oikonomou_livanos
Πολιτική

Οικονόμου για Λιβανό στα Παραπολιτικά 90,1: Η αντίδρασή του δεν αρμόζει σε υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Αύριο μάλλον θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την ενέργεια», αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Ο Σπήλιος Λιβανός οδηγήθηκε σε παραίτηση γιατί η αντίδρασή του σε μια καθ’ όλα απαράδεκτη δήλωση δεν ήταν αυτή που αρμόζει σε υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «ήταν εντελώς αναληθής η επίμαχη αναφορά και δεν ανταποκρινόταν πουθενά στη διαχείριση εκείνης της τραγωδίας».

«Όλα έγιναν με τον τρόπο που έπρεπε μέσω τραπεζών. Η άμεση αποδοχή της παραίτησης συνιστά την απόδειξη του πώς χειρίζεται η κυβέρνηση αυτά τα ζητήματα.Τα ζητήματα της συμπεριφοράς και της τοποθέτησης σε θέματα που έχουν σημαδέψει δε μετρώνται με εκλογικούς συσχετισμούς. Ήταν μια ατυχής αντίδραση σε μια προσέγγιση που δεν έχει καμία αλήθεια και έξω από το αξιακό μας πλαίσιο ως παράταξης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αντιπερισπασμός»

Αναφορικά με τις δηλώσεις Γεωργαντά το 2012, ο κ. Οικονόμου είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει αντιπερισπασμό σε δηλώσεις στελεχών του για τοποθετήσεις μελών του κόμματός του στο κράτος. «Δεν έχουν συνηθίσει σε συμπεριφορές άμεσης αποδοκιμασίας στελεχών τους. Είμαστε διαφορετικοί παντού. Στο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες κρίσεις, στην αντιμετώπιση περιστατικών που δε χωρούν δεύτερη εξήγηση για όσους πέρασαν αυτή την τραγωδία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ μετρημένοι, να είμαστε προσηλωμένοι στη δουλειά μας. Έχουμε μια κοινωνία που είναι πολύ κουρασμένη από την κρίση που βιώνουμε», πρόσθεσε.

Ανατιμήσεις

Παράλληλα, για το μέτωπο της ακρίβειας, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στέκεται στο πλευρό του πολίτη, «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε». «Οι ενισχύσεις που παρέχουμε είναι μόνιμες». Επίσης, αποκάλυψε ότι «αύριο μάλλον θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την ενέργεια».

«Στην ώρα τους»

Σε ότι έχει να κάνει με τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους με τον εκλογικό νόμο που ισχύει».

Η συνέντευξη

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για την αποπομπή του Λιβανού: «Οδηγήθηκε σε παραίτηση διότι η αντίδρασή του σε μια τοποθέτηση  η οποία ήταν καθόλα απαράδεκτη, του δημάρχου Σπάρτης κ.Δούκα, δεν ήταν η αντίδραση που θα  ταίριαζε σε έναν υπουργό της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη.  Ο κ. Δούκας έκανε μια αναφορά σε σχέση με ότι έγινε  στις φονικές πυρκαγιές του 2007, μια αναφορά η οποία ήταν εκτός από απαράδεκτη ήταν 100% αναληθής,  τελείως έξω από την πραγματικότητα από την αρχή μέχρι το τέλος. Ούτε λεφτά σε τσάντες δινόντουσαν... Ήταν μια απαράδεκτη αναφορά του κ. Δούκα τελείως έξω από την πραγματικότητα, δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και στον τρόπο διαχείρισης εκείνης της πρωτοφανούς εκείνη την εποχή τραγωδία. Προφανώς τελείως έξω από την αισθητική και την αξιακή συγκρότηση του χώρου μας, απολύτως ασεβής απέναντι στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και επαναλαμβάνω καμία σχέση με την πραγματικότητα από την αρχή μέχρι το τέλος της. Ούτε στον τρόπο με τον οποίο ενισχύθηκαν και  αποζημιώθηκαν οι άνθρωποι   που είχαν ανάγκη, εκείνη την περίοδο όλα έγιναν με τον τρόπο που θα έπρεπε να γίνουν, μέσα από τις τράπεζες, πάρθηκαν λεφτά πίσω από ανθρώπους που δεν τα δικαιούνταν. Καμία σχέση με την πραγματικότητα ούτε σε ότι αφορά αυτά ούτε σε ότι αφορά το πόσες μονάδες πίσω ήταν ο καθένας κλπ».

