψης, ενώ σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι ήταν επικεντρωμένα σε κατηγορίες πολιτών όπως οι νέοι.

«Τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αφορούσαν προφανώς όλο τον κόσμο, ούτε ισχυριστήκαμε ποτέ ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη ΔΕΘ ως “Αι Βασίλης” - αυτό είναι προνόμιο άλλων στην Ελλάδα- να μοιράσει λεφτά σε όλο τον κόσμο.

Υπήρχαν τα μέτρα τα συγκεκριμένα τα οποία αφορούσαν επιμέρους κοινωνικές ομάδες, δόθηκε μια έμφαση αυτή τη χρονιά στους νέους γιατί και αυτοί υπάρχουν. Είναι αλήθεια ότι το πολιτικό σύστημα διαχρονικά δεν έχει δώσει τη βαρύτητα και τη σημασία που θα έπρεπε στους νέους άρα από εκεί και πέρα δεν τελειώσαμε με τα μέτρα της Θεσσαλονίκης.

Η οικονομία προχωρεί μπροστά, θα ακολουθήσουν και άλλες Εκθέσεις Θεσσαλονίκης, έχουμε το 2022 το οποίο θα είναι χρονιά ισχυρής ανάπτυξης και σε σχέση με τους εργαζόμενους θα φανεί ένα κοινωνικό μέρισμα στην πολιτική».

Για των κατώτατο μισθό

Με αφορμή τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τον εργασιακό νόμο, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:

«Ο άνθρωπος επιτίθεται ενός νόμου που είναι καθημερινότητα σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βεβαίως δικαιούται να εμπνέεται δεν ξέρω από πού, από τα παλιά λάθη που έκανε ο ίδιος ή ακόμα πιο παλιά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, εντάξει αν αυτό είναι το πρότυπό του δεν έχω να πω κάτι. Το δικό μας πρότυπο πάντως είναι τι γίνεται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Για την υπόσχεση του κ. Τσίπρα για αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «τα λέει αυτά υπερακοντίζοντας τη ΓΣΕΕ η οποία είχε ζητήσει 752 ευρώ, εκείνος λέει 800 ευρώ. Θα μου πείτε Τσίπρας είναι θα μπορούσε να δώσει και 900 και 1.500.

Εμείς δώσαμε αυτή την πράγματι μικρή, συμβολική είχε πει ο πρωθυπουργός αύξηση του 2% όταν όλοι οι εργοδοτικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων και επίσης μαζί η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ μας είχαν πει να τον παγώσουμε τον κατώτατο μισθό για τον λόγο ότι είχε προηγηθεί μια ύφεση 8% στην οικονομία και η οικονομία ήταν διασωληνωμένη.

Εμείς δώσαμε αυτή την αύξηση ακριβώς γιατί συνυπολογίσαμε και το ότι η οικονομία παίρνει μπροστά, αλλά στην αρχή του επόμενου χρόνου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την επόμενη απόφαση για τον κατώτατο μισθό όπως προβλέπεται η οποία γίνεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία, συμμετέχουν οι φορείς, και προφανώς στην απόφαση αυτή θα αντανακλάται η ανάπτυξη».

Αθέμιτη η πρακτική του efood

Αναφορικά με την efood, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως ο νόμος δίνει δικαιώματα και ξεκαθαρίζει ποιος είναι μισθωτός και ποιος ελεύθερος συνεργάτης.

Αναλυτικά, ερωτηθείς αν είναι αποτέλεσμα του νόμου του αυτό που πήγε να κάνει η e-Food, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε:

«Ο νόμος αυτός για πρώτη φορά ήρθε, πέραν του ότι έδωσε παραπάνω δικαιώματα, και ξεκαθάρισε ποιος είναι μισθωτός και ποιος είναι με σύμβαση παροχής υπηρεσιών και κατά αυτόν τον τρόπο, αν γίνεται κατάχρηση από την οποιανδήποτε εταιρεία μπορεί ο εργαζόμενος, επικαλούμενος τον νόμο, και αυτό μπορεί να το κάνει πρώτη φορά μέχρι τώρα δεν μπορούμε, να έρθει και να πει «εδώ έχει κάνει κατάχρηση η εταιρεία».

Αυτό γίνεται χάρη στον “επαίσχυντο και τρισκατάρατο” νόμο. Έχω ζητήσει από όλους αυτούς τους “σοφούς εγκεφάλους” που βγαίνουν αυτές τις μέρες, να μου φέρουν μια διάταξη, μια λέξη από τον νόμο που να οπισθοδρομεί σε σχέση με τους εργαζόμενους το καθεστώς που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν φέρει τίποτα. Εδώ πρόκειται για πολιτικό θέατρο».

Τόνισε πως με τον νόμο επιβλήθηκε στις εταιρίες να παρέχεται εξοπλισμός και μέτρα για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων:

«Πρώτον εισάγονται δικαιώματα γι’ αυτούς που είναι με ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, τα δικαιώματα αυτά είναι ότι πρώτον επιτρέπεται ο συνδικαλισμός, που προηγουμένως δεν επιτρεπόταν.

