«Η επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μια πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει παρέμβαση στην ενεργειακή κρίση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Επίσης, τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν λάβει πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο για την προστασία των καταναλωτών που πλήττονται από τις αυξήσεις στην ενέργεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Στην ατζέντα»

Η κ. Πελώνη ανέφερε ότι η ενεργειακή κρίση είναι στην ατζέντα της άτυπης συνόδου κορυφής αύριο και μεθαύριο στις Βερσαλλίες. Παράλληλα, αναγνώρισε πως οι Έλληνες επιβαρύνονται και η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί στο μέτρο του δυνατού.

Επιπλέον, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως η στήριξη θα συνεχιστεί ενώ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και πιο στοχευμένη στήριξη.

«Αν όχι τώρα, πότε;»

Για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, διερωτήθηκε «αν δεν υπάρξει συνάντηση των δύο ηγετών τώρα που αλλάζει το τοπίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, πότε θα υπάρξει;». Στη συνέχεια, ανέφερε πως η Ελλάδα «θέλει πάντα ανοιχτούς διαύλους προς την Τουρκία».

«Απαράδεκτες»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κ. Πελώνη χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ είπε πως δεν χωρά στην Ελλάδα η πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Επίσης, τόνισε ξεκάθαρα ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με το ισχύον σύστημα».



Η συνέντευξη

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη,  είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για την επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της ενεργειακής κρίσης: Είναι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για να υπάρξει μια παρέμβαση ευρωπαϊκή στις τιμές του φυσικού αεριού.  Προφανώς χρειάζονται πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυβερνηση κι ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και σε εθνικό επίπεδο με τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σας θυμίζω πριν από λίγες μέρες στο προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο ήταν ο πρωθυπουργός που ζήτησε να μπει στα συμπεράσματα η ανάγκη λήψης  δέσμης  μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα ανακουφίσουν και θα προστατέψουν τους ευρωπαίους καταναλωτές από τις διακυμάνσεις στις τιμές που θα προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υπάρχει μια στρέβλωση της αγοράς προφανώς και χρειάζονται παρεμβάσεις στο ανώτατο επίπεδο, στοχευμένες. Ζούμε έκτακτες καταστάσεις, οι έκτακτες και οι ασυνήθιστες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα και ασυνήθιστα μέτρα, και έκτακτες αποφάσεις. Θυμίζω επίσης οτι η ενέργεια και η ενεργειακή κρίση είναι και στην ατζέντα αυτού του ευρωπαϊκού συμβουλίου, έχουμε μια άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών αύριο και μεθαύριο στις Βερσαλλίες. Είναι αυτη μια πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας, είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και θα συζητηθεί και θα απασχολήσει αφού η συζήτηση των ημερών είναι η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ακριβώς για να μην υπάρχουν αυτές οι στρεβλώσεις και να μην είναι η Ευρώπη έρμαιο στις διακυμάνσεις αυτές και κυρίως οι καταναλωτές που έχουν και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Για το πόσο κοντά μπορεί να είμαστε σε μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση  για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αν υπάρχει μια κοινή λογική αντιμετώπισης  όπως αυτή της πανδημίας: Είναι σαφές ότι και αυτή είναι μια πρωτόγνωρη κρίση, είναι μια διεθνής κρίση, είναι μια κρίση που επηρεάζει όλους και προφανώς  υπάρχουν εθνικά μέτρα και εθνικές λύσεις αλλά  δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές, πρέπει να είναι και διεθνείς και ευρωπαϊκές, πιστεύω και η Ευρώπη θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει και θα ενταθεί, θα δοθούν και οι βασικές κατευθύνσεις θεωρώ σε αυτή την άτυπη συνάντηση γιατί αυτό είναι ένα συμβούλιο που δεν λαμβάνει αποφάσεις έχουμε όμως κι αλλο ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 24 και 25 Μάρτιου. Και για όσους αμφισβητούν και τις ταχύτητες με τις οποίες κινείται η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα όπως ακριβώς κινήθηκε και αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με ρυθμούς ασυνήθιστους. Είναι ένα υπερωκεάνιο η ΕΕ που καμιά φορά  στριβεί πάρα πολύ αργά αλλά νομίζω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί το έκτακτο των καταστάσεων και την πίεση που υφίστανται όλοι οι ευρωπαίοι καταναλωτές.