Δημοσιογράφος: Είδα τον κ. Λιβανό να γελάει και να λεει ότι ήταν εποποιία το συγκεκριμένο…

Απάντηση: «Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που οδήγησε στην υποβολή παραίτησης από τον κ. Λιβανό  ο οποίος  προφανώς και ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι η αντίδρασή του δεν ήταν η πρέπουσα και στην άμεση αποδοχή της παραίτησής από τον πρωθυπουργό. Δεν πρέπει να θολώνουμε το μήνυμα και την αισθητική που δίνουμε ως κυβέρνηση απέναντι σε πράγματα που πρέπει να τοποθετούμαστε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και αποδοκιμάζοντας συμπεριφορές σαν και αυτή του κ.  Δούκα, αναφορές και προσεγγίσεις που εκτός ότι είναι τελείως εκτός πραγματικότητας  σε ότι αφορά τα αληθινά γεγονότα που συνέβησαν τότε είναι  και τελείως έξω  από την αισθητική και το αξιακό πλαίσιο της παράταξης συνολικά και διαχρονικά. Η άμεση αποδοχή της παραίτησης του κ.Λιβανού συνιστά την πιο ουσιαστική απάντηση στο πώς η κυβέρνηση τοποθετείται απέναντι σε αυτού του είδους τα ζητήματα».

Για το αν θα ήταν ίδια η αντίδραση αν το περιστατικό συνέβαινε πριν από ένα χρόνο: «Δεν έχει σχέση με το χρόνο, τα ζητήματα της συμπεριφοράς και της τοποθέτησης απέναντι σε γεγονότα που έχουν σημαδέψει τη μνήμη μας δεν μετριούνται με τη μεζούρα του χρόνου ούτε πολιτικών σκοπιμοτήτων. Σε θέματα αξιακά, σε  εκείνα που οδηγούν σε παρεξήγηση προς την κοινή γνώμη της πραγματικής εικόνας και αντίληψης που πρέπει να εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη απέναντι σε ουσιαστικά ζητήματα δεν ειναι το θέμα του χρόνου. Εγώ είναι ένα θέμα αρχής και στα θέματα αρχών δεν μετράν ούτε οι εκλογικοί συσχετισμοί ούτε στο πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από άλλες πολιτικές εξελίξεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης το έχει αποδείξει αυτό πάρα πολλές φορές. Ήταν μια ατυχής αντίδραση, έπρεπε να αποδοκιμαστεί με πολύ εμφατικό τρόπο απέναντι σε μια προσέγγιση η οποία δεν έχει καμία σχέση ούτε με την αλήθεια των γεγονότων  όπως είχαν διαδραματιστεί και που εν πάση περιπτώσει είναι και τελείως έξω από το αξιακό και αισθητικό και ηθικό μας πλαίσιο ως παράταξη διαχρονικά». 

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με μια τοποθέτηση του κ. Γεωργαντά σε μια κομματική εκδήλωση της ΝΔ το 2012: «Ο κ. Γεωργαντάς έκανε μια τοποθέτηση σε μια κομματική εκδήλωση το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ με τα αδιέξοδα και τη σύγχυση που έχει σε όλα τα ζητήματα είναι πολύ φυσικό να προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς απέναντι σε πράγματα που έχουν δει το φως της κοινής γνώμης, μέσα και από το δικό σας σταθμό,  από δηλώσεις στελεχών του που μιλούν για την εγκατάσταση κομματικών στρατών στο κρατικό μηχανισμό, που μιλούν για την ανάγκη αλλοίωσης των θεσμών, υπονόμευσης της Δικαιοσύνης.  Θυμάστε πολλές φορές τοποθετήσεις του κ. Πολάκη και της κας Χριστοδουλοπούλου,  όλοι  αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια πολύ φθηνή προσπάθεια αντιπερισπασμού. Εκείνο το οποίο νομίζω ότι έχει μπερδέψει το ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό, πέραν του γενικότερου πολιτικού αφηγήματος, είναι ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν συνηθίσει ούτε οι ίδιοι ούτε  την ελληνική κοινωνία σε συμπεριφορές άμεσης αποδοκιμασίας και αναγνώρισης άστοχων συμπεριφορών από στελέχη τους  όπως πολύ άμεσα έκανε ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή απόφαση του . Είμαστε διαφορετικοί παντού, είμαστε διαφορετικοί στο κομμάτι με το οποίο αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες κρίσεις με τις οποίες ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος, είμαστε διαφορετικοί με την ειλικρίνεια και τον πραγματισμό με τον οποίο  πολιτευόμαστε , είμαστε διαφορετικοί και στην αντιμετώπιση περιστατικών που δεν χωράει δεύτερη εξήγηση σε ότι αφορά μεγάλα ζητήματα που έχουν συμβεί  είτε κατά το παρελθόν είτε τώρα και  αφορούν το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, το σεβασμό απέναντι σε ανθρώπους που πέρασαν τραγωδίες, το σεβασμό απέναντι στους θεσμούς και τη λειτουργία της δημοκρατίας. Είναι άλλη η κουλτούρα μας με το ΣΥΡΙΖΑ, είπαμε ότι υπάρχει ένα βαθύ ρήγμα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας που συμπεριλαμβάνει και τα αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτή η άμεση και πολύ διαφορετική συμπεριφορά του πρωθυπουργού προφανώς έχει διευρύνει τη σύγχυση στο ΣΥΡΙΖΑ, τους φέρνει ακόμα σε πιο δύσκολη θέση».

