«Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" του νέου ΕΣΠΑ που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

«Πρώτοι στην ΕΕ»

Όπως τόνισε, το πρόγραμμα εγκρίνεται πρώτο ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν εμβληματικές δράσεις. Για τις εκταμιεύσεις, σημείωσε πως θα πρέπει να βγουν οι προκλήσεις.

Ο κ. Τσακίρης συμπλήρωσε πως προχωρά γρήγορα το σύστημα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που θα δώσει τεράστιες ευκαιρίες την επόμενη 5ετία. Επιπλέον, ανέφερε πως θα κάνει τη διαφορά σε ότι αφορά το πώς φαίνεται  η τεχνολογία στην Ελλάδα και στη συμμετοχή του ΑΕΠ στη χώρα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σε ότι αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενόψει του χειμώνα, ο υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τρόπους για να παρέμβει στην αγορά, ενώ παράλληλα είπε ότι «προτεραιότητα είναι ο πολίτης».



Η συνέντευξη

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για την αναμονή της εγκρίσεως του νέου επιχειρησιακού προγράμματος  ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας: Περιμένουμε, σαν πρώτη χώρα  μέλος της ΕΕ και  είναι άλλο ένα ρεκόρ, να εγκριθούν μια σειρά επιχειρησιακών προγραμμάτων. Είναι το τελευταίο στάδιο της έγκρισης του ΕΣΠΑ. Θυμίζω ότι υπογράψαμε πάλι πρώτοι πέρυσι  τον Ιούλιο, πήγε πάρα πολύ γρήγορα, οι 11 μήνες που βλέπουμε προκειμένου να εγκριθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα και να αρχίσουν να βγαίνουν οι δράσεις είναι πολύ μικρός χρόνος συγκριτικά με τις προηγούμενες περιόδους. Άρα περιμένουμε τα πρώτα επιχειρησιακά προγράμματα   μεταξύ των οποίων το πρώτο θα είναι ο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εγκριθούν και αμέσως μετά να ξεκινήσουμε να βγάζουμε δράσεις επιχορηγήσεων ΕΣΠΑ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα αφορούν καθαρά επενδυτικές δαπάνες.  Και ένα άλλο κομμάτι είναι τα χρηματοδοτικά προϊόντα τα οποία θα αφορούν εγγυημένα δάνεια, μικροπιστώσεις και λοιπά πάλι προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για τις ευρωπαϊκές κρίσεις: Περιμέναμε την Ευρώπη γιατί και η ευρωπαϊκή επιτροπή πέρασε κρίσεις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες, είχαμε τον κορονοϊό εν τω μεταξύ έγινε το Ταμείο Ανάκαμψης  ήταν μια πολύ ανώμαλη περίοδος για τις ευρωπαϊκές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όμως το 2014 πήρε δύο χρόνια να εγκριθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα και όχι ένα που είμαστε τώρα. Τέλος πάντων, τέλος καλό όλα καλά.

Για το  πότε θα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις του νέου ΕΣΠΑ: Πριν φτάσουμε στις εκταμιεύσεις των προγραμμάτων θα πρέπει να  βγουν οι προσκλήσεις τις οποίες τις δουλεύουμε. Το ΕΣΠΑ αφορά επενδύσεις προκειμένου οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές ακολουθώντας την  ευρωπαϊκή πολιτική όλων των  ΕΣΠΑ πολιτικών όλων  των χωρών που είναι πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Άρα μέσα από τη σημαντική ψηφιακή αναβάθμιση αλλά και από την πράσινη μετάβασή τους θα χαμηλώσουν τα κόστη παραγωγής, θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Για το τι εννοούσε στην υπουργική Σύνοδο όταν έκανε λόγο  για την αναγκαιότητα μεγαλύτερης  ιδιοκτησίας από τα κράτη μέλη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων: Δεν είναι μόνο δικιά μας θέληση είναι και θέληση αρκετών κρατών μελών να έχουμε περισσότερη ευελιξία σε ότι αφορά το πώς σχεδιάζουμε τις αναπτυξιακές πολιτικές μέσα από το ΕΣΠΑ γιατί κάθε χώρα είναι διαφορετική από την άλλη. Η Ελλάδα είναι διαφορετική από τη Δανία έχει διαφορετικές ανάγκες, διαφορετική δομή οικονομίας, διαφορετική δομή επιχειρηματικότητας. Από την άλλη μεριά η ευρωπαϊκή επιτροπή θέλει για τους δικούς της λόγους να υπάρχει μια ενιαία πολιτική, μια ενιαία συνθήκη της ΕΕ έτσι ώστε να υπάρχουν πολλές ομοιότητες στα διάφορα ΕΣΠΑ των κρατών μελών, αυτό εμείς και άλλες χώρες δεν το θέλουμε γιατί μας βάζει κάποια πλαίσια τα οποία κάποια από αυτά δεν συνάδουν με τη δομή της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορούν να δουλέψουν. Άρα ζητάμε πιο πολύ ιδιοκτησίας σε ότι αφορά των σχεδιασμό τον προγραμμάτων και όλων των δομών του ΕΣΠΑ. 