Για το κύμα ακρίβειας: Αυτή είναι μια έκτακτη και δύσκολη κατάσταση για όλους, ξέρω την επιβάρυνση για όλους. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί στο μέτρο του δυνατού, σας θυμίζω ότι έχουν ανακοινωθεί και ληφθεί  μέτρα γι’ αυτό το θέμα των ενεργειακών ανατιμήσεων ήδη από τον Σεπτέμβριο, ότι έχουν ήδη διατεθεί μέχρι στιγμής πάνω από 2 δις ευρώ στην οριζόντια πολιτική στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί και θα υπάρξει και μια στήριξη πιο στοχευμένη το επόμενο διάστημα το ύψος και η περίμετρος  της οποίας εξετάζεται αυτή τη στιγμή ώστε να υπάρξουν σύντομα οι σχετικές ανακοινώσεις. Ας μην κοροϊδευόμαστε αυτή είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση   για όλους, δεν μπορεί κανείς να απορροφήσει το 100% αυτών των ενεργειακών ανατιμήσεων που αποτελούν και μια στρέβλωση γενικά της αγοράς για αυτό και η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, η πρωτοβουλία  σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα κινηθούμε λοιπόν και με μέτρα  στήριξης στο εσωτερικό και με πρωτοβουλίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο.  

Για τις πιθανές λύσεις: Η συζήτηση έχει ξεκινήσει, τώρα θα αρχίσει να εντείνεται  γιατί δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο ελληνικό, δεν είμαστε από τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μπαίνουν στη συζήτηση και οι ελληνικές προτάσεις αυτή τη στιγμή όπως για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, είναι  και αυτές συζητήσεις που γίνονται ταυτόχρονα και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και πιστεύω ότι θα κινηθεί και με μέτρα κοινά και κοινές λύσεις και η  Ευρώπη διότι αντιλαμβάνεται την ιστορικότητα και την δυσκολία των στιγμών.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα της επιστροφής του λιγνίτη: Δεν θα  λύναμε το πρόβλημά μας, είναι ένα μύθος που επιμένει να καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίμηση στην Ευρώπη αλλά και η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι αυτό  που απαιτείται είναι η μεγαλύτερη διείσδυση  αυτή την στιγμή των ανανεώσιμων πηγών για την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, επιβάλλεται αυτό και για οικονομικούς και για περιβαλλοντικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει την κυβέρνηση για  πρόωρη απολιγνιτοποιηση και απαιτεί μεταξύ άλλων και την επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων αυτό που δεν λεει είναι ότι το κόστος για την παραγωγή 1 μεγαβατώρας  ρεύματος από λιγνίτη φτάνει στα 140 με 150€ ανά μεγαβατώρα αυτή τη στιγμή χωρίς να  συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις  από την  επιβάρυνση της υγείας, του περιβάλλοντος και βεβαίως δεν λεει τίποτα για τη δική του αδράνεια ως κυβέρνηση σε ότι αφορά τη  διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών και σε ότι αφορά τις επενδύσεις που έπρεπε να είχαν γίνει στη ΔΕΗ. Να θυμίσω τι παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση άρα είναι ένας πολύ  βολικός μύθος και καλό είναι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση να μην καλλιεργούμε εύκολους μύθους την ώρα που απαιτούνται ρεαλιστικές και άμεσες λύσεις σε πολλαπλά επίπεδα.   

Για τη  συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν: Ακούω την κριτική «γιατί τώρα;». Γιατί τώρα όλα αλλάζουν. Γιατι τώρα έχουμε ένα πόλεμο στην Ευρώπη, γιατί αλλάζει πλήρως το ευρωπαϊκό τοπίο, η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας.  Γιατί η  Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο γειτονικές χώρες, είναι δύο χώρες που συνιστούν την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και έχουν ευθύνη  για τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή. Αν δεν μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν τώρα πότε θα μιλήσει ,δεδομένου δε ότι εμείς  θέλουμε πάντα ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα από το πιο χαμηλό μέχρι το ανώτατο. Αυτό επιδίωξε αυτή η κυβέρνηση μετά την αποκλιμάκωση της κρίσης που είχαμε το ’20 και την επανέναρξη  στη συνέχεια των διευρενητικών επαφών. Σας θυμίζω ότι η Τουρκία δεν ήθελε καν να καθίσει στο τραπέζι αυτό αυτής της τεχνοκρατικής συζήτησης στο πλαίσιο των διερευνητικών. Είμαστε λοιπόν σε ένα νέο τοπίο, υπάρχουν και κοινές προκλήσεις. Η ελληνική πλευρά δεν είναι αυτή που ναρκοθετεί το διάλογο ή που προκαλεί, είναι πάντα στη λογική του ρεαλισμού και της επίλυσης των προβλημάτων.

Για τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων: Δεν μας κάνουν εντύπωση αυτές οι θέσεις, είναι  χιλιοειπωμένες θέσεις, οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές, τις έχουμε απαντήσει εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα και θα συνεχίσουμε να τις απαντάμε σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα  επίπεδα και οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές. Οι ελληνικές θέσεις δεν αλλάζουν ούτε γίνονται εκπτώσεις σε αυτές. Είναι γνωστές οι διαφωνίες ωστόσο το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει το ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επαφές , δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θέματα πιο χαμηλής πολιτικής  τα οποία μπορεί να είναι προς όφελος των λαών και τα οποία δεν μπορούν να προχωρήσουν. Οι θέσεις του κ. Τσελικ, επειδή είδα να αναφέρεται  στην γαλάζια πατρίδα, προφανώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση και ατζέντα καμιάς συζήτησης.

Για την κριτική για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και τις δηλώσεις της Ζαχαροβα: Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις της κας Ζαχάροβα, το ύφος και το περιεχόμενο δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική και τους ιστορικούς δεσμούς που έχουν Ελλάδα και Ρωσία. Θα έπρεπε να Ρωσία να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, να  θυμηθεί αυτούς τους δεσμούς. Η κυβέρνηση πήρε μια ξεκάθαρη και σαφή θέση, να  θυμίσουμε σε όλους ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, συναποφασίζει μαζί τους, δεσμεύεται από τις αποφάσεις τους, είναι αποφάσεις με τις οποίες συντάχτηκαν όλες οι χώρες. Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις όταν μια χώρα ανεξάρτητη και κυρίαρχη δέχεται εισβολή στο έδαφός της. Όταν ένας πόλεμος επιστρέφει στην Ευρώπη και θυμίζει σκοτεινές εποχές, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις και για μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει σημαία  της πολιτικής της και της εξωτερικής πολιτικής της το σεβασμό του διεθνούς δικαίου δεν θα μπορούσε παρά να είναι σε αυτή την πλευρά στην στήριξη της Ουκρανίας της εδαφικής ακεραιότητας , της κυριαρχίας.  Όταν ζητούσαμε και ζητάμε εμείς αλληλεγγύη  από τους εταίρους μας ας παρόμοια θέματα ή αν ο μη  γένοιτο δεχότανε  η Ελλάδα μια τέτοια απειλή θα έπρεπε αν ζητήσει την αλληλεγγύη των εταίρων της. Είναι και ηθικά επιβεβλημένο.    

Για το αν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου: Έχει τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός επ’ αυτού ότι δεν θα προσέφευγε ποτέ σε τακτικισμούς. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας  και με το ισχύον σύστημα.