Δημοσιογράφος: Μου φάνηκε παράλογο να εγκαλείται μια κυβέρνηση του 2022 για πράγματα που γίνανε το 2007 χωρίς να γίνεται αναφορά στην προηγουμένη  κυβέρνηση…

Απάντηση: «Τι να πω είναι σειρά τα παράλογα που συμβαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, το  μείζον και το σημαντικό για εμάς είναι ότι τα όσα είπε ο κ. Δούκας είναι προσβλητικά για τους ανθρώπους που πέρασαν  αυτή την τραγωδία αλλά είναι προσβλητικά και για την κυβέρνηση μας σήμερα και για την κυβέρνηση μας το 2007 και για το αξιακό υπόβαθρο της παράταξής μας. Και τότε η κυβέρνηση Καραμανλή  και πάντοτε  οι κυβερνήσεις της ΝΔ με πολύ σεβασμό  και με πολύ μέτρο  στέκονται πάντοτε στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Τα όσα περιέγραψε ο κ. Δούκας μόνο στη φαντασία του συνέβαιναν ή εν πάση περιπτώσει έγιναν σε μια διάσταση του να τονίσει ένα ρόλο  που ο ίδιος φανταζόταν ότι είχε τότε ενώ δεν είχε. Καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Για το αν αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους υπουργούς: «Δεν πρόκειται περί κανενός νέου κανόνα, όλοι γνωρίζουμε  ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ μετρημένοι, όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε απέναντί μας μια κοινωνία η οποία προφανώς είναι κουρασμένη από τις αλλεπάλληλες  και διαρκείς κρίσεις. Προφανώς βρίσκεται σε αγωνία για το πώς θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα με όλα αυτά που συμβαίνουνε και πρέπει όσοι είμαστε στο δημόσιο βίο με πολύ σεβασμό και συναίσθηση του ότι κάθε λέξη που διατυπώνουμε μετράει  να συμπεριφερόμαστε. Να είμαστε προσηλωμένοι στη δουλειά μας,  η δουλειά μας είναι να αντιμετωπίζουμε τις επάλληλες κρίσεις με την πολιτική μας να παράγουμε αποτελέσματα, πράξεις που έχουν αντίκρισμα στη ζωή των πολιτών, να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του σήμερα και στις προκλήσεις του αύριο. Να μην αφήσουμε το φόβο, που είναι λογικό να κυριαρχεί σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας  εξαιτίας και της πανδημίας εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης να οδηγήσει τον κόσμο σε απόγνωση ή να κάνει κάποιον να αισθανθεί ότι είναι μόνος του ή  ότι δεν υπάρχει σχέδιο και διέξοδος. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, η χώρα παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις βαδίζει με σταθερότητα και σιγουριά σε μια σειρά από πεδία και επίπεδα και δουλειά της κυβέρνησης είναι να είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας». 

