Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες και θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Έχει παρατάξει το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο

Στη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας απάντησε στην τακτική των προκλήσεων, διαμηνύοντας προς την Άγκυρα ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά αυτή η στάση της ενώ την κατηγόρησε ότι υπονομεύει τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών πριν καν αρχίσει. Σημειώνεται ότι η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη.

«Είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας αναφέροντας ως τελευταίο παράδειγμα την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, αναφορικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε παράδειγμα οξύμωρο τη διαμαρτυρία της Άγκυρας περί στρατιωτικοποίησης των νησιών, «ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στην Μεσόγειο».

Σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας θύμισε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την Άγκυρα «τότε θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Εξωτερική πολιτική στηριγμένη στη στρατιωτικη ισχύ

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας των τελευταίων ημερών ανοιχτά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κύπρου, αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους «ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας, δεν μετουσιώνονται, δυστυχώς, σε πράξεις».

Πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας εδράζεται σε μια αναθεωρητική, νεο-οθωμανική προσέγγιση, «βασισμένη κατά κύριο λόγο στη στρατιωτική ισχύ της χώρας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη την περασμένη βδομάδα, «που δυστυχώς είχαμε υπαναχώρηση από τουρκικής πλευράς από τα συμφωνηθέντα».

Εφικτό στόχο

Σε κάθε περίπτωση παρά τις δυσκολίες, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, η Λευκωσία εξακολουθεί να θεωρεί την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών και την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος «εφικτό στόχο».

«Οι στιγμές είναι δύσκολες, οι προκλήσεις ενώπιόν μας είναι πολλές. Κύπρος και Ελλάδα, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.