Μπορεί πολλοί να υποστηρίζουν ότι η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ προεδρικών και κομματικών γίνεται για μια... «άδεια καρέκλα», η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Βαθιά πολιτικά και ιδεολογικά θέματα χωρίζουν τις δύο τάσεις, ενώ η αφετηρία αυτής της αντιπαράθεσης έχει να κάνει στην πραγματικότητα με το μέγεθος των συμβιβασμών και την πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση που είναι διατεθειμένη να κάνει η κάθε πλευρά απέναντι στα κοινωνικά θέματα. Οι προεδρικοί εμφανίζονται πιο πραγματιστές, καθώς γνωρίζουν καλά ότι ένα κόμμα εξουσίας θα αναγκαστεί στην πορεία του για τη διακυβέρνηση της χώρας να προσαρμοστεί σε κάποιες απόψεις του, προκειμένου να πορευθεί με το κοινό αίσθημα ή κάποιους συσχετισμούς. Οι κομματικοί, πάλι, θεωρούν ότι θα πρέπει να μείνουν πιστοί στις βασικές αρχές και απόψεις που διέπουν ένα κόμμα της Αριστεράς - όπως σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ακριβώς αυτός ήταν και ο λόγος της τελευταίας σύγκρουσης των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο για το Ελληνικό επανέφερε ξεκάθαρα τις διαχωριστικές γραμμές της κάθε πλευράς και αναζωπύρωσε τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο τάσεις. Από τη μία βρέθηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος του κόμματος, το οποίο έχει διαφωνήσει με αυτή την επένδυση, καθώς και οι οργανώσεις στα νότια του Νομού Αττικής, και από την άλλη όσοι πίστευαν ότι η επένδυση πρέπει να προχωρήσει.

Πραγματιστές εναντίον παλαιοκομματικών - Η σύγκρουση για την επικράτηση στις εσωκομματικές εκλογές

Και ενώ όλοι πίστευαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα απέφευγε την εσωκομματική σύγκρουση ψηφίζοντας «παρών» στο νομοσχέδιο, τελικά επέλεξε να πάρει ο ίδιος επάνω του το θέμα, ζητώντας από τους βουλευτές του να το υπερψηφίσουν μετρώντας μόνο δύο απώλειες, αυτές του Νίκου Φίλη και του Θοδωρή Δρίτσα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή την απόφαση είχε στραμμένο το βλέμμα στους «νοικοκυραίους», καθώς οι συνεργάτες του περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα εξαπέλυε σφοδρή επίθεση εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας το ότι ακολουθεί «αντιεπενδυτική και αντιαναπτυξιακή» πολιτική.

Επένδυση στο Ελληνικό

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμούσε να κατηγορηθεί από τον πρωθυπουργό ως ανακόλουθος, αφού, όταν ήταν στην διακυβέρνηση -και παρά τις πάγιες θέσεις του κόμματός του, που πίστευε ότι η επένδυση για το Ελληνικό είναι καταστροφική για το περιβάλλον και επιζήμια για τα συμφέροντα του Δημοσίου-, αναγκάστηκε να προωθήσει τη σύμβαση, επιχειρώντας αλλαγές όπως με τη Lamda.

Δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα η πορεία προσέγγισης της μεσαίας τάξης και των νοικοκυραίων
Ομως, οι διαφωνίες για την επένδυση του Ελληνικού δεν είναι οι μοναδικές. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, είχε βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» από την εσωκομματική αντιπολίτευση, καθώς μερικές ημέρες μετά την επέτειο για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είχε καταθέσει τροπολογία για την καταβολή άπαξ ενός μηνιαίου μισθού σε αστυνομικούς υπαλλήλους ως στήριξη για την προσφορά τους στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η τροπολογία αποσύρθηκε τελικά κακήν κακώς, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση που έγινε σε αίθουσα του Κοινοβουλίου με εκπροσώπους των δύο πλευρών. Οπως φαίνεται, λοιπόν, παρά την κεντρική επιλογή της Κουμουνδούρου να ανοιχτεί στη μεσαία τάξη και τους νοικοκυραίους, η πορεία προς την πολιτική ωριμότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Ομως, μέσα από τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών αναμένεται να φανεί προς τα πού θα πάει τελικά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, εφόσον, φυσικά, και οι δύο πλευρές αποδεχθούν το τελικό αποτέλεσμα, γιατί μέχρι τώρα εμφανίζονται όλοι να έχουν κερδίσει. Τα στελέχη της «Ομπρέλας, που αποτελείται από τους «53+», τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Φίλη και τον Νίκο Βούτση, καθώς και από τους Δ. Βίτσα και Δ. Παπαδημούλη, υποστηρίζουν ότι κέρδισαν το μισό κόμμα, δηλαδή το 50% όσων ψήφισαν. Καταγράφουν ως σημαντικές νίκες την Α’ Αθήνας, τη Δυτική Αθήνα, τη Βόρεια Αθήνα, τα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη μέσω συμμαχιών. Στη Ανατολική Αθήνα και στον Πειραιά -που παλιά ήταν κάτω από την απόλυτη επιρροή των «53+», κατέγραψε πρωτιές η «Κίνηση Μελών» (Ν. Παππάς, Κ. Ζαχαριάδης, Χρ. Σπίρτζης και Γ. Μπαλάφας), συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 50%. Η δεύτερη τάση των προεδρικών, η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ) των Αντ. Κοτσακά, Π. Ρήγα και Ν. Σκορίνη, υποστηρίζει πως η προεδρική πλειοψηφία συνολικά υπερβαίνει το 70%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ, εσωκομματικές εκλογές έγιναν σε 62 νομαρχιακές επιτροπές. Σε αυτές συμμετείχαν μέσω τηλεδιασκέψεων 16.450 μέλη. Σημειώνεται δε, ότι ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος από όσους είχαν πάρει μέρος στο συνέδριο του 2016.


Δημμοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 03 Απριλίου