Για τις ανατιμήσεις και τι θα γίνει με τις περιπτώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε που οφείλεται το πρόβλημα γενικά όχι μόνο στις ανατιμήσεις και στις αγορές και στα ομόλογα και στην άνοδο των επιτοκίων και πως διαμορφώνεται το δημοσιονομικό περιβάλλον στον κόσμο γενικότερα, και είναι πολύ πιο σημαντικό για τον κόσμο το τι κάνουμε για να σταθούμε στο πλευρό του και για να μην αισθανθεί και να μην μείνει κανένας μόνος του αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Η κυβέρνηση προφανώς και δεν έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, δίνουμε πάρα πολλά χρήματα μέχρι στιγμής 1 δις 350 εκατομμύρια από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα,  400 εκατομμύρια μόνο τον Ιανουάριο άλλα τόσα θα ανακοινωθούνε αύριο νομίζω, το Φεβρουάριο για τη στήριξη των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και σε καταναλωτές.  Προφανώς είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο που είναι πρωτόγνωρο, η ένταση του είναι μεγάλη και ενδεχομένως ο κόσμος που πληρώνει παραπάνω λεφτά να μην καταλαβαίνει πόσο  σημαντική και ουσιαστική είναι η στήριξη για το πόσο παραπάνω θα πλήρωνε. Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στέκεται στο πλευρό του πάντοτε όμως  και έχοντας κατά νου ότι δεν πρέπει να βάλουμε σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας. Δεν πρέπει να ξαναπλησιάσουμε σε κύμα, σε κλίμα, σε τακτική με ενέργειες που στο παρελθόν έφεραν τη χώρα αντιμέτωπη με τη χρεωκοπία και τη έβαλαν σε πολύ βαθιές περιπέτειες. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ σύνθετο διεθνές περιβάλλον, αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με ένα δύσκολο περιβάλλον σε ότι αφορά τις ανατιμήσεις και την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά όμως είμαστε εδώ , δίνουμε χρήματα για την ενίσχυση σε ότι αφορά τις ανατιμήσεις του ρεύματος, έχουμε μια πολιτική που έχει δυναμώσει το εισόδημα, σε αυτή τη φάση οι αυξήσεις  υπερκαλύπτουν αυτή την ενίσχυση που έχουμε κάνει όμως η ενίσχυση είναι μόνιμη. Προστέθηκε και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Σε ότι αφορά το ρεύμα ήδη η ΔΕΗ έχει μια πολιτική που δίνει την δυνατότητα διευκόλυνσης πληρωμών, ήδη υπάρχει ένα αριθμός που μπορούν να επικοινωνούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και ανά την περίπτωση να εξετάζεται ο τρόπος στήριξης ή εν πάση περιπτώσει πως θα αποφευχθούν τέτοιου είδους διακοπές.  Προφανώς και δεν θα αφήσουμε τον κόσμο μόνο του εκείνους κυρίως που έχουν  πολύ μεγάλη ανάγκη επαναλαμβάνω όμως ότι όλα αυτά πρέπει να γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο και περιθώριο που έχουμε από τον προϋπολογισμό μας λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο οικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον και στη χώρα και στο εξωτερικό. Δεν πρέπει να ξεστρατίσουμε από μια σταθερή πορεία ανάπτυξης που η προοπτική της μόνο θετική μπορεί να προδιαγράφεται για την οικονομία, για την κοινωνία και για τους ανθρώπους».

Για το μέχρι πότε εκτιμά ότι θα κρατήσει το κύμα της ακρίβειας: «Παρακολουθούμε τις αναλύσεις και τις προβλέψεις που έρχονται από την ΕΚΤ, από μεγάλους οργανισμούς, η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει είναι πάντοτε να σταθμίζει τα γεγονότα, να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτού του παγκόσμιου φαινομένου στο εσωτερικό, στις τσέπες των νοικοκυριών αξιοποιώντας διάφορα εργαλεία που έχει και δημιουργώντας με την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτικής της χώρο για να μπορεί να ενισχύεται  το εισόδημα των ανθρώπων. Πληρώνοντας  λιγότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, έρχεται το Μάιο η αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα είναι μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού όπως ο πρωθυπουργός έχει πει και έρχεται το Μάιο γιατί αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί,  διαδικασία που ψήφισε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Απαιτείται μια διαδικασία συγκεκριμένη η οποία δεν  είναι αυτοματοποιημένη ούτε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, είναι όμως δρομολογημένη.  Το επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής  οικονομίας επιτρέπει μια  δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που συνδέεται συνολικότερα με την πολιτική που έχουμε εφαρμόσει όλο το προηγούμενο διάστημα».    

