«Ο Παύλος κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόμματος με τη σπουδαία δουλειά που έκανε στην ΟΝΝΕΔ και είναι έτοιμος να αναλάβει μια ακόμα πιο σημαντική θέση, ως επιβράβευση, αλλά και ως μια αναγνώριση ότι η νέα γενιά μπαίνει στο προσκήνιο και η σκυτάλη στα κομματικά όργανα περνά αρμονικά από την προηγούμενη στην επόμενη γενιά».

Με αυτή τη φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημοποίησε στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στα Γιάννενα την πρότασή του για την ανάληψη της θέσης του γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Παύλο Μαρινάκη.

Οσοι γνωρίζουν τον εν δυνάμει διάδοχο του Γιώργου Στεργίου σκιαγραφούν το προφίλ του ως ένα κράμα ισχυρής κομματικής συνείδησης, όπως επιτάσσει ο ρόλος για τον οποίο προορίζεται, και ξεκάθαρης τεχνοκρατικής αντίληψης, που, ως γνωστόν, συνιστά δομικό στοιχείο της κυβερνητικής λογικής Μητσοτάκη.

Γιος του Δημήτρη και της Ελένης Μαρινάκη, ο Παύλος Μαρινάκης πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Πάτρα με μια μπάλα μπάσκετ στο χέρι, παρέα με τους φίλους μέχρι τα 18 του.

Στο πρώτο έτος της σχολής, ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Γ’ Εθνικής με την Απολλωνιάδα - θυγατρική του Απόλλωνα Πατρών, στον οποίο αγωνιζόταν από παιδί- ανάγκασε τον μικρό τότε Παύλο να σταματήσει τον πρωταθλητισμό.

Οπως λέει ο ίδιος, αυτή ήταν και η πρώτη σοβαρή δοκιμασία που κλήθηκε να ξεπεράσει στη ζωή του, αλλά ταυτόχρονα μια πυξίδα για τα χρόνια που θα ακολουθούσαν.

Στα χνάρια του

Το όνομά του το πήρε από τον αείμνηστο παππού του. Ο Παύλος Μαρινάκης, δικηγόρος και συγγραφέας, ήταν από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της πόλης, διαχρονικός φίλος και συνοδοιπόρος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποτέλεσε το απόλυτο πρότυπο για τον εγγονό του, ο οποίος ακολούθησε πιστά τα χνάρια του. Ο επικεφαλής της «γαλάζιας» Νεολαίας πραγματοποίησε τις σπουδές του στη Νομική Κομοτηνής και εκεί κόλλησε το «μικρόβιο» της πολιτικής.

Οταν διετέλεσε υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κατέθεσε προτάσεις που έκαναν αίσθηση, όπως για αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και κατάργηση της αφισοκόλλησης σε χώρους των πανεπιστημίων. Εκτός όμως από την πολιτική, ο Παύλος Μαρινάκης γνώρισε στην Κομοτηνή τη συνοδοιπό - ρο της ζωής του, επίσης δικηγόρο, Κατερίνα Μαχαιριώτη, με την οποία παντρεύ - τηκαν τον Αύγουστο του 2020.

Παρών στον γάμο, εκτός από την οικογένεια και ελάχιστους φίλους, ήταν και ο πρωθυπουργός. Μετά τις σπουδές του, ο Παύλος Μαρινάκης πραγματοποίησε την άσκησή του στο πλευρό του διακεκριμένου ποινικολόγου Ζήση Κωνσταντίνου. Εκτοτε συνεργάστηκε με δύο μεγάλα δικηγορικά γραφεία και από το 2020 διατηρεί το δικό του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.

Αλλωστε, το γεγονός ότι ανήκει στις σπάνιες περιπτώσεις πολιτικών που δεν έχασαν ούτε ημέρα την επαφή με τη δουλειά τους βάρυνε ιδιαίτερα στη ζυγαριά της εκτίμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρώτο του ισχυρό στίγμα στα εσωκομματικά πράγματα της Ν.Δ. το έδω - σε αναλαμβάνοντας θέση στο Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ επί προεδρίας Σάκη Ιωαννίδη.

Μετά το συνέδριο επανίδρυσης, ορίστηκε αντιπρόεδρος του Κώστα Δέρβου και στο 12ο Τακτικό Συνέδριο εξελέ - γη πρόεδρος με συντριπτική αποδοχή. Κατάφερε να ενώσει διαφορετικές «τάσεις», έφερε κοντά στην οργάνωση νέους ανθρώπους, που δεν ήθελαν να ακούνε για πολιτική στην παρούσα συγκυρία, έβαλε στην ατζέντα θέματα που δεν είχε βάλει κανείς μέχρι τότε και με τους συνεργάτες του γύρισε όλη την Ελλάδα, κάνοντας 26 περιοδείες σε νομούς μέσα σε δύο χρόνια, παρά το lockdown.

Δεύτερη βάση του είναι αναμφίβολα η Θεσσαλονίκη, στην οποία «μετράει» επτά επισκέψεις ως πρόεδρος. Αν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που, όπως έλεγαν και οι παλαιοί ΟΝΝΕΔίτες, θα μπορούσε να αποτελέσει τον πολιτικό του πατέρα, αυτός δεν είναι άλλος από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος πίστεψε από την αρχή το όραμα μιας ανανεωμένης και εξωστρεφούς Νεολαίας.

Θα τους δει κανείς με λίγες θέσεις διαφορά στο ΣΕΦ σχεδόν σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακού, αν και ο Παύλος Μαρινάκης είναι πιο πολύ φαν του ποδοσφαίρου, με τις επισκέψεις του στο «Καραϊσκάκη» να είναι τακτικότατες. Κομβική για την επιτυχημένη πορεία του στην ΟΝΝΕΔ αποδείχθηκε και η στενή σχέση του με τον Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος στήριζε κάθε μεγάλο project της Νεολαίας.

Ο μελλοντικός γραμματέας της Ν.Δ. είναι μόνιμος κάτοικος Παγκρατίου από την πρώτη του ημέρα στην Αθήνα και δύσκολα θα φύγει μακριά από το κέντρο. Θα τον πετύχει κανείς για φαγητό με φίλους και την Κατερίνα ή σε βόλτες με την ανιψιά του, Ιωάννα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία.