«Ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία είναι μειούμενος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η δια ζώσης διδασκαλία θα προχωρήσει κανονικά.

Ειδικότερα, ανέφερε πως υπάρχει σημαντική αύξηση στους εμβολιασμούς των άνω των 60 ετών, τονίζοντας πως το 50% της συγκεκριμένης ηλιακής ομάδας έχει εμβολιαστεί.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το πρόστιμο των 50 ευρώ αφορά τον Ιανουάριο και από Φεβρουάριο θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ υπογράμμισε πως όποιος εμβολιαστεί μέσα στο πρώτο 15θημερο Φεβρουάριου θα καταβάλλει 50 ευρώ.

Ευχήθηκε να μην επιβληθεί σε κανέναν το πρόστιμο και όλοι να εμβολιαστούν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τα κρούσματα στα παιδιά: «Βλέπουμε ότι ο αριθμός αυτός μετά τις δυο πρώτες μέρες είναι μειούμενος αυτό σημαίνει ότι έχει λειτουργήσει πάρα πολύ καλά, όπως και το προηγούμενο διάστημα του Σεπτεμβρίου, η διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελεγχου. Νομίζω ότι οι πρώτες μέρες μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι η δια ζώσης διδασκαλία θα μπορέσει παρ’ όλες τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες που όλοι κατανοούμε, να προχωρήσει κανονικά».

Για το αν μπορεί να γίνει ψηφιακή ταυτοποίηση των μικρών παιδιών

«Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα για τα μικρά παιδιά ακριβώς επειδή γίνεται ταυτοποίηση του πρόσωπου, πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον ενήλικο πρόσωπο, το οποίο πρέπει να έχει κωδικούς taxis».

Για τα ραντεβού για εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών

«Έχουμε μια σημαντική αύξηση, περίπου το 50% των ανθρώπων που μπορούσαν να κάνουν εμβόλιο το έχουν κάνει. Μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου μπορούν να εμβολιαστούν, υπάρχει γραμμή προτεραιότητας όποιος θελήσει άνω των 60 σήμερα να εμβολιαστεί αύριο το πρωί κλείνει ραντεβού. Σύμφωνα με το νόμο αυτοί που εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή είναι δύο κατηγορίες συμπολιτών μας, είναι αυτοί που έχουν νοσήσει και για 90 μέρες από τη νόσηση, και αυτοί οι οποίοι έχουν εξεταστεί τα αιτήματά τους από την ειδική επιτροπή για την απαλλαγή για συγκεκριμένους λόγους υγείας».

Για το πρόστιμο στους άνω των 60

«Τα 50 € είναι για τον Ιανουάριο και για κάθε μήνα μετά θα είναι 100€ και να θυμίσω ότι αυτά τα χρήματα όταν εισπραχθούν θα πάνε για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Για κάθε επόμενο μήνα όποιος εμβολιαστεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, του Φεβρουαρίου για παράδειγμα αυτός θα πληρώσει 50€, όποιος εμβολιαστεί μετά το δεκαπενθήμερο το πληρώνει όλο. Μακάρι την Κυριακή το βράδυ να μην υπάρχει κανένας ανεμβολίαστος άνω των 60 ετών. Ήδη έχουμε καταφέρει με αυτό τον τρόπο και έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμού συνολικά πάνω από το 90% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, πολύ σημαντικό γιατι αυτού είναι που κατά βάση πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Μακάρι να μην χρειαστεί σε κανέναν να καταλογιστεί το πρόστιμο αυτό. Πρέπει να καταλάβουν ότι πραγματικά πρέπει να εμβολιαστούν για τη δική τους προστασία».

Για το πως θα εισπραχθεί το πρόστιμο

«Είναι με βάση τον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, θα βγουν οι σχετικές εγκύκλιοι. Να επαναλάβω ότι ό,τι ακούστηκε από κάποιους σε σχέση με παρακράτηση μισθών και συντάξεων βεβαίως και δεν ισχύει. Είναι σαν να καταγράφεται υποχρέωση σου στην εφορία και πάει στο σύστημα υγείας όταν εισπραχθεί. Μετά τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι καταλογισμοί».

Για το πόσοι είναι κατά μέσο όρο οι ημερήσιοι εμβολιασμοί

«Είναι γύρω στις 85 χιλιαδες ο μέσος όρος. Η μεγαλύτερη βέβαια από αυτή την μερίδα, 57 χιλιάδες για παράδειγμα χθες είναι η αναμνηστική δόση αλλά έχουμε και 13.280 χιλιαδες πρώτη δόση που έγινε χθες και αντίστοιχο αριθμό δεύτερης δόσης. Υπάρχει κινητικότητα και στην πρώτη δόση αλλά κατά βάση είναι η αναμνηστική».

Για το πότε θα αρχίσουν τα ραντεβού της τέταρτης δόσης

«Με βάση την κατεύθυνση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αυτοί που τη δικαιούνται, οι ανοσοκατασταλμένοι δηλαδή μπορούν να το κάνουν μετά την παρέλευση τριών μηνών από την 3η δόση αν το θυμάμαι καλά».

Για τα ραντεβού παιδικού εμβολιασμού

«Στην ηλικία 5 με 11 ετών στην αρχή γίνανε συγκεκριμένες παραδόσεις, όχι μόνο σε εμάς σε όλη την Ευρώπη και εμείς πήραμε την αναλογίας μας πληθυσμιακά. Ήρθαν αρχικώς 180 χιλιάδες δόσεις, υπήρχε στη συνέχεια μια μικρή περίοδος που δεν υπήρχε δυνατότητα για νέα ραντεβού πλέον όμως υπάρχει δυνατότητα για νέα ραντεβού, έχουν επιβεβαιωθεί και άλλες παραδόσεις και πλέον γρήγορα βρίσκει κάποιος να εμβολιάσει τα παιδιά 5 με 11 ετών».

Για τα ψηφιακά ζητήματα του υπουργείου

«Από την άλλη εβδομάδα θα έχουμε διάφορες ανακοινώσεις για άλλες παρεμβάσεις στα ψηφιακά ζητήματα. Υπολογίζουμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου να είμαστε σε θέση στο ψηφιακό πορτοφόλι να προσθέσουμε την πλήρη αστυνομική ταυτότητα για κάθε χρήση όπως και το δίπλωμα οδήγησης».

Θα ήταν καλό να είναι στο ψηφιακό πορτοφόλι η άδεια, το δίπλωμα και η ασφάλεια αυτοκινήτου

«Υπάρχει και αυτή η πρόβλεψη και το δουλεύουμε και αυτό».

Ακούστε τη συνέντευξή του