«Δύσκολο να εντοπιστεί το θετικό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς τι κερδίζει η Ελλάδα.

Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως γίνεται συζήτηση για τα F-35 χωρίς να έχουν γίνει οι πρέπουσες διαδικασίες.

Τέλος σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει τα πάντα στην αμερικανική κυβέρνηση χωρίς η Ελλάδα να παίρνει κάτι.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την αποτίμηση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ: Υπάρχει μια δυσκολία στα φιλοκυβερνητικά Μέσα να εντοπίσουνε ποιο είναι το θετικό της επίσκεψης πέρα από το γεγονός ότι παίρνει τα εύσημα ο πρωθυπουργός από την αμερικανική πλευρά για όλη τη στάση την οποία έχει κρατήσει μέχρι τώρα και πριν τον πόλεμο. Αναφέρομαι στην ελληνοαμερικανική συμφωνία και για τη στάση που έχει κρατήσει στον πόλεμο της Ουκρανίας άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που προσκλήθηκε στην Ουάσιγκτον. Στο ερώτημα όμως τι ακριβώς κερδίζουμε από όλο αυτό νομίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς κάτι να απαντήσει. Γνωρίζετε ότι όχι απλά αντιμετωπίζουμε χρόνια ένα πρόβλημα στη γειτονιά μας από μια συγκεκριμένη χώρα, ως απειλή δηλαδή, αλλά έτσι όπως αλλάζουν τα πράγματα συνολικά στην περιοχή μας βρίσκεται η Τουρκία αναβαθμισμένη και αυτό είναι και μια πολιτική δεδηλωμένη των ΗΠΑ που σημαίνει μεγαλύτερο στρίμωγμα δικό μας χωρίς καν να επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο επιθυμούσε ή μπορεί και να προσπάθησε η αμερικανική πλευρά να υπάρξει ύφεση. Ύφεση δεν έχουμε δει στην περιοχή μας δηλαδή θα περίμενε κανείς κάποια στοιχειώδη πρακτικά βήματα δηλαδή να περιοριστούν οι παραβιάσεις, να σταματήσουν, πολύ περισσότερο οι υπερπτήσεις. Είναι δηλωμένη η πολιτική των ΗΠΑ για την περιοχή λόγω του ουκρανικού να υπάρξει ύφεση. Για παράδειγμα η ίδια η Τουρκία σε ότι αφορά τις χώρες με τις οποίες τα είχε σπάσει με τη μια μετά την άλλη μετά το 2011 είναι σε μια διαδικασία αποκατάστασης σχέσεων με όλες τις χώρες με εξαίρεση την εγγύς γειτονιά της δηλαδή Ιράκ, Συρία και κυρίως Ελλάδα, αυτό κάτι λεει.

Ερωτηθείς αν θεωρεί αποτυχημένη την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Εξαρτάται από ποια άποψη το βλέπει κανείς. Αν το ζήτημα είναι η ενίσχυση του Μαξίμου και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη είναι μια πετυχημένη επίσκεψη. Αν το ζήτημα είναι η προβολή δικών μας αναγκών και αιτημάτων, υπεράσπισης στην ουσία εθνικών συμφερόντων, δεν βλέπω τίποτα απολύτως θετικό. Να σας πω ένα παράδειγμα για τα F35. Είναι μια άλλη συζήτηση το αν χρειαζόμαστε F35 και αν είναι κατάλληλη επιλογή, δεν συμφωνώ καθόλου αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Γίνεται συζήτηση για αγορά F35 μάλιστα για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την αγορά τους χωρίς να έχουν προηγηθεί οι πρέπουσες διαδικασίες, το έχει κάνει και με τα Rafale κλπ αλλά μιλάμε για F35 που δεν τα παίρνουμε για να ενισχύσουμε την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ προφανώς, τα παίρνουμε γιατί έχουμε μια συγκεκριμένη απειλή εξ ανατολών και δεν γίνεται καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά δηλαδή στην απειλή αυτή. Δεν είναι αντίφασή αυτό; Δηλαδή εμείς τι εισπράττουμε; Εισπράττουμε μια υποβάθμιση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και απλά παίρνουμε τα F35;

Όταν γίνονται τέτοιου είδους συναντήσεις, εγώ μπορώ να αντιληφθώ ότι δεν υπάρχει πάντα κατανόηση ή αποδοχή του αιτήματος μιας πλευράς αλλά ο πρωθυπουργός που εκπροσωπεί μια χώρα το πρόβλημα και το αίτημα της χώρας το θέτεις. Δεν τέθηκε καθόλου αρά πήγαμε να εισπράξουμε τι; Συγχαρητήρια γιατί ήμασταν καλά παιδιά γύρω από το ουκρανικό και θα συνεχίσουμε απ’ ότι φαίνεται.

Αναφορικά με την εικόνα του προέδρου Μπάιντεν με την ελληνική σημαία στη γραβάτα: Εάν φορούσε γραβάτα με τη σημαία της Τουρκίας και δεν έδινε απολύτως τίποτα, δεν κέρδιζε η Τουρκία θα ήταν διαφορετική υποδοχή. Συνήθως οι γραβάτες συμβαδίζουν με κάποια κέρδη στην προκειμένη περίπτωση πέραν από τη γραβάτα και τα καλά λόγια για τους έλληνες εγώ δεν βλέπω να υπάρχει κάτι άλλο θετικό.

Υπάρχει σαφέστατη αναβάθμιση της Τουρκίας. Μετά τη διπλή επίσκεψη της κας Νούλαντ σε Άγκυρα και Αθήνα κατέστη σαφές από την πλευρά των ΗΠΑ ότι πάνε για μια ενίσχυση- αναβάθμιση της Τουρκίας άρα μην τρέφουμε αυταπάτες. Όπως πριν ήταν παραμύθι ότι η Τουρκία ήταν απομονωμένη εννοώ πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας άλλο τόσο είναι παραμύθι σήμερα ότι δεν υπάρχει αναβάθμιση της Τουρκίας ή ότι εμείς αναβαθμιζόμαστε. Και το δεύτερο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω είναι ότι δεν έχουν γίνει δηλώσεις των ΗΠΑ για ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο που στοιχειωδώς να μας καλύπτουν.

Ερωτηθείς γιατί το ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ ήταν πιο επιτυχημένο από το ταξίδι του Πρωθυπουργού: Από το ’15 μέχρι το ’19 αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις Ελλάδα –ΗΠΑ με όφελος και για εμάς, αυτό αποτυπώθηκε τότε και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα F16 αλλά να αφήσουμε τα F16 απέξω που έτσι κι αλλιώς για τους αμερικανούς είναι κυρίως επιχειρηματικό ζήτημα. Το σχήμα 3+1 στην περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο –Ισραήλ- Ελλάδα συν τις ΗΠΑ καθώς και ο East Med καθώς και όλη η στάση τότε της αμερικανικής κυβέρνησης γύρω από τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή αυτά κατακτήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ήταν πραγματικά μια μεγάλη αναβάθμιση τότε και αυτό επιστεγάστηκε από την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στον Τράμπ. Αυτό το οποίο έχουμε σήμερα είναι μια κυβέρνηση η οποία δίνει τα πάντα ή προσπαθεί να δώσει τα πάντα στην αμερικανική πλευρά χωρίς να παίρνει απολύτως τίποτα προς τα εδώ. Αυτή είναι μια ουσιώδης ποιοτική διαφορά. Εγώ επιμένω να απαντηθεί το ερώτημα τι κερδίζουμε γιατί τα καλά λόγια δεν είναι κέρδος στη διπλωματία και στη διεθνή πολιτική.