Να μετατρέψει τη σφοδρή ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία για τη χώρα επιχειρεί η κυβέρνηση, με πυκνό πρόγραμμα επαφών και παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος με την προώθηση των σχεδίων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ, την επιτάχυνση των ερευνών για τυχόν κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Νότια και Νοτιοδυτική Κρήτη, καθώς και στο Ιόνιο, και την υλοποίηση των επενδύσεων για υποδοχή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Την Τετάρτη από την Κοζάνη, όπου εγκαινίασε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως σύντομα θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με ιδιαίτερη αναφορά στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμπσον, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Οντίλ Ρενό-Μπασό, κ.ά.

Παράλληλα με τις κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, στις οποίες περιλαμβάνεται και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική πλευρά αναζητεί πρόσθετους πόρους για τη χρηματοδότηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Πριν από έναν μήνα είχε πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού και του προέδρου της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), Βέρνερ Χόγιερ. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη, «μελετάμε και θα υλοποιήσουμε ένα καλώδιο μεγάλης χωρητικότητας, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ενέργεια από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα ή από την Ελλάδα προς την Αίγυπτο. Ένα σχέδιο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, το οποίο και αυτό πιστεύω ότι θα έχει την αμέριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Τι λένε οι Αμερικανοί

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και οι υποδομές υποδοχής LNG, όπως ο πλωτός τερματικός σταθμός (FSRU), που προωθεί η Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και η αντίστοιχη επένδυση στην Κορινθία από τη Motor Oil έχουν πάντως εξασφαλίσει τη στήριξη της αμερικανικής πλευράς.

Η κ. Νούλαντ ξεκαθάρισε την εβδομάδα που πέρασε πως οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν τον αγωγό EastMed, καθώς τον θεωρούν δαπανηρό έργο, που δεν μπορεί να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ειδικά όταν είναι αναγκαία η στροφή προς τις ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι υποδομές LNG και οι διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής, όπως ο υπό κατασκευή διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και ο υπό σχεδιασμό αγωγός με τη Βόρεια Μακεδονία, μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε κόμβο υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρόκειται για σχέδιο που είχε πέσει στο τραπέζι πολύ νωρίτερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με βάση το οποίο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα μεταφέρονταν στους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου και στη συνέχεια, με ειδικά πλοία, θα έφταναν στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές πρωτοβουλίες εξελίσσονται σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να επωφεληθεί από τις γεωπολιτικές αναταράξεις, για να προωθήσει τη δική της ατζέντα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η στάση της Άγκυρας αποτελεί εδώ και χρόνια τροχοπέδη στην υλοποίηση των σχεδίων αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Το παζλ συμπληρώνουν οι κινήσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με την παράταση λειτουργίας κάποιων λιγνιτικών μονάδων, την ενίσχυση της Ρεβυθούσας κ.ά

ΕΛ.ΠΕ. - Η επόμενη ημέρα στις ΑΠΕ μετά την Κοζάνη

Η επένδυση των 130 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, στην Κοζάνη, που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μετά το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη, ισχύος 204,3 MW, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. προωθεί επένδυση εντός της ίδιας έκτασης για την εγκατάσταση μεγάλης μονάδας αποθήκευσης, ισχύος 125 MW.

Επιπλέον, αναμένει την περιβαλλοντική αδειοδότηση για ακόμα δύο μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα. Το πρώτο, ισχύος 320 MW, σχεδιάζεται στην περιοχή της Φλώρινας και το δεύτερο, ισχύος 208 MW, στα Τρίκαλα. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Ανδρέας Σιάμισιης, είπε την Τετάρτη πως ο όμιλος αναζητεί ήδη ευκαιρίες σε γειτονικές αγορές, όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία.

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου, Γιώργος Αλεξόπουλος, δήλωσε πως τα ΕΛ.ΠΕ. «έχουν θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο το 1 GW μέχρι το τέλος του 2026 και την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων άνω των 2 GW σε λειτουργία έως το 2030».

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 9/4