Την ολική επαναφορά των σεναρίων σχετικά με τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών σηματοδότησαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ, αλλά και οι τοποθετήσεις του στη διάρκεια της παραδοσιακής συνέντευξης Τύπου. Με δεδομένο μάλιστα ότι η δέσμη των οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο έχουν ορίζοντα εξαμήνου, δεν είναι λίγοι οι συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που, παρά τη διαβεβαίωση Μητσοτάκη (για πολλοστή φορά) ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, επιχειρούν να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις του και να ιχνηλατήσουν τα περιθώρια εκλογικού αιφνιδιασμού. Άλλωστε, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός μπήκε στη διαδικασία να δώσει το περίγραμμα των σχετικών σχεδίων του, κάνοντας ανοιχτά λόγο για επαναληπτικές εκλογές αν εξαιτίας της απλής αναλογικής δεν είναι εφικτό να υπάρξει αυτοδυναμία για τη Ν.Δ., που προπορεύεται στις μετρήσεις, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα συνεννόησης όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το ΚΙΝ. ΑΛ.

Ενόψει λοιπόν του χρονοδιαγράμματος των παρεμβάσεων, οι εν λόγω κύκλοι έχουν υπογραμμίσει στο καλεντάρι του 2022 το διάστημα που μεσολαβεί από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου (ανάλογα βεβαίως και με την πορεία της πανδημίας). Συνυπολογίζουν, δε, στο κομμάτι αυτό δύο ακόμα ενδιαφέρουσες παραμέτρους. Αφενός την κυβερνητική διαρροή και τη γενικότερη αίσθηση που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα, με βάση την οποία, πλην διαφόρων συγκεκριμένων αναγκών που μπορεί να προκύψουν στην πορεία, ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός της 31ης Αυγούστου ήταν η τελευταία στροφή σε ό,τι αφορά τη μορφή του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι και την ώρα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. «Ο Μητσοτάκης έχει καταδείξει ότι δεν αρέσκεται στις πολλές αλλαγές, ενώ ήδη έχουμε ξεπεράσει κατά δύο μήνες το μισό της κυβερνητικής θητείας. Αν αναλογιστεί κανείς ότι, όπως προαναγγέλθηκε από την πρώτη στιγμή, το παρόν σχήμα θα προωθήσει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας με τόσες ανοιχτές προκλήσεις, καθίσταται αμφίβολο αν το κεφάλαιό του θα αντέξει επικοινωνιακά για μία ολόκληρη διετία ακόμα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα τεκταινόμενα πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του Μεγάρου Μαξίμου.

Αφετέρου ουδείς λησμονεί τη βίαιη ανακατάταξη των προτεραιοτήτων, των σχεδιασμών και των σκέψεων του πρωθυπουργικού επιτελείου, που συντελέστηκε με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, οι οποίες έπεισαν τους πάντες ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλέον όχι μόνο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, αλλά και καταλύτης στη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών ισορροπιών.

Ισχυρό «χαρτί» η οικονομία

Σε μια παράλληλη συζήτηση, σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις με καθαρά πολιτικά κριτήρια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είχε κανέναν λόγο να ρισκάρει να μη στήσει εκλογές σε μια περίοδο απόλυτης δημοσκοπικής κυριαρχίας. Κεντρικό επιχείρημα των υπέρμαχων της άποψης αυτής είναι πως μια ακόμα εκλογική ήττα (η τέταρτη στη σειρά μετά τις ευρωεκλογές, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις εθνικές του 2019) θα σημάνει την έναρξη μιας περιόδου ακόμα βαθύτερης κρίσης εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα αποτελέσει μοιραίο πλήγμα στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα. Ταυτόχρονα, άπαντες συνομολογούν ότι θα ήταν πολύ πιο διαχειρίσιμη για την κυβέρνηση η συνθήκη καθόδου σε εθνικές εκλογές εν μέσω της γενικότερης ευφορίας που θα επέλθει με την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, παρά με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσει η επιστροφή σε καθεστώς εποπτείας από το 2023, έστω κι αν δεν θα μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με καταστάσεις του παρελθόντος.