«Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στο συνέδριο συμμετείχαν νέοι άνθρωποι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι υπήρξε ανανέωση στην Κεντρική Επιτροπή.

Eιδικότερα, ο ίδιος τόνισε ότι η παρουσία πρώην προέδρων του κόμματος δίνει το στίγμα της συστράτευσης και της ενότητας της παράταξης.

Εξέφρασε την ανησυχία του για την εντεινόμενη ένταση από την Τουρκία, κάλεσε την κυβέρνηση να διεθνοποιήσει το πρόβλημα κα να ζητήσει από το ΕΕ και ΝΑΤΟ κυρώσεις κατά της Τουρκίας εφόσον συνεχίζει την προκλητικότητα της.

Παράλληλα, σημείωσε πως ξέρουμε ποιος προκαλεί και δεν πρέπει η ρητορική να εξισώνει το θύτη με τον θύμα, ενώ ερωτηθείς εάν το κόμμα θα ψηφίσει τα F-35 είπε πως θα πρέπει να δούμε την σύμβαση.

Τόνισε πως ο στόχος του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήταν να αναδείξει τις πάγιες ελληνικές θέσεις, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους να αποδείξουν εμπράκτως την συμπαράσταση τους προς την Ελλάδα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είπε πως το κόμμα είναι σε πολιτική και εκλογική ετοιμότητα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πολιτική αδράνεια και αναποτελεσματικότητα ενώ είπε πως δεν θέλει να πατάξει την αισχροκέρδεια.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις είπε πως δείχνουν άνοδο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως το κόμμα έχει μια δυναμική πορεία ενώ ξεκαθάρισε πως δεν προσφέρεται ως συμπλήρωμα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από το συνέδριο του κόμματος: Είναι πολύ ενθαρρυντικό καταρχάς το γεγονός ότι συμμετείχαν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι που ήρθαν με δικά τους έξοδα από όλη τη χώρα. Υπάρχει μεγάλη ανανέωση στην Κεντρική Επιτροπή, υπάρχει ένας παλμός, υπάρχει πίστη στο εγχείρημα και το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που για χρόνια είχαν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική οι οποίοι δίνουν σάρκα και οστά σε αυτή την υπόθεση. Εμείς με το συνέδριο ολοκληρώσαμε την οργανωτική μας συγκρότηση σε επίπεδο οργάνου και ξεκινάμε την συζήτηση στο πολιτικό πεδίο με βάση το πρόγραμμα που έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η ανανέωση δεν έχει όρους αποκλεισμού των παλαιότερων στελεχών όμως το μήνυμα που έχει δοθεί με τη συμμετοχή των στελεχών είναι πολύ μεγάλος αριθμός νέων στην ηλικία. Είναι πολύ σημαντικός ο αριθμός ανθρώπων που εκλέγονται για πρώτη φορά στην Κεντρική Επιτροπή βεβαίως ένα μείγμα ανανέωσης και εμπειρίας γιατί τα κόμματα πρέπει να κάνουν αυτή την ένωση ανανέωσης και εμπειρίας έτσι ώστε να μπορούμε και με τους όρους της εμπειρίας από το παρελθόν και με τους όρους της ορμής στο μέλλον να ατενίζουμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα.

