«Υπονοούμενα από πολιτικούς, όπως του Παύλου Πολάκη προς τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα δώσει κατεύθυνση - όταν βρεθεί στην εξουσία - να ανοίξει η υπόθεση Novartis, είναι κατακριτέα και συνιστούν παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η ηθική κατηφόρα και να επανέλθει η αίσθηση της ασφάλειας και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Δικαιοσύνη.

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως μετά από «πολύχρονη» προσπάθεια της Δικαιοσύνης να εξαντλήσει κάθε είδους έρευνα και να αναζητήσει κάθε δεδομένο υπάρχει μια κατάληξη και η υπόθεση πηγαίνει στο αρχείο.

Αναφερόμενος στην κακοκαιρία, δήλωσε πως οι πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό έχουν την δυνατότητα να λάβουν αποζημίωση και να κινηθούν νομικά κατά της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο.

Ερωτηθείς για πρόωρες εκλογές είπε πως σταθερή θέση του πρωθυπουργού ςίναι η εξάντληση της τετραετίας.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση για να σταθεροποίηση τον εαυτό του και το κόμμα του.

Σε ότι αφορά τα sms του Μένιου Φουρθιώτη, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι και εκβιαστικά. Τέλος ο κ. Τσιάρας επισήμανε πως είναι λάθος να προσπαθεί κάποιος να εκβιάσει προκειμένου να υπάρχει μια διαφορετική δικαστική απόφαση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την «απειλή» Πολάκη προς τον κ. Γεωργιάδη για την υπόθεση Novartis, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Και μόνο το να υπάρχει σχόλιο από κάποιον πολιτικό που να αφήνει υπονοούμενο ότι μπορεί με τη δική του παρέμβαση αν βρεθεί σε θέση ευθύνης ενδεχομένως να δώσει κατεύθυνση σε μια συγκεκριμενη διαδικασία αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι απολύτως κατακριτέο και μόνο, συνιστά ενδεχομένως μια κίνηση παρέμβασης στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, κάτι το οποίο νομίζω ότι δεν μπορεί παρά να στιγματιστεί από οποιονδήποτε τον ακούει. Είναι πραγματικά κρίμα βέβαια μας έχει συνηθίσει ο κος Πολάκης σε τέτοιου είδους ''αναφορές''. Κάποτε μας έλεγε οτι με κάποιον εισαγγελέα συζητούσε για θέματα που αφορούσαν γενικότερα ζητήματα αλλά δεν τον άκουγε, εν πάση περιπτώσει όλα αυτά είναι θέματα τα οποία είναι απολύτως κατακριτέα και είναι κρίμα σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο σέβεται, υπολογίζει και κρατάει σε πολύ υψηλό επίπεδο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δυστυχώς να γίνονται τέτοιου είδους αναφορές ή να υπάρχει και ανοχή από την άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς για την απουσία αντίδρασης του Αλέξη Τσίπρα στη στάση Πολάκη, ο Κώστας Τσιάρας απάντησε: «Αυτό είναι θέμα που αφορά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν είναι η πρώτη φόρα που ο κ. Πολάκης λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Είναι πραγματικά μια καταγραφή η οποία μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί και πιθανότατα θα έπρεπε να οδηγήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάποιες δικές του επιλογές και σε κάποιες δράσεις».

«Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτή η ηθική κατηφόρα που με πολύ μεγάλη ευκολία βάζει τη Δικαιοσύνη ως εργαλείο στην πολιτική αντιπαράθεση και που βεβαίως έχει δημιουργήσει δεδομένα ή έχει παράξει αποτελέσματα τέτοια ώστε οι πολίτες να αμφιβάλλουν ή να μην αισθάνονται απολύτως ασφαλείς με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αυτό για το οποίο προσπαθώ αυτά τα δυόμιση χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι να επαναφέρουμε την αίσθηση της ασφάλειας και την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη συνολική λειτουργία της Δικαιοσύνης και η Δικαιοσύνη απερίσπαστή, ανεξάρτητη να μπορεί να λειτουργεί ως βασικός πυλώνας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν μπορεί ένα πολιτικό κόμμα όταν έρθει στην εξουσία να φτιάξει μια δεύτερη σχολή δικαστών και να ωθήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση τους δικαστές, απάντησε: «Προφανώς δεν υπάρχει δυνατότητα για όλα αυτά και πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι σε ένα κράτος δικαίου το οποίοι κάνει μια τεράστια προσπάθεια να αναβαθμίσει το ρόλο και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και βεβαίως να κερδίσουμε θέσεις στην κατάταξη μεταξύ των ευρωπαϊκών δικαικών συστημάτων τέτοιου είδους ενδεχόμενες εξελίξεις δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να υπάρξουν».

Ερωτηθείς τι σημαίνει αρχειοθέτηση μιας υπόθεσης, σημείωσε: «Μετά από μια ''πολύχρονη'' προσπάθεια της Δικαιοσύνης να εξαντλήσει κάθε είδους έρευνα και να αναζητήσει κάθε δεδομένο υπάρχει μια κατάληξη η οποία δεν έγινε όπως κάποιοι πιστεύανε ή λεγαν την επομενη που η ΝΔ βρέθηκε στην κυβέρνηση αλλά βρέθηκε πολύ καιρό αργότερα ο χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Αντιλαμβάνεστε ότι από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη η οποία γνωρίζοντας ότι όχι μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά και η ίδια η κοινωνία επικεντρώνεται στο τι ακριβώς θα συμβεί μέσα από διαδικασία η οποία έγινε εξαντλώντας κάθε πιθανότητα διερεύνησης πιθανών ενδεχομένως ζητημάτων, εμπλοκών, αδικημάτων υπάρχει μια κατάληξη και αυτή η κατάληξη είναι η αρχειοθέτηση».

«Αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο πολιτικό μήνυμα το οποίο σίγουρα συνδέεται και με το γεγονός ότι στο παρελθόν κάποιοι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μιλούσαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Νομίζω ότι κλείνει με έναν πολύ εμφατικό τρόπο ένας κύκλος που κάποιοι επιχείρησαν να ανοίξουν, εργαλειοποιώντας τη Δικαιοσύνη βάζοντας την ενδεχομένως να παίξει ένα ρόλο μεταξύ της πολιτικής αντιπαράθεσης και δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ζητήματα τα οποία ξέρουμε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα πλήρωναν και οι δικαστικοί λειτουργοί αλλά και η ίδια η κοινωνία. Ας κλείσει αυτή η υπόθεση εδώ και ας σταματήσουν κάποιοι να πιστεύουν ότι η τυχόν επαναφορά τους στην εξουσία θα τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους Δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Κάτι τέτοιο είναι έξω από κάθε λογική. Κλείνει αυτός ο κύκλος εδώ, εγώ προσπαθώ να επουλώσω τις πληγές που η προηγούμενη περίοδος δημιούργησε στη Δικαιοσύνη και νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια έχει ηδη αποτελέσματα, έχουμε ήδη επαναφέρει την ηρεμία στους κόλπους της Δικαιοσύνης και φαίνεται ότι η προσπάθεια που γίνεται αυτό το χρονικό διάστημα, με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης, φέρνει αποτελέσματα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν μπορούν οι εγκλωβισμένοι της Αττικής Οδού να πάρουν τα 2.000€ και ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε μηνύσεις και αγωγές, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως το ένα δεν σχετίζεται με το άλλο άρα η δυνατότητα υπάρχει τα χέρια του κάθε πολίτη που δυστυχώς έζησε αυτή την απερίγραπτη κατάσταση. Η αποζημίωση των 2000€ την πραγματικότητα αφορά μια παρέμβαση του πρωθυπουργού απέναντι στη συγκεκριμένη εταιρεια προκειμένου να αποζημιωθούν οι άνθρωποι για την ταλαιπωρία τους, από εκεί και πέρα είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να λειτουργήσει με το δικό του τρόπο αν υπάρχουν αξιώσεις απέναντι στην εταιρεία λόγω της συγκεκριμένης ταλαιπωρίας την οποία υπέστη. Δεν νομίζω ότι εμπλέκεται το ένα ζήτημα με το άλλο».