Δεύτερον επιβάλλαμε στις εταιρείες να τους δίνουν εξοπλισμό, τρίτον επιβάλλαμε στις εταιρείες μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων και τέταρτον ξεκαθαρίσαμε ποιος είναι freelancer και ποιος δεν είναι έτσι ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Δηλαδή είπαμε ότι για να είναι κάποιος freelancer θα πρέπει να μπορεί να αναθέσει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους. Να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει ή όχι, να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα και να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα όποτε θέλει.

Εδώ μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν μόνοι τους να μην είναι μισθωτοί διότι δεν θέλουν να είναι μισθωτοί».

Όπως υπογράμμισε, αυτό που έκανε η efood είναι αθέμιτη πρακτική, ενώ προανήγγειλε την επιβολή κυρώσεων.

«Πέραν του ότι οι ίδιοι μπορούν να πάνε στα δικαστήρια και να διεκδικήσουν ενώ προηγουμένως δεν μπορούσαν γιατί δεν είχε θεσπιστεί αυτή η διάκριση.  Το δεύτερο που κάναμε είναι ότι δώσαμε εντολή στον ΣΕΠΕ που έτσι κι αλλιώς κάνει ελέγχους σε αυτές τις εταιρείες, ο ΣΕΠΕ ψάχνει και αν βρει ότι πράγματι αυτό που υποπτευόμαστε υπάρχει θα επιβληθούν οι αντίστοιχες κυρώσεις.

Ερωτηθείς εάν η μετατροπή 115 συμβάσεων από τρίμηνες σε freelancer είναι καταχρηστική πρακτική ή όχι, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε:

«Βεβαίως θα μπορούσε να είναι, το σημειώσαμε από την πρώτη μέρα, αλλά υπάρχουν κρίσιμα μεγέθη. Για τους βγάλει και να τους κάνει ελεύθερους συνεργάτες πρέπει οπωσδήποτε μεταξύ των άλλων να πληρούν και τα τέσσερα κριτήρια τα οποία σας είπα. Αυτό που σας λέω πολιτικά είναι ότι ο νόμος πήγε τα πράγματα μπροστά σε σχέση με τους εργαζομένους, τους έδωσε πρόσθετα δικαιώματα.

Δεύτερον ότι ο κ. Τσίπρας που φωνάζει και λέει “είναι δυνατόν να έχετε ελεύθερους συνεργάτες και να μην έχετε μόνο μισθωτούς”, όταν ήταν κυβέρνηση είχε αυτό το καθεστώς ακριβώς. Και τρίτον με εξαίρεση την Ισπανία όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυτό το σύστημα που έχεις είτε μισθωτούς είτε freelancer».

«Εκείνο το οποίο συμβαίνει τελικά είναι ότι στη μανία τους να κάνουν πόλεμο στην κυβέρνηση εκείνο που κάνουν τελικά είναι να βγάλουν λάδι την εταιρεία.
Δεν λένε ότι φταίει η εταιρεία, λένε ότι φταίει ο νόμος άρα οι εργαζόμενοι νομίζουν ότι αφού είναι αυτός ο νόμος που τους «καταδίκασε» υποτίθεται δεν έχουν δικαιώματα και αν δεν το ψάξουν το πράγμα με βάση το νόμο και αν η εταιρεία δεν έκανε πίσω, αν έπαιρναν τοις μετρητοίς αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, δεν θα χρησιμοποιούσαν τις διατάξεις του νόμου για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Αυτό είναι μια παραπλάνηση των εργαζομένων για ψηφουλάκια», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τις περικοπές παροχών

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές παροχών στα ευγενή ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε πως δεν έχει ωριμάσει το θέμα.
«Αυτό είναι μια εκκρεμότητα είναι για πάρα πολλά χρόνια, δεν έχει ωριμάσει καθόλου το θέμα και επομένως δεν έχω να πω κάτι», δήλωσε. 

Για την ανεργία

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

«Η ανεργία ήταν 17% όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση και τώρα είναι 14% και οι προβλέψεις είναι ότι στους επόμενους μήνες και κυρίως τα επόμενα χρόνια η ανεργία θα αποκλιμακωθεί περισσότερο. Όχι δικές μας προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών και τότε θα δω όλοι αυτοί οι έξυπνοι που τώρα βγαίνουν και λένε για την νεοφιλελεύθερη ανάλγητη κυβέρνηση, ο αντεργατικός νόμος κλπ τι θα λένε τότε. Και τι θα λένε επίσης όταν θα έχουμε πάρει έναν μισθό που ήταν εκεί που ήταν και ο μισθός ανεβαίνει. Να ξέρετε ότι η ζωή και η πραγματικότητα είναι που προσφέρουν τις καλύτερες εκδικήσεις», δήλωσε. 

Ακούστε τη συνέντευξη: