«Στην Ελλάδα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες πρέπει να πάμε προσεκτικά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η κ. Γκάγκα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας μετάλλαξης μετά την παραλλαγή Όμικρον 2 του κοροναϊού. Για την τέταρτη δόση, η υπουργός σημείωσε πως είναι κάτι που συζητείται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενώ εξέφρασε την προσωπική της άποψη ότι δεν είναι κακό να εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας. Την ίδια στιγμή εκτίμησε πως φέτος θα κάνουμε Πάσχα αρκεί όλοι να φορούν μάσκες. Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τοποθετήθηκε λέγοντας πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ενώ τόνισε πως το μέτρο ήταν για την ασφάλεια τους. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις της 

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων: Έχουμε αρκετά περισσότερα κρούσματα, δεν τα έχουμε εμείς μόνο στην Ελλάδα τα βλέπουμε παγκόσμια. Τα κρούσματα αυξάνονται και παράλληλα ξεκινάει μια επιδημία γρίπης Η3Ν1 που και αυτό θα επηρεάσει τα πράγματα άρα τα επόμενες μέρες και εβδομάδες πρέπει να πάμε προσεκτικά.

Για την εμφάνιση της γρίπης Μπορεί να έχει σχέση με τα μέτρα που καταργήθηκαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες φέρνουν μαζί τους μια αύξηση της επιδημίας της γρίπης και η Α2 μετάλλαξη της Όμικρον που φαίνεται ότι αρχίζει και καταλαμβάνει τα πάντα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια δεύτερη ή μια πρώτη λοίμωξη κορονοϊού άρα έχουμε έναν συνδυασμό αρκετά έντονο.

Ερωτηθείσα αν μπορεί να εμφανιστεί και άλλη μετάλλαξη του κορονοϊού: Δεν αποκλείεται να σκάσει μύτη οτιδήποτε άλλο, ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει αλλά όσο πιο πολλά κρούσματα έχουμε τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε μια καινούρια μετάλλαξη.

Αναφορικά με την εικόνα των νοσοκομείων: Σαφώς είναι καλύτερη η εικόνα τα νοσοκομεία γιατί είμαστε ανοσοποιημένοι δηλαδή οι περισσότεροι ενήλικες στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε επίσης πάρα πολλά κρούσματα πια δηλαδή πολλοί άνθρωποι που νόσησαν άρα έχουμε όλοι «εξασκηθεί» στο να αναγνωρίζουμε τον ιό και να τον αντιμετωπίζουμε άρα το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο στο γενικό πληθυσμό. Πρόβλημα παραμένει για τους ανθρώπους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και τους ανθρώπους που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας και κυρίως τους ανοσοκατασταλμένους.

Αναφορικά με την 4η δόση του εμβολίου: Είναι κάτι που συζητάει η επιτροπή εμβολιασμών και θα μας πει την άποψη της. Νομίζω ότι δεν είναι κακό να εμβολιαστούν ξανά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Ερωτηθείσα γιατί μειώνονται τα self test στους μαθητές ενώ αυξάνονται τα κρούσματα: Οι άλλες χώρες τα έχουν καταργήσει τελείως δηλαδή αυτή τη στιγμή είναι τέτοια η διαμόλυνση που οι περισσότερες χώρες και το CDC λεει ότι δεν έχει πια νόημα να κάνουμε τεστ. Είναι σημαντικό να σταματάμε να έχουμε επαφές όταν έχουμε συμπτώματα και κατά τα άλλα φοράμε τη μάσκα και κάνουμε τη δουλειά μας.

Αναφορικά με το μεγάλο αριθμό των θανάτων: Έχουμε αρκετές χιλιαδες κρούσματα καθημερινά, οι ανθρωποι που χάνουμε σε γενικές γραμμές είναι ελάχιστοι νέοι άνθρωποι ανεμβολίαστοι, οι περισσότεροι ασθενείς που χάνουμε και φυσικά μας στεναχωρεί είναι άνθρωποι που είναι πάνω από τα 80 και που είναι άνθρωποι με πολλαπλά προβλήματα υγείας. Δηλαδή η καθημερινή επιτήρηση των θανάτων είναι άνθρωποι καρκινοπαθείς, ανθρωποι με πολλαπλά προβλήματα υγείας που ο κορονοϊός είναι αυτό που τους σπρώχνει προς μια κατεύθυνση αλλά είναι άνθρωποι που είναι επιβαρυμένοι από πριν και η Ελλάδα έχει γερασμένο πληθυσμό, έχει προβλήματα υγείας.

Ερωτηθείσα πόσο αισιόδοξη είναι για το φετινό Πάσχα: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Νομίζω ότι θα κάνουμε Πάσχα, στην εκκλησία πρέπει να φοράμε μάσκας, στον επιτάφιο πρέπει να φοράμε μάσκα. Οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι θα πρέπει να προσέχουν ακόμα περισσότερο αλλά πιστεύω ότι θα κάνουμε Πάσχα.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούςΔεν υπάρχει μια ειλημμένη απόφαση, είναι ένα πολύ- παραγωντικό θέμα που το συζητάμε. Υπάρχουν πάρα πολλά επιχειρήματα και προς μια κατεύθυνση και προς άλλη κατεύθυνση είναι κάτι που συζητείται. Το βέβαιο είναι ότι μας ενδιαφέρει και ο ανθρώπινος παράγοντας, μας ενδιαφέρει ο φόβος των υπολοίπων συναδέλφων. Το μέτρο δεν ήταν για τιμωρία, το μέτρο ήταν για την ασφάλεια των ίδιων των υγειονομικών γιατί έχουμε χάσει πολλούς υγειονομικούς από την αρχή της πανδημίας. Άρα το μέτρο τέθηκε για την ασφάλεια εφόσον τα δεδομένα αλλάζουν όλα μπορούν να ξανασυζητηθούν και από την άλλη μεριά το δεύτερο θέμα που είναι σημαντικό όμως είναι ότι η ιατρική βασίζεται σε επιστημονικά τεκμήρια, τα επιστημονικά τεκμήρια δείχνουν ότι πρέπει να εμβολιαστούμε και υποχρεωτικό εμβολιασμό έχουμε για τα παιδιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα παιδιά που δεν κάνουν εμβόλια δεν πάνε σχολείο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε τα στοιχεία και να μπορέσουμε να εμβολιαστούμε ειδικά για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Δεν είναι μια ειλημμένη απόφαση, μας αφορά και το κοινωνικό κομμάτι και το κομμάτι της δουλειάς και της επιβίωσης όλων των συνανθρώπων μας, μας ενδιαφέρουν τα τεκμήρια στην ιατρική. Είναι μια κουβέντα μεγάλη που γίνεται. Νομίζω ότι η απάντηση θα δοθεί σύντομα.