Ερωτηθείς αν προτρέπει τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν να προσφύγουν κατά της Αττικής Οδού, είπε: «Υπάρχει η ελευθερία του καθενός να κάνει αυτό το οποίο πιστεύει και μάλιστα όταν έχει υποστεί μια τόσο μεγάλη ταλαιπωρία. Ο δικός μου ρόλος δεν είναι ούτε να προτρέψω ούτε να αποτρέψω κανέναν, υπάρχουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα πολιτών τα οποία ο κάθε πολίτης μπορεί να απολαμβάνει ασκώντας την οποιαδήποτε ενέργεια...».

Ερωτηθείς αν μπήκαμε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, ανέφερε: «Υπάρχει μια δέσμευση και μια σταθερή θέση του Πρωθυπουργού ότι στις εκλογές θα πάμε με την εξάντληση του χρόνου της συνταγματικής θητείας αυτής της κυβέρνησης. Είναι μια σταθερή θέση την οποία όλοι έχουμε υιοθετήσει και όλοι πιστεύουμε...Καταλαβαίνει κανείς ότι η προσπάθεια του κ. Τσίπρα μέσα από την πρόταση μομφής να αναδείξει ζητήματα στα οποία σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό δεν είχαν καμία απολύτως σχέση είτε με την τρέχουσα πραγματικότητα είτε με τον πραγματικό λόγο για τον οποία κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας μάλλον εξέθεσαν τον ίδιο περισσότερο παρά δημιούργησαν πρόβλημα εσωτερικά στην κυβερνηση».

«Ο κ. Τσίπρας δεν κατέθεσε της πρόταση δυσπιστίας για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, την κατέθεσε για να σταθεροποιήσει τον εαυτό του και εντός του κόμματός του και εντός των υπολοίπων κομμάτων γενικά της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς είναι πάρα πολύ άτυχος και αυτός και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν τίθενται τέτοιου είδους ζητήματα γιατί οι ι πολίτες επαναφέρουν στη μνήμη τους την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το τι γινόταν εκείνη την περίοδο και η σύγκριση ατυχώς για αυτούς είναι καταλυτική. Σε καμιά περίπτωση η ελληνική κοινωνία δεν θέλει να ζήσει την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα sms του κ. Φουρθιώτη, ο κ. Τσιάρας δήλωσε: «Συμφωνία σε σχέση με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, λειτουργεί μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ουσιαστικά καθοδήγει και τη λειτουργία της και το ρόλο της και τις αποφάσεις της και από εκεί και πέρα όποιος πιστεύει ότι εκβιάζοντας ή πιέζοντας μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει αποφάσεις της Δικαιοσύνης μάλλον πλανάται και μάλλον δεν ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα».

ΔΗΜ.: Θεωρείτε ότι είναι εκβιασμός αυτό που κάνει ο κ.Φουρθιώτης με το να δημοσιοποιεί sms

«Μπορεί κάποιος να το εκλάβει με αυτό τον τρόπο αν όμως ειναι έτσι νομίζω ότι η απάντηση που σας έδωσα είναι αυτή που στην πραγματικότητα καταγράφει τι συμβαίνει δηλαδή ακόμα και αν κάποιος επιχειρεί να εκβιάσει μέσω μιας πραγματικότητας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αφορά στον ίδιο ή σε αυτό που ο ίδιος επιλέγει ή στις σχέσεις του με άλλους ανθρώπους προκειμένου να υπάρχει μια διαφορετική δικαστική απόφαση σας διαβεβαιώνω ότι αυτό που κάνει είναι λάθος διότι δεν μπορεί να επηρεαστεί η Δικαιοσύνη από τέτοιου είδους ζητηματα», διαμήνυσε κλείνοντας.