Πρόσφατα η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο που επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο πως νομοθετεί με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που υπερψηφίστηκε πριν λίγες μέρες. Ο ΕΦΚΑ οφείλει να εξυπηρετεί 6,5 εκατομμύρια πολίτες, 2,5 εκατ. συνταξιούχους και 4 εκατ. ασφαλισμένους. Πρόκειται ίσως για τον μεγαλύτερο δημόσιο οργανισμό στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Και γιατί αποτελεί ο ΕΦΚΑ αντικείμενο νομοθέτησης; Γιατί πολύ απλά ακούμε καθημερινά ιστορίες απίστευτης ταλαιπωρίας των πολιτών. Γιατί χιλιάδες πολίτες περίμεναν επί χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους. Και γιατί ο ΕΦΚΑ, με βάση τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι λοιπόν προφανές πως στόχος της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας είναι ένας πιο σύγχρονος και πιο λειτουργικός ΕΦΚΑ.

Μετά τα πέντε περίπου χρόνια απόλυτης απραξίας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μόλις δύο χρόνια έκανε μεγάλα βήματα στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Για παράδειγμα, το ρεκόρ στην έκδοση νέων συντάξεων, παρά τη συνταξιοδότηση πολλών υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, δεν έγινε με κάποιο μαγικό ραβδί. Απλά ξέρουμε τι σημαίνει management, πιστοποιημένοι εξωτερικοί συνεργάτες (δικηγόροι και λογιστές) και σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής.
Το 1555 (ο νέος ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης του πολίτη) είναι επίσης έργο αυτής της κυβέρνησης. 
Σε μόλις 6 μήνες διεκπεραίωσε πάνω από 1 εκατομμύριο κλήσεις, με βαθμό ικανοποίησης των πολιτών, 80%! Τι ακόμη αλλάζει… Πρόσληψη Γενικών Διευθυντών από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Παρά την προφανή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για οτιδήποτε είναι ιδιωτικό, ακόμη και αν λειτουργεί καλύτερα. Προφανώς όλες οι προσλήψεις θα γίνουν με διαφανείς διαδικασίες (δημόσια προκήρυξη με σύμπραξη του ΑΣΕΠ).

Το μεγάλο πρόβλημα είναι αν ικανά στελέχη του μάνατζμεντ θα δεχθούν να αφήσουν τις καλοπληρωμένες θέσεις τους στον ιδιωτικό τομέα και να έρθουν στις χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις του ΕΦΚΑ, και με 3ετή θητεία, βγαίνοντας εκτός αγοράς. Τι άλλο προβλέπεται; Επιβράβευση της παραγωγικότητας σε όλους τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και στην εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως στην εκκαθάριση των συντάξεων. Με μετρήσιμους στόχους. Έτσι ώστε να επιβραβεύονται οι καλύτεροι. Γιατί αυτό είναι δίκαιο. Και γιατί αυτό θα σπρώξει όλο το σύστημα να γίνει καλύτερο και αποδοτικότερο. Και βεβαίως μια ακόμη προσθήκη στο σύστημα λειτουργίας είναι η αναβάθμιση της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών για τη συστηματική αντιμετώπιση των καταγγελιών και των αιτημάτων τους, επικεφαλής της οποίας θα είναι πρώην ανώτερος δικαστικός.

Το τελευταίο κρίσιμο θέμα του νέου νόμου είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της περιουσίας αυτής, αρκεί να πούμε πως ο ΕΦΚΑ έχει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα με συνολική αντικειμενική αξία πάνω από 1 δις, εκ των οποίων τουλάχιστον το 20% που περιλαμβάνει και ακίνητα μεγάλης αξίας, μένει αναξιοποίητο. Και φυσικά αυτό σημαίνει απώλεια πόρων για το ασφαλιστικό μας σύστημα. Η ίδρυση λοιπόν εταιρείας αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ είναι κίνηση αυτονόητη και προφανής. Είναι απλή λογική. Δημιουργείται μια εταιρεία με μόνο μέτοχο τον ΕΦΚΑ, γίνεται εγγραφή της στο ΓΕΜΗ, και θωρακίζεται με αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας, πάντα υπό τον έλεγχο του μόνου μετόχου της, του ΕΦΚΑ και του Ελληνικού Δημοσίου. Γιατί δεν μπορούμε από τη μια να αναζητούμε πόρους για το ασφαλιστικό μας σύστημα και από την άλλη να τους χάνουμε αφήνοντας την περιουσία του ΕΦΚΑ αναξιοποίητη. Ο νέος νόμος αλλάζει αυτά που θέλουν οι πολίτες. Και δημιουργεί έναν σύγχρονο ΕΦΚΑ μέσα σε ένα σύγχρονο κράτος.

*Η Έλενα Ράπτη είναι βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