Η στρατηγική της κυβέρνησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Οι επόμενες κινήσεις και οι συζητήσεις στο Μαξίμου
Η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού αύριο στην ειδική συνεδρίαση
Αύριο, Τρίτη, στη Βουλή, στην ειδική συνεδρίαση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, θα ξεδιπλώσει δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στρατηγική του έναντι της εξελισσόμενης κρίσης. Η στάση που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφής και φάνηκε ήδη από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου ο πρωθυπουργός ζήτησε τη λήψη σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, παύση όλων των εχθροπραξιών, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Την επομένη, από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα και υπενθύμισε τη θέση αρχής της Ελλάδας περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών.
Χθες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, η Ελλάδα έστειλε δύο μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 φορτωμένα με αμυντικό υλικό (πυρομαχικά, τουφέκια τύπου Καλάσνικοφ και εκτοξευτές), ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ όπως και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, στάλθηκαν και μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού, από μάσκες και γάντια μέχρι απινιδωτές και συσκευές παροχής οξυγόνου.
Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει (στην Real News) ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της για τα σύνορα μιας άλλης χώρας και σημειώνει ότι και εμείς έχουμε στη γειτονιά μας την Τουρκία που έχει κάνει ακριβώς το ίδιο στην Κύπρο και απειλεί να το επαναλάβει στο Αιγαίο. «Η προσπάθεια της Ρωσίας να ξαναγράψει την ιστορία και να χαράξει νέα σύνορα είναι τρομερά επικίνδυνη και μας βρίσκει απέναντι», υπογραμμίζει.
Την επομένη, από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα και υπενθύμισε τη θέση αρχής της Ελλάδας περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών.
«Αλλαγή εποχής»
Για «αλλαγή εποχής» κάνει λόγο συνεργάτης του πρωθυπουργού. Οι εξελίξεις δείχνουν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών που κυριάρχησαν στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει προκαλέσει ριζική αναθεώρηση της λογικής μη εμπλοκής ή ουδετερότητας που χαρακτήριζε πολλές πτυχές της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής έως σήμερα. Ο ίδιος συνεργάτης τονίζει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν είναι ουδέτερη σε αυτή την υπόθεση, στηρίζουμε την Ουκρανία. Είναι μια χώρα που δέχεται επίθεση, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και απειλείται η ακεραιότητά της».«Είμαι περήφανος»
Υπενθυμίζει δε ότι σε μια αποστροφή του λόγου του, στην τελευταία του τοποθέτηση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μίας παράταξης, της οποίας ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε μία αντίστοιχη συζήτηση στο Εθνικό Κοινοβούλιο τη δεκαετία του ’70, είχε πει κάτι το οποίο εξακολουθεί και ισχύει στο ακέραιο: «Ανήκομεν εις την Δύσιν», είτε σας αρέσει είτε όχι».Χθες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, η Ελλάδα έστειλε δύο μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 φορτωμένα με αμυντικό υλικό (πυρομαχικά, τουφέκια τύπου Καλάσνικοφ και εκτοξευτές), ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ όπως και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, στάλθηκαν και μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού, από μάσκες και γάντια μέχρι απινιδωτές και συσκευές παροχής οξυγόνου.
«Κακό παρελθόν»
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί έναν βίαιο ιστορικό και γεωπολιτικό αναχρονισμό που επιχειρεί να μας σύρει σε ένα κακό παρελθόν το οποίο η πλειονότητα των Ευρωπαίων θεωρούσαμε ότι είχαμε αφήσει οριστικά πίσω μας», τονίζει από την πλευρά του ο Άκης Σκέρτσος.Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει (στην Real News) ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της για τα σύνορα μιας άλλης χώρας και σημειώνει ότι και εμείς έχουμε στη γειτονιά μας την Τουρκία που έχει κάνει ακριβώς το ίδιο στην Κύπρο και απειλεί να το επαναλάβει στο Αιγαίο. «Η προσπάθεια της Ρωσίας να ξαναγράψει την ιστορία και να χαράξει νέα σύνορα είναι τρομερά επικίνδυνη και μας βρίσκει απέναντι», υπογραμμίζει.