mitsotakis_livanos
Πολιτική

Η δυνατή φιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σπήλιο Λιβανό από τα χρόνια του Κολλεγίου - Δείτε φωτογραφίες

Τα μαθητικά χρόνια του πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

«Ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη », απεφάνθη χιλιάδες χρόνια πριν ο Αριστοτέλης, θέλοντας να επισημάνει τη διαχρονική σημασία της φιλίας στην κοινωνία των ανθρώπων. Ωστόσο, στη σημερινή πραγματικότητα, όπου η άσκηση της πολιτικής είναι μια ιδιαιτέρως πολύπλοκη διαδικασία, ο εκάστοτε ηγέτης είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κληθεί να πάρει αποφάσεις που θα ξεπερνούν τον συναισθηματικό παράγοντα και θα υπαγορεύονται από το δημόσιο συμφέρον ή ακόμα και από τη διατήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης ή μιας παράταξης.

Ενώπιον μιας τέτοιας κατάστασης βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο ορθολογισμός που χαρακτηρίζει την πορεία του στα κοινά και φυσικά την πρωθυπουργική του θητεία έπρεπε να μπει πάνω από τις ισχυρές αναμνήσεις των μαθητικών του χρόνων και την ίδια την έννοια της εφηβικής φιλίας.

Ο λόγος για την εξώθηση σε παραίτηση του μέχρι πρότινος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, μετά την απαράδεκτη στιχομυθία του με τον δήμαρχο Σπάρτης και άλλοτε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών των κυβερνήσεων Καραμανλή, Πέτρο Δούκα, για τα γεγονότα που ακολούθησαν τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας και προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών του 2007.

5423479

Στο ίδιο τμήμα και η ίδια αγάπη για το μπάσκετ

Οι δεσμοί του πρωθυπουργού με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας χρονολογούνται από την περίοδο που αμφότεροι φοιτούσαν στο Κολλέγιο Αθηνών, αρχικά στο γυμνάσιο και στη συνέχεια στο λύκειο. Μάλιστα, εκτός από συνομήλικοι, ήταν και στο ίδιο τμήμα, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσέγγισή τους και στη σφυρηλάτηση της σχέσης τους. Οι δυο τους ήταν επίλεκτα μέλη της παρέας, την οποία μεταξύ άλλων συνέθεταν ο σημερινός επικεφαλής της Regency Entertainment (του Ομίλου Regency Casino), Σήφης Ιερωνυμάκης, οι δικηγόροι Αλέξανδρος Αθανασίου και Δημήτρης Κουρκουμέλης, καθώς και ο Σπήλιος Μανιάς.

1

Απόφοιτοι της γενιάς του 1986 θυμούνται χαρακτηριστικά ότι, εκτός των άλλων, Μητσοτάκης και Λιβανός είχαν κοινές αναφορές και σε... αθλητικό επίπεδο, καθώς υπήρξαν παίκτες της ομάδας μπάσκετ του Κολλεγίου, ενώ και αργότερα, όποτε έβρισκαν την ευκαιρία και τους το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις τους, έστηναν ένα... μονό μεταξύ φίλων. Περιγράφοντας το... «κόλλημα» του κ. Λιβανού με το μπάσκετ, οι συμμαθητές του είχαν γράψει στο λεύκωμα αποφοίτων του 1986 στο Κολλέγιο Αθηνών ότι «αφιερώνεται ολοκληρωτικά στη μεγάλη του αγάπη, τη θεά... που φέρει χρώμα πορτοκαλί, είναι στρογγυλή και ονομάζεται basketball». Παράλληλα, ο Αιτωλοακαρνάνας πολιτικός ήταν σταθερά ανάμεσα στους «κολλητούς» του πρωθυπουργού, που την εποχή της πρώτης νιότης φιλοξενούνταν σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην ιστορική οικία των Μητσοτάκηδων στα Χανιά.

Οι δεσμοί του πρωθυπουργού με τον βουλευτή χρονολογούνται από την περίοδο που φοιτούσαν στο Κολλέγιο Αθηνών


Στο λεύκωμα αποφοίτων του 1986 του Κολλεγίου οι συμμαθητές του πρώην υπουργού έγραφαν για τον ίδιο ότι η έννοια της φιλίας είναι πολύ σημαντική για αυτόν, επισημαίνοντας ότι «δεν ήταν λίγες οι φορές που απέδειξε ότι τους φίλους του τους είχε κατατάξει στις ύψιστες βαθμίδες της καρδιάς του, δείχνοντας έτσι πως οι φιλίες δεν είναι κάτι περιστασιακό και πρόσκαιρο».

Ωστόσο, τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών δεν ήταν η μοναδική φορά κατά την οποία δοκιμάστηκε έντονα η φιλία των δύο ανδρών. Η πρώτη δοκιμασία ήρθε μετά τη ρήξη του Διονύση Λιβανού με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εξαιτίας χειρισμών στο Κυπριακό.

Ακολούθως, ο πατέρας του Σπήλιου Λιβανού βρέθηκε στο στενό περιβάλλον του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος το 1989 του έδωσε την ευκαιρία να εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1993 τον έχρισε υπουργό Τουρισμού. «Αυτή ήταν η αφορμή να ψυχρανθούν οι σχέσεις των δύο οικογενειών και κατ’ επέκταση του Κυριάκου με τον Σπήλιο, χωρίς βεβαίως να πάψουν ποτέ να έχουν επαφή», λέει στα «Π» άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα σχετικά παρασκήνια.

2

Από το 2000 υπήρξε πλήρης αποκατάσταση των σχέσεών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός έδινε το «παρών» σε όλα τα reunion της παρέας στα Χανιά προς τιμήν των... ένδοξων στιγμών του παρελθόντος. Η μοίρα όμως συνέχισε να επιφυλάσσει περίεργα παιχνίδια στους παλαιούς συμμαθητές, με φόντο αυτή τη φορά την εσωκομματική μάχη Ντόρας Μπακογιάννη - Αντώνη Σαμαρά, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως βουλευτής της Β’ Αθήνας, έδινε τον υπέρ πάντων αγώνα υπέρ της αδελφής του. Τότε, ο Σπήλιος Λιβανός είχε συνταχθεί ανοικτά με το ρεύμα υπέρ του Αντώνη Σαμαρά.

Κάπως έτσι, φτάνουμε στην άνοιξη του 2016, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πια, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον έχρισε σύμβουλό του για θέματα επιχειρηματικότητας. Μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις κάλπες του 2019 και την εκ νέου εκλογή του στην Αιτωλοακαρνανία, ο Σπήλιος Λιβανός ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τον Ιανουάριο του 2021 ο πρωθυπουργός τού ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ζέση με την οποία αντιμετώπιζε τα καθήκοντά του, όμως, δεν θα μπορούσε να υπερκαλύψει το απαράδεκτο σκηνικό του διαλόγου με τον Πέτρο Δούκα. Το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στο μεσημέρι για την ανάγκη άμεσης αποχώρησης του συμμαθητή του από τον υπουργικό θώκο έβαλε τον τίτλο σε ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο της μακρόχρονης φιλίας τους...