Οι ραγδαίες εξελίξεις στο ουκρανικό και το κύμα ακρίβειας στις τιμές του φυσικού αερίου προκαλούν «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, με την ακρίβεια να αποτελεί το μεγαλύτερο βραχνά για την κυβέρνηση.

Οι φόβοι ότι το ράλι ανατιμήσεων θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες στον προϋπολογισμό είναι εμφανείς, και το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τρόπους για τη διαχείριση των δυσβάσταχτων συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δημοσιονομικά επώδυνο» το θέμα ως προς τη διαχείρισή του από το κάθε κράτος – της ΕΕ και προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έκτακτα μέτρα στήριξης των καταναλωτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται το φυσικό αέριο η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται με κόστος 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Θέμα μέτρων στήριξης θα θέσει στη Σύνοδο ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ενάντια στην ενεργειακή κρίση.

Νωρίτερα την Τετάρτη, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ρουμάνο ομόλογό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα της ακρίβειας στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, προαναγγέλλοντας την παρέμβασή του στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

«Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη. Η κάθε μια έχει τον δικό της τρόπο να το αντιμετωπίσει αλλά για όλες τις χώρες είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο και έχω πρόθεση να θέσω το ζήτημα αυτό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη από το Βουκουρέστι. 

Το θέμα έθεσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του ΕΛΚ, όπου επανέλαβε ότι ενόψει της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινή απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας.

Ουσιαστικά αυτό που θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο της Πέμπτης είναι ένα ευρωπαϊκό ταμείο κατά το πρότυπο της λειτουργίας του αντίστοιχου ταμείου στην πανδημία για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και ταυτόχρονα δημοσιονομική ελευθερία για ακόμη έναν τουλάχιστον χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει και το θέμα για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου που έχει θέσει στους υπουργούς Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το νέο πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννη Μασούτη και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Γιάννη Μπρατάκο, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών και για τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στους καταναλωτές.