Toν παροξυσμό της Άγκυρας και το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά, σχολίασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρμτεντ σε σχετικό ερώτημα ήταν ότι η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνονται σεβαστές. «Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, απαντώντας ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση του ΑΝΤ1 για την σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ανέφερε σχετικά :

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών.

Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού  εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει επίσπευση της πώλησης όπλων στην Τουρκία.