Οι κάλπες που θα στηθούν αύριο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να εκλεγεί από τη βάση του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας και η νέα Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.), έχουν σίγουρα ιδιαίτερη σημασία, αφού θα σηματοδοτήσουν το τι είδους κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Δευτέρα και μετά.

Το σίγουρο, για την ώρα, είναι ότι θα μετατραπεί από ένα συλλογικό κόμμα σε αρχηγικό, ενώ και από τη σύνθεση της Κ.Ε. θα φανεί εάν οι τάσεις που υπάρχουν θα συνεχίσουν να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις ή εάν, μέσω της εκλογικής διαδικασίας, επήλθε η οριστική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ενδέχεται να αλλάξει και ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εφόσον φυσικά το επιθυμεί.

Η εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο του Δημήτρη Τζανακόπουλου θεωρείται δεδομένη, καθώς ο δεύτερος έφερε εις πέρας με επιτυχία το περίπλοκο εγχείρημα του
Συνεδρίου και την αύξηση των μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω του iSYRIZA.

Ακόμα, ως δικό του έργο πιστώνεται η υβριδική διεξαγωγή προγραμματικής συνδιάσκεψης κάτω από δύσκολες υγειονομικά συνθήκες. Παράλληλα, θεωρείται ότι ο κομματικός μηχανισμός πανελλαδικά αντέδρασε με επάρκεια ενάντια στον Νόμο Χατζηδάκη και σε άλλα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει συζητήσει το θέμα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον έχει αφήσει μόνο του να αποφασίσει τι θα πράξει. Στην περίπτωση, πάντως, που ο νυν γραμματέας αποφασίσει να αποχωρήσει, τότε είναι πολύ πιθανό να προταθεί για τη θέση του πρόσωπο που δεν προέρχεται από τον στενό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα, ακούγονται τα ονόματα του Γιάννη Ραγκούση, του Χρήστου Σπίρτζη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Όπως όλα δείχνουν, δικό της υποψήφιο ενδέχεται να κατεβάσει και η «Ομπρέλα».


ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Φυσικά, μεγάλο ζητούμενο είναι η συμμετοχή που θα υπάρξει σε αυτή τη διαδικασία, καθώς στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι την επομένη των εσωκομματικών εκλογών τα αποτελέσματα θα γίνουν αντικείμενο σκληρής κριτικής από την κυβέρνηση αλλά και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ των 15.000 μελών έγινε κυβέρνηση το 2015», απαντούν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προκαταβολικά, ενώ επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο ΚΙΝ. ΑΛ. δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα, υποστηρίζουν ότι στην κουλτούρα ενός αριστερού κόμματος δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν ως πρωτόγνωρη.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε η Κουμουνδούρου για την εκλογή συνέδρων, ψήφισαν 40.100 στο σύνολο των 61.600 μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είναι γνωστό, για την Κ.Ε. θα ψηφίσουν όσοι το επιθυμούν από τα 61.600 μέλη, καθώς ο κατάλογος των νέων εγγραφών έκλεισε στις 21 Μαρτίου.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι θα είναι ικανοποιημένα εάν διπλασιαστεί ο αριθμός των μελών που θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Δηλαδή, εάν προσέλθουν γύρω στους 80.000 με 85.000, θεωρούν ότι θα έχουν πετύχει τον στόχο τους, ενώ, εάν αυτός ο αριθμός ακουμπήσει τα έξι ψηφία, τότε θα μιλούν για θρίαμβο. Σε ό,τι αφορά την Κ.Ε., 733 υποψήφιοι παλεύουν για 300 θέσεις και η «μάχη» θα είναι σκληρή.

Όπως είναι φυσικό, θα υπάρξουν «κλειστές λίστες», προκειμένου να μη χαθεί ούτε μία ψήφος.

Τα στελέχη της «Ομπρέλας» υποστηρίζουν ότι, εάν καταφέρουν να συγκεντρώσουν από το 26%, που πήραν στο Συνέδριο, 30% ή και 35%, θα πρόκειται για απόλυτο θρίαμβο. Οι «προεδρικοί», από την άλλη, εμφανίζονται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αν και υπάρχει πολυδιάσπαση των τάσεων.

Το νέο όργανο θα αποτελείται από 150 γυναίκες και 150 άνδρες, ενώ θα λειτουργήσουν και άλλοι δύο κόφτες. Η ποσόστωση του 20% των «Συμμάχων» (25 μέλη από «ΔΗΜ.ΑΡ. - Γέφυρα» και 15 από την «Κοινωνική Συμφωνία», τη «Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία» και άλλες συλλογικότητες) και ακόμα 20 «ελεύθεροι» της διεύρυνσης, που μπήκαν στο κόμμα μετά τις εκλογές του 2019, θα μετέχουν στη νέα Κ.Ε.

Ένα άλλο 20% αφορά τη συμμετοχή των βουλευτών για την περιφέρεια και ένα 15% για την Αττική. Με βάση τα στοιχεία, 55 από τους 85 βουλευτές του κόμματος έχουν καταθέσει υποψηφιότητα, ενώ στην Αττική 25 μέλη της Βουλής - Ευρωβουλής έχουν βάλει υποψηφιότητα για την Κ.Ε. Από αυτούς θα εκλεγούν οι 22.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 14/05/2022