Ερωτηθείς αν θα μπουν και παλιά στελέχη στα ψηφοδέλτια: Σε ένα συνέδριο είναι σημαντικό και ενθαρρυντικό και είναι ένα μήνυμα συστράτευσης και ενότητας όταν οι πρώην πρωθυπουργοί που ήταν πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ δίνουν με την παρουσία τους και την τοποθέτησή τους αυτό το στίγμα. Αυτή τη στιγμή η παράταξη κερδίζει από τη συστράτευση και την ενότητα, έχει σαφή προσανατολισμό προς το μέλλον. Η ανανέωση και η προοπτική είναι μια εντολή που δόθηκε από χιλιάδες πολίτες άρα με αυτό το μείγμα αλλά με σαφή στόχευση στο μέλλον συνεχίζουμε με αισιοδοξία αυτή την προσπάθεια.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ: Δυο στοιχεία θα κρίνουν την αποτίμηση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ το πρώτο είναι η αντίδραση και η απάντηση των ΗΠΑ σε φαινόμενα διαρκή και επαναλαμβανόμενα και εντεινόμενα δυστυχώς παραβιάσεων και του εθνικού εναερίου χώρου αλλά και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το βλέπουμε αυτό τις τελευταίες μέρες και δυστυχώς η ανακοίνωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ ήταν μια ανακοίνωση χλιαρή που δεν θέτει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση γιατί εξισώνει το θύμα με το θύτη. Και το δεύτερο είναι η απόφαση του κογκρέσου για την προμήθεια ή μη εξοπλιστικών συστημάτων στην Τουρκία. Από αυτά τα δύο θα κριθεί η επιτυχία ή μη της επίσκεψης. Με ανησυχεί αυτή η εντεινόμενη ένταση από την Τουρκία και με ανησυχεί το γεγονός ότι πέρα από το επίπεδο της δεύτερης ανακοίνωσης της ΕΕ- η πρώτη ήταν πολύ χλιαρή και εκτός κλίματος- ότι θα πρέπει κάποια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση να διεθνοποιήσει το πρόβλημα. Το θέμα είναι να ζητήσει ο πρωθυπουργός και από τους ευρωπαίους εταίρους και από το ΝΑΤΟ την επιβολή κυρώσεων εφόσον η Τουρκία συνεχίζει συστηματικά και κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία και πετύχει την ψήφιση απόφασης για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, αυτό δεν έγινε ούτε τυχαία ούτε εύκολα ούτε αυτόματα άρα οι πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και σε ανάλογο επίπεδο προφανώς γίνονται οι κινήσεις ώστε να υπάρχει αντίδραση. Αυτό όμως που είναι σημαντικό όσον αφορά τη στάση της χώρας απέναντι στους εταίρους και τους συμμάχους είναι το τι κινήσεις κάνει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εκπροσωπεί τη χώρα και η κυβέρνηση πρέπει να θέσει σε επίπεδο ΕΕ και σε επίπεδο ΝΑΤΟ την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ζητώντας επιβολή κυρώσεων. Εμείς αυτή την προσπάθεια προφανώς θα την ενισχύσουμε. Ήδη και με τις πρωτοβουλίες του κ. Ανδρουλάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με ψηφισμένη απόφαση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και με επαναφορά κάθε φορά του αιτήματος να υπάρχει επιβολή κυρώσεων λόγω της συμπεριφοράς αυτής της Τουρκιάς εμείς σε αυτή την κατεύθυνση είναι σαφές ότι συνηγορούμε αυτό όμως που μένει να αποδειχθεί είναι αν η κυβέρνηση θα το θέσει στην πραγματική διάσταση ή θα μείνει απλώς στη δημιουργία εντυπώσεων που φοβάμαι ότι εκεί εξαντλεί την ρητορική και διπλωματική της φαρέτρα.

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει υπέρ των F35: Είναι στιγμές εθνικής εγρήγορσης και ενότητας, κι αυτή τη στιγμή θα πρέπει πέρα από τις ρηματικές διακηρύξεις-ανακοινώσεις θα πρέπει η χώρα να ζητήσει και να απαιτήσει από τους συμμάχους και τους εταίρους να αποκαταστήσουν το διεθνές δίκιο με την επιβολή κυρώσεων σε όποιον το παραβιάζει ή επιχειρεί συστηματικά να το παραβιάσει. Άρα η αποτελεσματικότητα της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής θα κριθεί από το κατά πόσο η φωνή της Ελλάδας είναι παρεμβατική και προφανώς προκαλεί αποφάσεις που διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αυτό μέχρι σήμερα σε επίπεδο αντίδρασης του βασικού μας συμμάχου, των ΗΠΑ σε σχέση με όλα όσα γίνονται στο Αιγαίο δεν έχει επιτευχτεί. Βλέπουμε μια ρητορική που εξισώνει τον θύτη με το θύμα. Μια λογική που λέει «βρείτε τα» ενώ είναι σαφές ποιος παραβιάζει του κανόνες διεθνούς δικαίου. Τα ΠΑΣΟΚ επειδή δεν είναι a la cart πατριωτικό κόμμα αλλά στηρίζει με πατριωτικά γνήσιες θέσεις τη θέση της χώρας όποτε χρειάστηκε και σε επίπεδο αμυντικών εξοπλισμών στήριξε γιατί ήταν αναγκαιότητα να υπάρχει ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας, κι αυτό γιατι είχαμε περάσει μια δεκαετία που ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα και μείναμε πάρα πολύ πίσω, παρά τις σοβαρές ενστάσεις, παρά το γεγονός ότι οι συμφωνίες ήταν ετεροβαρείς και παρά το γεγονός ότι η εγχώρια αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία δεν παίρνει τίποτα απ’ όλες αυτές τις συμφωνίες προμηθειών. Δεν πρέπει όμως όλη τη διπλωματική μας πολιτική και όλο αυτό που πρέπει να πετύχουμε μέσα από τη συμμέτοχη μας στα διεθνή φόρα να το εξαντλούμε κάθε φορά μόνο στις προμήθειες εξοπλιστικών συστημάτων. Θα πρέπει και οι σύμμαχοι μας να πάρουν θέση σαφή και να διασφαλίσουν την Ελλάδα που είναι δύναμη αποτρεπτικής ισχύος, σέβεται το διεθνές δίκιο και είναι σίγουρα και αναμφίβολα παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή αντίθετα με αυτό που κάνει η Τουρκία.