Για το αν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η αλλαγή του εκλογικού νόμου: «Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους με τον εκλογικό νόμο που ισχύει και με αυτό τον εκλογικό νόμο η ΝΔ θα ξανακερδίσει τις εκλογές και οι πολίτες θα ξανά αναθέσουν τη διακυβέρνησης της χώρας στον Κυρ. Μητσοτάκη. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι την ώρα των εκλογών θα έχουμε  παρουσιάσει στον κόσμο όλο το πλαίσιο των πολιτικών που εφαρμόσαμε και που πέτυχαν μετρήσιμα αποτελέσματα για τη χώρα και για τη ζωή των πολιτών σε μια σειρά  από πράγματα και ταυτόχρονα ένα σχέδιο για το πώς θα συνεχιστεί και δεν θα γυρίσει πίσω αυτή η πορεία μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης, προκοπής και συνολικά αλλά και  ατομικά για τον κάθε έλληνα. Αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς στο επίπεδο  της ελληνικής κοινωνια παρά τις δυσκολίες, παρά την κόπωση  που υπάρχει από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουμε περάσει δεν βλέπει κανείς  τριγύρω του κανένα αίτημα ή καμία αίσθηση πολιτικής αλλαγής εκείνο που βλέπει είναι η αγωνία και η θέληση των ανθρώπων να εξακολουθήσουμε να έχουμε σταθερότητα , να εξακολουθούμε να έχουμε αποτελέσματα, να εξακολουθούμε να έχουμε μια κυβέρνηση σοβαρή που με σχέδιο θα φροντίσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες  αλλά ταυτόχρονα να εξακολουθεί να κρατά τη χώρα σε έναν ορίζοντα ανάπτυξης και προκοπής και για τα επόμενα χρόνια.  Αυτό είναι που προκύπτει παντού παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά που προκύπτει από συγκεκριμένες αστοχίες αυτη η κυβέρνηση έχοντας διαχειριστεί στη συντριπτική πλειοψηφία της θητείας της κρίσεις και δυσκολίες έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να τη διατηρεί παρά τα λάθη που πολλές φορές γίνονται, παρά τις όχι και τόσο καλές στιγμές που σε κάποια σημεία  της θητείας παρατηρήθηκαν ο κόσμος  ξέρει ότι υπάρχει σοβαρότητα, ότι  υπάρχει ένας πρωθυπουργός που έχει ενισχύσει το κύρος της χώρας στο εξωτερικό και υπάρχει σχέδιο που με ψύχραιμο τρόπο προχωρά τη χώρα μπροστά και το κάθε μέρισμα της ανάπτυξης γίνεται κοινωνικό κεκτημένο μέσα στα πλαίσια της λογικής χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η σταθερότητα και η προοπτική της χώρας για τον καθένα». 

Για το αν θα ήταν χρήσιμο να υπάρξουν κάποια αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα: «Αυτό αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού, αυτό που πάντως είναι προτεραιότητα αυτη τη στιγμή ειναι η επιτάχυνση της παραγωγής του κυβερνητικού έργου σε μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται τόσο με θέματα κοινωνικά όσο και με θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικότητας  χώρας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας,  τη συνέχιση μιας δουλειάς που μέρα με τη μέρα βελτιώνει το επίπεδο της χώρας παντού. Αυτή είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης, η προσήλωση σε αυτή τη δουλειά. Είναι μια δουλειά που χαρακτηρίζεται από τη συλλογικότητα σε όλη την κυβερνητική μηχανή, που στηρίζεται μέσα και έξω από το κοινοβούλιο από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και που είναι μια δουλειά που παρά τις δυσκολίες και τις κρίσεις φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα. Είναι πολιτική με αντίκρισμα στη ζωή των πολιτών».

Για την πανδημία: «Μήνες τώρα η κυβέρνηση ακολουθεί  μια πάρα πολύ δύσκολη εξίσωση και την προστασία της δημόσιας υγείας και το να λειτουργεί η χώρα σε επίπεδο οικονομίας, εκπαίδευσης, κοινωνίας, να μην είναι περίκλειστη. Κατά καιρούς προκειμένου η εξίσωση αυτή να εξακολουθεί  λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας συνολικά γίνονται διάφορες προσαρμογές. Ήδη κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί  το προηγούμενο διάστημα έχουν αρθεί, νομίζω ότι σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την επιτροπή που σταθμίζει  συνεχώς τα δεδομένα, σε κάθε περίπτωση μια είναι η καθαρή γραμμή και αυτή αφορά τα προνόμια των εμβολισμένων και ανεμβολιαστων συμπολιτών μας. Το ποσοστό κάλυψης του  εμβολιασμού στη χώρα έχει φτάσει πλέον τους  ευρωπαϊκούς μέσους  όρους, αυτό όμως δεν επιτρέπει εφησυχασμούς, δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε συνεχώς  θα πρέπει να προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι ανεμβολίαστους να εμβολιάζονται και αυτό που είναι πάρα πολύ καθαρό είναι ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεκριμένα προνόμια σε αυτούς που έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε σχέση με τους συμπολίτες μας που επιμένουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι.  Αυτός θα έλεγα ότι θα είναι ο βασικός διαχωρισμός που ισχύει και προφανώς θα εξακολουθεί να μας συνοδεύει για όσο καιρό είμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα κατά καιρούς προσαρμόζονται, προστίθενται ή αφαιρούνται ανάλογα με τη συγκυρία που ζούμε.  Τώρα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο  είμαστε σε μια φάση που κάποιοι από τους περιορισμούς που μπήκαν εξαιτίας της Όμικρον απομακρύνονται, φεύγουν από το τραπέζι».

