Το νέο κόμμα που προέκυψε από τις εσωκομματικές διαδικασίες θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το επόμενο χρονικό διάστημα στην κοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας έμφαση σε μια πιο πειστική εικόνα διακυβέρνησης από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος βασίζεται στους 110.000 νέους ψηφοφόρους που πήγαν στις κάλπες για να τον ψηφίσουν, αλλά και στην πρωτιά της Εφης Αχτσιόγλου και την καλή σειρά που κατέλαβε ο Διονύσης Τεμπονέρας. Η αποδυνάμωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, παράλληλα, λύνει τα χέρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια τόσο στη διαμόρφωση ενός νέου κυβερνητικού προγράμματος -που θα απευθύνεται και στην Κεντροαριστερά- όσο και στην αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και του Κέντρου.

tsipras
Οι αλλαγές αυτές θεωρούνται επιβεβλημένες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όλοι οι αναλυτές τού επισημαίνουν ότι η δημοσκοπική σταθερότητα που παρουσιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τα πρόσωπα της πρώτης γραμμής, τα οποία παραπέμπουν τους ψηφοφόρους στην εποχή της σκληρής αντιμνημονιακής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνοδεύεται από το σύνθημα «Θα σκίσουμε τα μνημόνια με μία κίνηση». Η πρωτιά της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά και το «πλασάρισμα» του Διονύση Τεμπονέρα στην τρίτη θέση, ο οποίος ανήκει σε μια μικρή τάση των «προεδρικών», τη «ΡΕΝΕ», έφεραν χαμόγελα στην Κουμουνδούρου, καθώς, όταν μιλούσαν για ανανέωση, ακριβώς αυτό εννοούσαν.

Πρόκειται για νέα στελέχη με τεχνοκρατικό προφίλ, τα οποία έχουν πειστικό λόγο και διείσδυση στην κοινωνία.

Οι επαφές και οι «εκπλήξεις»

Βασικό διακύβευμα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον οι εθνικές εκλογές και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων μέχρι τον Αύγουστο, προκειμένου οι υποψήφιοι να μπορούν να αναλάβουν δράση στις περιφέρειές τους. Το πρόγραμμα το οποίο θα εκπονηθεί θα είναι ρεαλιστικό, με την οικονομία σε πρώτο πλάνο. Οι πληροφορίες λένε, πάντως, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ήδη επαφές με πολλά πρόσωπα, ενώ συνεργάτες του μιλούν για «εκπλήξεις» και για «δυνατό άνοιγμα» στην κοινωνία.

Στις 28 Μαΐου, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στη συνεδρίαση της Κ.Ε. τα άμεσα πολιτικά καθήκοντα. Παράλληλα, θα εκλεγεί και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και, ενδεχομένως, νέος γραμματέας, εάν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιλέξει να αναλάβει κάποιο άλλο πόστο.

Η πρόταση για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο που θα κάνει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να περιλαμβάνει και τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αφού βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να στείλει μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Βασικό διακύβευμα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εθνικές εκλογές και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων μέχρι τον Αύγουστο


Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και το 25% που πήρε η «Ομπρέλα» στις εσωκομματικές εκλογές, εκτός του ότι οι «53+» αποτελούν βασικό κομμάτι αναφοράς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκτός όλων των άλλων, τα προβεβλημένα στελέχη της «Ομπρέλας» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης) σηματοδοτούν το αριστερό ριζοσπαστικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν θέλει να χάσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η μεγάλη νίκη των «προεδρικών»

Στην πάλη των τάσεων οι «προεδρικοί» πέτυχαν μια μεγάλη νίκη, αφού ο Νίκος Παππάς κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα, όπως και η Ρένα Δούρου. Η ψήφος που πήραν αυτά τα δύο στελέχη ερμηνεύθηκε από πολλούς ως «ψήφος εμπιστοσύνης» σε σχέση με τις δικαστικές περιπέτειες που αντιμετωπίζουν, η πρώην περιφερειάρχης για το Μάτι και τη Μάνδρα και ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πάντως, το «νέο κόμμα» έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το... παλαιό ΠΑΣΟΚ, αφού στην Κ.Ε. οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ δεσπόζουν.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξελέγησαν στην πρώτη δεκάδα στην Αττική, ενώ άλλοι, όπως ο Θάνος Μωραΐτης (Δυτική Ελλάδα) και η Θεοδώρα Τζάκρη (Κεντρική Μακεδονία), βγήκαν πρώτοι σε σταυρούς. Συνολικά στο όργανο εξελέγησαν στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο Μενέλαος Γκίβαλος, ο Νίκος Μαδεμλής, ο Νίκος Μπίστης, η Μαρία Ρεπούση, o Παναγιώτης Παναγιώτου (Παν-Παν), ο Χάρης Τσιόκας, ο Σπύρος Δανέλης (από την παλιά ΔΗΜ.ΑΡ. και μετέπειτα Ποτάμι), ο Συμεών Κεδίκογλου κ.ά.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η τόσο μεγάλη και ισχυρή εκπροσώπηση των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι και ένα μήνυμα στη Χαριλάου Τρικούπη ότι, παρά την αλλαγή του ονόματος και την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, κανείς δεν «αυτομόλησε» για να επιστρέψει στα παλαιά του λημέρια. Αντίθετα, ενσωματώθηκαν στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο σκοπεύουν να πορευθούν, αξιοποιώντας την εμπειρία τους από το παλαιό ΠΑΣΟΚ.