Tα F35 θα τα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ;

Μα άμα δεν δούμε τη συμφωνία πως μπορούμε να πούμε προκαταβολικά; Πρέπει να δούμε το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Είναι στη σωστή κατεύθυνση αυτή η απόφαση της κυβέρνησης;

Αν κάθε φορά που κάνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός για να διασφαλίσει τη στήριξη της χώρας που στέκεται στην πλευρά του διεθνούς δικαίου αυτό έχει ως αντίδωρο την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων, καταλαβαίνετε ότι αυτό το πράγμα κάποια στιγμή θα αποβεί και εις βάρος της χώρας. Αυτό το έχουμε πει εμείς πριν το πει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε πει ότι ο στόχος του ταξιδίου του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν ήταν να πάει στην αγορά των F35, ήταν να τονίσει τις πάγιες εθνικές θέσεις και να αναδείξει την επιθετική στάση της Τουρκίας.

Αναφορικά με την δήλωση του κ.Ερντογάν ότι δεν θα ξαναμιλήσει με τον έλληνα Πρωθυπουργό: Είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Ερντογάν καταφέρεται εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού και της χώρας και η ρητορική του «δεν έχω καμία συζήτηση, κλείνω τους διαύλους» είναι επικίνδυνη, αυτό όμως πρέπει να το αξιολογήσουν οι σύμμαχοι μας και πρέπει εμπράκτως να αποδείξουν ότι εκτιμώντας τη στάση ενός συμμάχου όπως είναι η Ελλάδα που στέκεται πάντα στο πλευρό του διεθνούς δικαίου από την μια και από την άλλη ενός «ταραξία» στην ευρύτερη περιοχή όπως είναι η Τουρκία η όποια όχι μόνο εμπρηστικά και ρητορικά αλλά και με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων δημιουργεί αναστάτωση και δεν στέκεται και στην πλευρά του δυτικού συστήματος ασφάλειας γι’ αυτό και ουσιαστικά η Τουρκία δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία, αυτά θα πρέπει και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ δηλαδή οι ΗΠΑ αλλά και οι εταίροι μας στην ΕΕ εμπράκτως να δείξουν ότι στηρίζουν της θέση της Ελλάδας.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα πάμε σε πρόωρες εκλογές: Αυτό είναι μια συζήτηση που ακούγεται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα και νομίζω ότι παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και κύκλοι του πρωθυπουργού το διαψεύδουν για πρόωρες εκλογές την ίδια στιγμή αναδεικνύονται και ανακύπτουν σενάρια προώρων εκλογών από κέντρα του Μαξίμου. Άρα εμείς είμαστε σε εκλογική και πολιτική ετοιμότητα οποτεδήποτε κι αν προκηρύχνουν εκλογές να κατεβούμε με τη δική μας πρόταση. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το εκτιμήσουμε γιατί όταν την ίδια στιγμή εκπέμπονται αντιφατικά μηνύματα από τα ίδια κέντρα αποφάσεων καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί μια θολή εικόνα. Σίγουρα όμως αυτό δεν κάνει καλό στην οικονομία της χώρας.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δείχνει μια πρωτοφανή αδράνεια και μια πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα. Δεν θα πω πάρα πολλά ζητήματα, θα πω στο θέμα που καίει κάθε πολίτη το θέμα της ακριβείας. Πολλά λόγια, πάρα πολλές εξαγγελίες, λίγες πράξεις και αποτελέσματα. Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί και δεν θέλει να πατάξει όχι την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια που πλέον υπάρχει στην ελληνική οικονομία και στην καθημερινότητα. Έχουμε αυξήσεις κι ανατιμήσεις ακόμα και σε υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με την παροχή ενέργειας άρα μια κυβέρνηση που είναι ανήμπορη, μια κυβέρνηση που δεν θέλει να πατάξει αυτό προφανώς δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα. Εμείς πέρα από την κριτική και την αντιπολίτευση έχουμε καταθέσει και προτάσεις άρα υπάρχει εναλλακτική πρόταση, υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα άρα πρέπει να πάμε σε άλλου τύπου αντίληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις: Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει ανεβασμένα ποσοστά σε σχέση με το τελευταίο αποτέλεσμα των εκλογών του ’19. Άρα υπάρχει αυτή η δυναμική στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε την λαϊκή ετυμηγορία. Εγώ πιστεύω ότι το θέμα της αναποτελεσματικότητας και της αδράνειας της κυβέρνησης στον τομέα της ακριβείας θα οδηγήσει σε αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Εμείς ξέρετε πολύ καλά ότι όχι μόνο δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας αλλά κι ως αντιπολίτευση φροντίζουμε πάντα όταν διαφωνούμε με κάτι να αντιπροτείνουμε συγκεκριμένα στοχευόμενα και ρεαλιστικά μέτρα. Εγω δεν ξέρω αν θα βγει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ξέρω ότι ΠΑΣΟΚ έχει μια δυναμική και το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ ρευστό. Άρα το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά έχει ανοδική πορεία. Δεν ξέρω μέχρι που μπορεί να φτάσει η ανοδική πορεία, αυτό που ξέρω όμως και καταστεί σαφές είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται ως αριθμητικό συμπλήρωμα κοινοβουλευτικό σε όποιους θεωρούν ότι μπορούν με αυτό τον τρόπο να σχηματίσουν μια κυβερνηση χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά. Θα μιλήσουν ότι πολίτες στις εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν, θα δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών και εμείς θα έχουμε συγκεκριμένη πρόταση πάνω στην οποία θα καλέσουμε τα υπόλοιπα κόμματα να συζητήσουν όχι γενικά κι αόριστα, πρόταση με σοσιαλδημοκρατικό στίγμα, συγκεκριμένες κατευθύνσεις και στοχεύσεις που είναι διαφορετική απ’ αυτή που προτείνει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιοι οραματίζονται και ονειρεύονται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καμία αγωνία να μπει στην εξουσία για να καταλάβει θέσεις εξουσίας ή για να κάνει ακόμη μια κυβερνητική θητεία προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι κάτι σημαντικό έχει αλλάξει. Αυτό δεν οδηγεί σε αδιέξοδες λογικές όμως δεν μπορεί κάποιοι με το πιστόλι στον κρόταφο να θεωρούν ότι σώνει και καλά θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα μετά τις εκλογές. Θα συζητήσουν πάνω στις προτάσεις μας κι εφόσον υπάρχει αποδοχή και σύγκλιση των δικών μας προτάσεων θα γίνει η περαιτέρω συζήτηση.

Θα πρέπει να μιλήσουν οι πολίτες, να δούμε τους συσχετισμούς γιατί σήμερα όλη αυτή η συζήτηση γίνεται με όρους δημοσκοπήσεων και υποθέσεων. Όταν λοιπόν μιλήσουν οι πολίτες και δούμε ποια είναι η πραγματική δύναμη που έχουν τα κόμματα γιατί η δύναμη που θα έχουν τα κόμματα θα προκύπτει από τη δύναμη των προτάσεων τους, θα δούμε ποια πρόταση τότε είναι πιο δυναμική και επίκαιρη και πρέπει να την αποδεχτεί ο άλλος και ποια είναι λιγότερο δυναμική και επίκαιρη. Άρα θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να μιλήσουν οι πολίτες για να δούμε πως θα κατατάξουν τα κόμματα και τα προγράμματα τους. Εκεί λοιπόν όταν θα υπάρχει αυτή η αποτίμηση εμείς λέμε ότι τη δική μας πρόταση θα τη θέσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, θα είναι μια πρόταση που θα αλλάζει πολλά κακώς κείμενα και θα δίνει διέξοδο στη χώρα αν υπάρχει από τα υπόλοιπα κόμματα πεδίο σύγκλισης στη δική μας πρόταση προφανώς μπορεί να υπάρχει και λύση.

Αυτό μπορεί να γίνει και από την πρώτη Κυριακή;

Αυτό θα φάνει και θα δείξει και τις προθέσεις των κόμματων για το αν πραγματικά επιθυμούν σχήματα συνεργασίας και σύγκλιση πολιτικών που δίνουν λύσεις και απαντήσεις. Προφανώς όταν μιλάμε για θέματα συνεργασίας αυτό αφορά όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν ξέρω αν αυτό το ενστερνίζεται κι ο πρωθυπουργός ή ο κος Τσίπρας γιατί οι δηλώσεις ενίοτε είναι αντιφατικές όμως οι προτάσεις θα κατατεθούν απ’ εμάς την πρώτη Κυριακή. Και επειδή είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των εκλογών ας μην προδικάζουν κάποιοι με βάση τους συσχετισμούς που πιστεύουν ή αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις ότι τελικά θα είναι κι αυτό το αποτέλεσμα των εκλογών.