«Θα πρέπει να δούμε την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

Ακόμη σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε εγκαινιάσει διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Παράλληλα τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει σοβαρότητα στα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Σε ότι αφορά το έγκλημα μέσω διαδικτύου, ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν μερίμνησε εκτός από ειδικούς φρουρούς να προσλάβει ειδικούς επιστήμονες.
Με αφορμή του την αναφορά του στις γυναικοκτονίες και τα εσωκομματικά πυρά που δέχθηκε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως δεν έκανε λάθος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρήστου Σπίρτζη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την συμμαχία Ελλάδας –Γαλλίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Το ότι θωρακίζουμε την ειρήνη όχι μόνο με κανόνια αλλά και με άλλους ειρηνικούς τρόπους είναι κάτι που αποτελεί κοινό τόπο για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας. Διαχρονικά η Ελλάδα έχει προσπαθήσει πάρα πολύ να χτίσει με τους γείτονες σχέσεις που να μην χρειάζονται κανόνια, νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο, μέχρι τότε πρέπει να έχουμε μια ικανή άμυνα όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιμερίζεται το κόστος της άμυνας μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι στα σύνορα της Ευρώπης».

«Την πολιτική γραμμή του να υπάρχει ευρωπαϊκή άμυνα και να υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε αυτό το επίπεδο με τη Γαλλία την έχει εγκαινιάσει ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση. Πρέπει να τη δούμε τη συμφωνία και να εξηγήσει η κυβέρνηση και τις διαδικασίες, κάθε ευρώ αυτής της συμφωνίας, να υπάρχει διαφάνεια. Να δούμε τι συμφωνία έχει γίνει για την άμυνά μας και να βγάλουμε και εμείς την τελική μας θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει τη σοβαρότητα που πρέπει γύρω από τέτοια ζητήματα και στον προϋπολογισμό και στα εθνικά ζητήματα», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.

Αναφορικά με τις έρευνες που κάνει το ηλεκτρονικό έγκλημα για τις υποθέσεις για τον κοροναϊό, επισήμανε: «Αν υπάρχουν παραβατικές στάσεις, συμπεριφορές, γεγονότα στο διαδίκτυο, όχι μόνο στο ζήτημα της πανδημίας και γενικότερα, όφειλε η Ελληνική Αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές να τις έχουν εντοπίσει και να έχουν ήδη κινηθεί. Αλλά είναι τελείως διαφορετικό λόγω της πανδημίας να ολισθαίνουμε σε αντιδημοκρατικές μεθόδους ή εξαγγελίες και το λεω αυτό γιατί δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί κάθε άποψη επειδή δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση ή με την αξιωματική αντιπολίτευση και είναι τελείως διαφορετικό κάποιοι να κερδοσκοπούν επενδύοντας στο φόβο. Και αυτό συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και για τα πλαστά πιστοποιητικά που είναι ένα δίκτυο που ξεπερνά τη χώρα μας. Άρα δεν φτάνει μόνο να αντιμετωπίσουμε το ηλεκτρονικό έγκλημα πρέπει να υπάρχουν και συνεργασίες και με τη Europol και με άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών ώστε τέτοια φαινόμενα να αντιμετωπιστούν».

Ερωτηθείς πως μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να αντιμετωπίσει το ηλεκτρονικό έγκλημα, ο κ. Σπίρτζης απάντησε: «Η απάντηση και σε αυτό το ζήτημα και σε μια σειρά σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει δυνατότητα της Ελληνικής Αστυνομίας στο σημείο που πρέπει να είναι επαρκής γιατί ενώ δεν ήμασταν οι μόνοι, ενώ η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να γίνουν κατ’ εξαίρεση 4.500 προσλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία δεν φρόντισε σε αυτές τις προσλήψεις να περιληφθούν οι επιστήμονες στις ειδικότητες που χρειάζονται σε μια σειρά από σύγχρονα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Προσλήφθηκαν 4.500 κατ’ εξαίρεση και δεν προσλήφθηκε ένας επιστήμονας της πληροφορικής, δεν προσλήφθηκε ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός, ένας ψυχίατρος, δεν προσλήφθηκε ένας δικηγόρος. Προσλήφθηκαν μόνο Ειδικοί Φρουροί που στελέχωσαν όχι τα αστυνομικά τμήματα, που στελέχωσαν μόνο νέα σώματα».

Αναφορικά με την ανάρτησή του για τη γυναικοκτονία στη Ρόδο, δήλωσε: «Δεν ήταν λάθος, ήταν λάθος μια λέξη στον τίτλο ''το σκοτώθηκε''. Δεν θα απαντήσω στην κα Καββαδία, έχει τις απόψεις της από εκεί και πέρα όμως μπορούμε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα, το πρώτο είναι ότι καλό θα ήταν όσοι διαβάζουν μια ανακοίνωση να μην μένουν στον τίτλο αλλά να διαβάζουν την ανακοίνωση. Είναι προφανές ότι οι γυναικοκτονίες ή η ενδοοικογενειακή βία σε βάθος χρονου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Ελληνική Αστυνομία, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από αλλαγή προτύπων, κοινωνικών δογματισμών. Πως θα μπορούσε να αποτραπεί η συγκεκριμένη. Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος στη συνέχεις αυτοκτόνησε, που είχε νόμιμη άδεια όπλου ενώ ήταν κατηγορούμενος για χρήση αυτού του όπλου σε απειλές και της πρώην συζύγου του. Το πρώτο είναι ότι η ελληνική πολιτεία δεν αφαίρεσε και το όπλο και την άδεια».

ΔΗΜ: Διαχρονικά η ελληνική πολιτεία

«Ναι αλλά ο κ. Μητσοτάκης είχε πρώτο θέμα προεκλογικά την ασφάλεια του πολίτη», ανέφερε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Εσείς δεν την είχατε;

«Εμείς δεν το είχαμε πρώτο, κατηγορούμασταν μάλιστα για αυτό και ερχόμαστε τώρα να δούμε τι έχει κάνει δύο χρόνια. Το πρώτο είναι αυτό, το δεύτερο είναι τι κάνουν οι 4.500 προσλήψεις. Δεν μιλάμε για το ’14 ή το ’18 που ήμασταν σε μνημόνια και δεν μπορούσαμε να προσλάβουμε έναν άνθρωπο, δεν ακολούθησε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που έλεγε ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις σε γιατρούς, καθηγητές και δασκάλους, έκανε 4.500 προσλήψεις σε ειδικούς φρουρούς που είναι; Οι 4.500 προσλήψεις αντί να πάνε στην ασφάλεια του πολίτη πήγαν στην καταστολή», σημείωσε παράλληλα ο κ. Σπίρτζης.

Ερωτηθείς με ποια κόμματα θα συμπράξουν για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, απάντησε: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πριν τις εκλογές κανένα κόμμα, ειδικά τα μικρότερα, δεν θα βγει να πει με ποιον πρόκειται να συνεργαστεί γιατί θέλει να περιχαρακώσει το χώρο του».

ΔΗΜ.: Σε αυτή την προγραμματική σύγκληση μπορεί να παίξει ένας άλλος πρωθυπουργός πλην του κ. Τσίπρα;

«Αυτά τα ζητήματα συζητούνται με τα κόμματα μετά την εκλογική διαδικασία και νομίζω ότι είναι επαρκέστατος ο κ. Τσίπρας και το έχει αποδείξει να είναι πρωθυπουργός της χώρας», διευκρίνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜ.: Είστε διατεθειμένοι για μια προοδευτική κυβέρνηση και για να μην επιστρέψει η Δεξιά να θυσιάσετε την πρωθυπουργία;

«Σε μια διαπραγμάτευση με άλλα κόμματα προκειμένου να γίνει προοδευτική κυβέρνηση προφανώς είναι ανοιχτό το θέμα. Μην χαίρεστε ο κ. Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός και θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός, θα δείτε τα ποσοστά που θα πάρει ο κ.Τσίπρας στις εκλογές και θα δείτε ποιος θα είναι πρωθυπουργός», απάντησε ο κ. Σπίρτζης.

Ερωτηθείς πότε εκτιμά τον χρονο των εκλογών, ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όχι ως κινήσεις τακτικής, νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει πάει μέχρι τέλος της θητείας, νομίζω επίσης ότι δεν μπορεί να πάει μέχρι τέλος της θητείας, είναι πολύ δύσκολο».