sokratis famellos
Πολιτική

Φάμελλος στα Παραπολιτικά 90,1: To συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «νέα αρχή» για ένα νέο κόμμα

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το εργαλείο για μια καλύτερη κοινωνία

«Υπάρχει μονοφωνία των Μέσων Ενημέρωσης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Σε σχέση με το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η «νέα αρχή» είναι ένα νέο κόμμα, υπογραμμίζοντας πως «επιλέξαμε η βάση να εκλέγει τον πρόεδρο και την κεντρική
επιτροπή του κόμματος».

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το εργαλείο για μια καλύτερη κοινωνία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τη κόντρα του κ.Πολάκη με την κ.Αραμπατζή: Επειδή άκουσα την κα Αραμπατζή δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αντίστοιχα είπε η κα Αραμπατζή. Δεν ήταν αμυνόμενη, η κα Αραμπατζή δεν απάντησε στο βασικό θέμα που ενδιαφέρει τους πολίτες που ήταν αν πράγματι αυτά που είπε ο κ.Πολάκης για τις χρηματοδοτήσεις από το ΚΕΛΠΝΟ στο Μέσο Ενημέρωσης ήταν αληθή ή όχι.

Η ανάρτηση του κ. Πολάκη όταν την έκανε το ’19 ήταν ότι η κα Αραμπατζή έχει καταδικαστεί. Η κα Αραμπατζή είχε αθωωθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Για αυτό του έκανε μήνυση για το ψεύδος ότι είχε καταδικαστεί, το ΚΕΛΠΝΟ ήρθε μετά

Ξέρετε ότι υπήρχε δημοσίευμα.

Μα ήταν ψεύτικο δημοσίευμα

Για αυτό φταίει ο κ. Πολάκης; Εγώ σας λεω ότι για το επίδικο των χρημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ που πήρε η εφημερίδα του πατέρα της κας Αραμπατζή δεν απάντησε. Υπάρχει θέμα ευθύνης και διαχείρισης δημοσίου χρήματος.

Εσείς θα λέγατε ποτέ σε έναν συνάδελφό μας «θα σε πάω αίμα»;

Εγώ πάντως με άλλους όρους μπορώ να σας πω ότι «αυτή η κυβερνηση είναι η πιο καταστροφική κυβέρνηση που έχει η χώρα. Αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί το πιο εκτεταμένο πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία», έχει μια ακρότητα ο όρος αλλά μπορείτε να τον αποδεχτείτε σαν όρο συζήτησης; Υπάρχουν διατυπώσεις οι οποίες μπορούν να εκφράσουν την ακρότητα και την αδικία της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, εγώ τις χρησιμοποιώ. Το θέμα είναι όμως πως θα πετύχουμε να πέσει αυτή η κυβερνηση γιατί αυτό που βγαίνει είτε από το ΚΕΛΠΝΟ είτε από τη λίστα Πέτσα είναι ότι δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση χειραγωγεί και φιμώνει την πληροφορία.

Ερωτηθείς αν πήγε κάποιο από τα συμπεράσματα της εξεταστικής που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΛΠΝΟ στη Δικαιοσύνη: Θα θυμάστε την εξεταστική επιτροπή που ήμουν πρόεδρος για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, εγώ σας πληροφορώ ότι παραδόθηκε ο φάκελος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Φεβρουάριο 2017, έχω δύο φορές ρωτήσει τον κ. Τσιάρα που βρίσκεται η εξέταση και το μόνο που βλέπω είναι μέχρι και τροπολογίες για να αθωωθούν οι τραπεζίτες που δώσανε τα δάνεια με αέρα. Αυτό βλέπω από τη ΝΔ.

Αφού δεν υπάρχει ακόμα απόφαση της Δικαιοσύνης είναι σωστό να μιλάμε για μαύρο χρήμα;

Όσον αφορά τη λίστα Πέτσα εμείς μιλάμε για μια ξεκάθαρη προσπάθεια χειραγώγησης και φίμωσης της δημοσιογραφίας και το ίδιο είναι και το ΚΕΛΠΝΟ. Πολιτικά είναι τα πιο σκοτεινά στοιχεία μειώσεις δημοκρατικών λειτουργιών της χώρα μας γιατί ο Τύπος και η δημοσιογραφία είναι βασικό στοιχείο της συνταγματικής μας δημοκρατίας. Είναι άδικο να χρηματοδοτούνται κανάλια που δεν έχουν ανάγκη χρηματοδότησης και να λένε οι ιδιοκτήτες τους ότι «έχουμε γραμμή, έχουμε κατεύθυνση, έχουμε άποψη. Στα Μέσα Ενημέρωσης που χρησιμοποιούν το χώρο τον ραδιοτηλεοπτικό δεν επιτρέπεται, στις εφημερίδες επιτρέπεται. Δεν θα συμφωνήσουμε ότι υπάρχει μονοφωνία των τηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης; Το βλέπει κάθε πολίτης, βγαίνει ο κόσμος από τα ρούχα του!

Αναφορικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περιμένει καιρό αυτό το συνέδριο, η πανδημία δεν μας επέτρεψε μέχρι τώρα να το οργανώσουμε, είναι αυτό που αντιστοιχεί στην αλλαγή του ονόματος και της φυσιογνωμίας όταν προστέθηκε το Προοδευτική Συμμαχία. Η «νέα αρχή» είναι ένα νέο κόμμα, εμείς θα θέλαμε να έχουμε πάει σε συνέδριο εδώ και ενάμιση χρόνο δυστυχώς δεν μπορέσαμε. Η αλλαγή αυτή ξεκίνησε από την επόμενη μέρα των εκλογών του 2019 και πρακτικά είναι η αρχή ενός νέου κόμματος αλλά και μιας πολιτικής στιγμής της χώρας, μιας πολιτικής σελίδας της χώρας. Τη διεύρυνση πολιτικά και σε επίπεδο οργανωτικό του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το συνέδριο αυτό. Ήδη στις εκλογές μέχρι τώρα ψηφίσανε τριπλάσιος αριθμός μελών από αυτά που είχαμε στο προηγούμενο συνέδριο αλλά πράγματι μια μεγάλη αλλαγή θα γίνει όταν αλλάξει ο τρόπος εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής δηλαδή θα έχουμε πιθανά και νέες εγγραφές γιατί αυτό το βλέπω προφανώς προς τα μέσα Μαΐου.: Δεν βγαίνει δυνατότερος ο κ. Τσίπρας από την εκλογή του από τη βάση ή όποιος πρόεδρος γιατί εμείς δεν είμαστε προσωποκεντρικό κόμμα.

Υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον κ. Τσίπρα;

Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήστε τον Αλέξη Τσίπρα για αυτό.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διάδοχος

Μα είναι αναμφισβήτητος και αδιαμφισβήτητος, σας λεω όμως ότι εμείς επιλέξαμε ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να έχουμε την προσωποκεντρική διάσταση για πρώτη φορά όχι να εκλέγεται μόνο ο πρόεδρος από τη βάση αλλά και η Κεντρική Επιτροπή. Αυτό πρακτικά σημαίνει όχι μόνο δεν έχουμε τη λογική του ανεξέλεγκτου, δεν την έχουμε αυτή το ξέρετε και μάλιστα ειμαστε από τα κόμματα που έχουμε πολυ πιο ισχυρή κριτική εσωτερικά από τα υπόλοιπα όμως ο πιο δυνατός μετά από τη διαδικασία θα είναι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτή θα εχει τη δυνατότητα επιλογής και ο λόγος θα είναι προς εκεί. Το μήνυμα που δίνει αυτή η πρόταση είναι πρώτον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να αλλάξει και ο ίδιος και να κάνει αλλαγές που δεν τις έχουν κάνει άλλα κόμματα, η εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και δεύτερον ότι ακούει η βάση του όπως ακούει και την κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ο ίδιος πρότεινε να εκλεγεί η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση έτσι ώστε να υπάρχει ένα ισχυρό όργανο που θα ελέγχει όλες τις επιλογές. Λέμε λοιπόν ότι η βάση αποκτά περισσότερη ισχύ, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κόμμα των μελών, ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές προφανώς αν δεν είναι μέσα στο πρόγραμμά μας για αυτό και τις προτείνει ο ίδιος στο πρόγραμμα και επίσης ο ίδιος εισηγείται για τις μεγάλες αποφάσεις να γίνονται δημοψηφίσματα των κομματικών μελών. Πχ ένα συμμαχικό πρόγραμμα μιας συμμαχικής κυβέρνησης άρα βλέπετε ότι οι αλλαγές ειναι πολύ πιο βαθιές, πολύ πιο ουσιαστικές και πολύ πιο δημοκρατικές. ...Υπάρχουν μεγάλες τομές και μεγάλες αλλαγές οι οποίες γίνονται μέσα σε εμάς αλλά ο στόχος δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεγάλες αλλαγές που θα προταθούν από σήμερα μέχρι την Κυριακή δεν θα αφορούν το ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το εργαλείο που σήμερα χρειαζόμαστε για έχουμε μια καλύτερη κοινωνία. Οι αλλαγές γίνονται για την κοινωνία, για τη χώρα μας .

Αναφορικά με το σχέδιο ανατροπής: Η ανατροπή παραπέμπει στο ότι έχουμε κάτι δυσβάσταχτο, ακατανόητο, καταστροφικό και πρέπει να αλλάξει, πρέπει να ανατραπεί. Θα το ανατρέψουμε με τις εκλογές και με συμμαχική κυβέρνηση. «Δεν πάει άλλο, να φύγουν το συντομότερο» αυτό σημαίνει ανατροπή.

Για τη δημοσκοπική διαφορά με τη ΝΔ: Οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει, η ψαλίδα όχι απλά έχει κλείσει στην κοινωνία έχει ανατραπεί πλέον.

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια: Υπάρχουν δύο κατηγορίες χρεώσεων, «καπέλου» θα το πω εγώ τα υπερκέρδη αυτών που βγάζουνε ρεύμα από φυσικό αέριο και τα ουρανοκατέβατα που δημιουργεί το μοντέλο της τιμολόγησης στην Ελλάδα. Το πρώτο λύνεται με την επιβολή ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% σε όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς, κάτι το οποίο είναι σύμφωνο με την παγκόσμια οικονομική και τεχνολογική γνώση. Αυτό δεν έχει κανένα δημοσιονομικό βάρος, μειώνει μέσα το κόστος στον πολίτη και είναι όλοι ευχαριστημένοι εκτός από το καρτέλ της ηλεκτροπαραγωγής που είναι και η ΔΕΗ μέσα η οποία στα αποτελέσματά της έγραψε για διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους στην παραγωγή το ’21. Σε αυτή τη χρονιά αύξησε το περιθώριο κέρδους η ΔΕΗ. Εφαρμογή τώρα της πρότασης που η Ισπανία κατέβασε που μειώνει 30% τις τιμές. Η απόφαση του Συμβουλίου κορυφής δεν λεει μόνο για την Ισπανία λεει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, την έχουμε μελετήσει και ζητάμε τώρα να εφαρμοστεί η πρόταση της Ισπανίας, δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα και μειώνει τώρα 30% τα ουρανοκατέβατα κέρδη. Είναι και τα δύο άμεσα εφαρμοστέα χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος.

Ακούστε τη συνέντευξή του