Για το τι κάνει την κυβέρνηση να πιστεύει ότι θα αλλάξει το μοντέλο σε σχέση με την οπαδική βία: «Πολλές από τις αλλαγές που κάναμε το προηγούμενο διάστημα δούλεψαν εφαρμόστηκαν και έφεραν αποτελέσματα. Είχαμε αυτή την αποτρόπαια δολοφονία, αυτή την απαράδεκτη πράξη εξαιτίας του θεσμικού πλαισίου που είχε διαμορφωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα μπόρεσε η Ελληνική Αστυνομία πολύ γρήγορα να φτάσει στην εξιχνίαση της δολοφονίας αυτης και να φέρει ενώπιων της Δικαιοσύνης τους 9 από τους 11 υπόπτους της αποτρόπαιης αυτής πράξης. Η δουλειά που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Αθλητισμού  πρωτίστως με αλλαγές που  έχει κάνει στην αθλητική νομοθεσία βοήθησε στο να περιοριστούν πάρα πολύ τα περιστατικά βίας  που ήταν συχνότερα και πυκνότερα στο παρελθόν  και που πολλές φορές από τύχη δεν είχαν οδηγήσει σε απώλεια ζωής ξανά. Μιλώ για να περιβόητα ραντεβού ή τις επιθέσεις από σύνδεσμο σε σύνδεσμο, τα επεισόδια έξω από τα γήπεδα πράγματα που είχαμε συνηθίσει να παρουσιάζονται πιο συχνά στο παρελθόν . Άρα οι θεσμικές παρεμβάσεις που κάναμε φέραν τα αποτελέσματά τους δυστυχώς  όπως επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο  με τη δολοφονία του Άλκη δεν κατάφεραν να την εξαλείψουν. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση αυστηροποιώντας πολύ περισσότερο το πλαίσιο, αξιοποιώντας την εμπειρία της μέχρι τώρα δουλείας που έχει  γίνει, εμβαθύνοντας το πλαίσιο και  σε ότι αφορά τις λέσχες φιλάθλων και τα παραρτήματα και τις προδιαγραφές που πρέπει να υπάρχουν, κάνοντας παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τις ΠΑΕ τις ευθύνες και τις σχέσεις που πρέπει να έχουν  με αυτούς τους συνδέσμους, εντατικοποιώντας και τους ελέγχους της ΕΛΑΣ. Είναι μια δουλειά συλλογική στην οποία  οφείλουν να συνδράμουν όλοι, είναι κάτι το οποίο είναι χρέος μας. Χρέος μας  απέναντι σε ένα παιδί και στην οικογένειά του που έφυγε, χρέος μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία και στη νέα γενιά, χρέος μας απέναντι στο φίλαθλο κόσμο που στερείται μια κανονικότητα, που θέλει ο καθένας να πάρει το παιδί του και να πάει στο γήπεδο και να μην αισθάνεται ότι είναι σε ζούγκλα  ή σε μια μάχη. Είναι χρέος μας απέναντι σε όλους αυτούς να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο, μακάρι να εξαλείψουμε πλήρως,  αυτά τα περιστατικά  οπαδικής βία ή και νεανικής βίας γιατί δημιουργούνται συγκοινωνούντα δοχεία. Μέχρι τώρα η πορεία μας έχει δείξει ότι όταν γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις έχεις  αποτελέσματα, προφανώς έχει και κενά και τρύπες στο σύστημα που πρέπει να συμπληρώσεις και για αυτό  θα κάνουμε επιπλέον πράγμα άμεσα, γρήγορα και φαντάζομαι και ελπίζω ότι θα έχουμε τη στήριξη όλων σε αυτό και των παραγόντων του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού συνολικότερα και όλου του πολιτικού κόσμου γενικά».