Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει περαιτέρω τρόποι αναχαίτισης της νέας έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, τη στιγμή που η πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, ειδικά στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα είναι ασφυκτική, με την πληρότητα διασωληνωμένων ασθενών με Covid – 19 να αγγίζει το 100%.

Την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων περιορισμού των ανεμβολίαστων αναλόγως των επιδημιολογικών συνθηκών, σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στο αν θα μπορούσαν για παράδειγμα να αποκλειστούν οι ανεμβολίαστοι από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, ο υπουργός απάντησε πως «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Την ίδια στιγμή ο ίδιος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κοροναϊό, αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.



Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του από την εφαρμογή των νέων μέτρων, λέγοντας ότι «ξεκόλλησαν» τη πορεία των εμβολιασμών καθώς έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες ραντεβού πρώτης δόσης.

Σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ο υπουργός απάντησε ότι εκτός από τους υγειονομικούς, πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει επιβληθεί σαν μέτρο και πως ένα δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να βάλει κάποιον με το ζόρι να εμβολιαστεί.

Ακόμη, κατηγόρησε για υποκρισία τον ΣΥΡΙΖΑ και, ειδικά, το ΚΙΝΑΛ που μιλά για υποχρεωτικότητα, ενώ δεν ψήφισε τη ρύθμιση για τους υγειονομικούς.

Στο θέμα των υγειονομικών, τόνισε από τους 11.000 που ήταν αρχικά ανεμβολίαστοι, οι 6.000 τέθηκαν σε αναστολή το Σεπτέμβριο και ακόμη δεν έχουν γυρίσει στις δουλειές τους, δηλαδή προτιμούν να μείνουν χωρίς μισθό παρά να κάνουν εμβόλιο.

«Για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε πχ υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της Σιγκαπούρης να μην καλύπτει τις ιατρικές δαπάνες ανεμβολίαστων πολιτών, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πιστεύει πως το κράτος οφείλει να προσφέρει νοσοκομειακή κάλυψη σε κάθε ασθενή.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι ο κοροναϊός έχει θέσει ορισμένα ηθικά διλήμματα που η Σιγκαπούρη προσπαθεί να αντιμετωπίσει με σκληρό τρόπο, καθώς «έχουμε για πρώτη φορά ανθρώπους που οι ίδιοι επιλέγουν να ασθενήσουν, δεν τους ασθενεί ο ιός μόνος του, είναι σαν να το επιδιώκουν».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των πελατών σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέτρο που βρίσκεται στο «τραπέζι», είναι η μείωση του αριθμού των πελατών σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζται ότι σε αυτό είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Το μήνυμα πάντως που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως οι οποίες αποφάσεις δεν θα αφορούν στους εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι - όπως τονίζεται - δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους.