Την Κυριακή 15 Μαΐου θα στηθούν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την αγωνία τους για το εάν θα καταφέρουν να υπερπηδήσουν τα αντικειμενικά προβλήματα που έχει αυτή η διαδικασία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα βρεθεί στην Άρτα και το Αγρίνιο ολοκληρώνοντας τις περιοδείες που έκανε σε όλη την Ελλάδα προωθώντας το αφήγημα της μαζικής συμμετοχής στις κάλπες προκειμένου να σταλεί «ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι μέρες της τελειώνουν».

Χθες πάντως σε τηλεοπτική συνέντευξη του εξέφρασε την άποψη ότι το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής στην κάλπη «θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φαντάζονται κάποιοι.

«Τα 1.000 εκλογικά τμήματα την Κυριακή θα είναι 1.000 ταχυδρομεία που θα στείλουν επιστολές, που θα στείλουν τον λογαριασμό πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να κάνει ξεκάθαρο το πολιτικό διακύβευμα.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε τον τελευταίο μήνα να έχει πάρει επάνω του την όλη διαδικασία καθώς από την πρώτη στιγμή βρέθηκε αντιμέτωπος με τις ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε αυτή την διαδικασία ευελπιστώντας ότι έτσι θα επιτευχθεί το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Από την άλλη οι «53» εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς όπως λένε με αυτή την διαδικασία θα αλλοιωθεί ο πολιτικός και ιδεολογικός χαρακτήρας του κόμματος αφού θα χάσει τον συλλογικό χαρακτήρα του και θα γίνει αρχηγικό κόμμα.

Όσοι ωστόσο διαφωνούν με τις απόψεις των «53» και της «Ομπρέλας» λένε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που διαμόρφωσε νέες συνθήκες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας. Η αποδοχή του λοιπόν από τον κόσμο θα έπρεπε να εκφραστεί με κάθε τρόπο.

“Για πρώτη φορά ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή μπορούν να εκλεγούν από όλα τα μέλη του κόμματος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνοντας ότι “δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του προέδρου έχουν όλοι οι πολίτες που θα πάνε την Κυριακή και θα γίνουν μέλη του κόμματος, όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να συστρατευτούν στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία”, και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια πολιτική επιρροή. Θέλουμε να τον καταστήσουμε αντίστοιχα κοινωνικά παρεμβατικό και οι εκλογές την ερχόμενη Κυριακή θα είναι σταθμός σε αυτήν τη διαδικασία».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αποφεύγουν να δηλώσουν που βάζουν τον πήχη τόσο για την εκλογή του προέδρου από την βάση όσο και για την συμμετοχή που θα υπάρξει για την εκλογή της ΚΕ.

Εάν πάντως ο Αλέξης Τσίπρας κατορθώσει να διπλασιαστούν οι ψήφοι που πήραν οι σύνεδροι - 40.000 από τα 61.600 εγγεγραμμένα μέλη- τότε θα υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση.

Εκεί πραγματικά που δίνεται μάχη είναι ανάμεσα στις τάσεις για την εκπροσώπηση τους στην ΚΕ.

«Προεδρικοί» και «53»- «Ομπρέλα» θέλουν να καταγράψουν μεγάλες δυνάμεις καθώς μετά από αυτή την διαδικασία η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι άγνωστη για όλους.