Για τις «λευκές περιοχές»: Είναι ένα θέμα το οποίο από την πρώτη στιγμή το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης το έχει αναδείξει σαν πρώτη προτεραιότητα και έχουν γίνει μέχρι τώρα τεράστιες επενδύσεις σε αυτό. Και εμείς χρηματοδοτούμε αυτές τις επενδύσεις και βλέποντας τα στοιχεία θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Ήταν ένα πρόβλημα το οποίο είχε αφεθεί για πάρα πολλά χρόνια και δεν μπορεί να λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι σε πολύ καλύτερη από ότι ήταν πριν από δύο χρόνια η προσβασιμότητα σε δεδομένα και φωνή άρα νομίζουμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει σχεδόν εξαλειφθεί αυτό το θέμα. Είναι πρώτη προτεραιότητα του κ. Πιερρακάκη γιατί ήταν από τα πρώτα που συζητήσαμε πριν 2,5 χρόνια και έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις και σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις: Αυτό το οικοσύστημα προχωρά πάρα πολύ γρήγορα, είναι μικρό ακόμα και δεν φαίνεται σε σχέση με το ΑΕΠ αλλά όμως προχωρά με γεωμετρική πρόοδο.  Αυξάνει, καλπάζει, είναι μικρό δεν μπορούμε να το δούμε ακόμα στο ΑΕΠ αλλά δημιουργεί τεράστιες  ευκαιρίες για τα επόμενα 5 χρόνια, εκεί το οριοθετούμε εμείς και μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα επενδύσεων   που χρηματοδοτεί τέτοιου είδους δράσεις,  θα κάνει πραγματικά τη διαφορά σε ότι αφορά για το πώς φαίνεται η τεχνολογία στην Ελλάδα και η συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας. Βλέπουμε  σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό να έρχονται και να  επενδύονται σε ελληνικές start up, δεν είναι μόνο τα ελληνικά κεφάλαια που βάζουμε εμείς. Βλέπουμε σημαντικό αριθμό ελλήνων επιστημόνων να γυρνάνε πίσω να δουλέψουν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Πλέον  έχουμε αναστροφή του brain drain που είχαμε σε όλη αυτή την κρίση και εμείς συνεχίζουμε μέσα από την Ελληνική  Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων να σχεδιάζουμε τέτοιου είδους προγράμματα χρηματοδότησης.   Πριν από ένα μήνα βγάλαμε 100 εκατομμύρια τα οποία θα συνεπενδυθουν με άλλα 100 ιδιωτικά προκειμένου να ενισχύσουν  το μετοχικό κεφάλαιο τέτοιου είδους επιχειρήσεων, σύντομα θα βγάλουμε μια άλλη προκήρυξη για 400 εκατομμύρια, πάλι επενδύσεων σε μετοχικό κεφάλαιο,  τα οποία θα ψάξουν 400 εκατομμύρια ιδιωτικούς πόρους για να  επενδυθούν σε πιο μεγάλες επιχειρήσεις  όχι νεοφυείς αλλά επιχειρήσεις ταχέως αναπτυσσόμενες. Που σημαίνει ότι το κομμάτι τεχνολογίας  είναι σημαντικό συστατικό τους. Θέλει και αυτό χρόνο και μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό το οικοσύστημα ξεκίνησε δειλά-δειλά να εμφανίζεται πριν 10 χρόνια και τα τελευταία 2 χρόνια  εχει πάρει μια τρομερή ώθηση αλλά είμαι αισιόδοξος γιατί  εκεί πάει μόνο του το καράβι, το τραβάει η αγορά γιατί είναι ο ιδιωτικός τομέας νομίζω ότι θα έχουμε στα επόμενα χρόνια και τρομερές επιτυχίες και τρομερή οικονομική ανάπτυξη σε αυτό τον τομέα. Υπάρχει βέβαια  ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκά το οποίο σιγά σιγά το αντιμετωπίζουμε έλλειψης στελεχών. Μην ξεχνάμε ότι στην τεχνική εκπαίδευση εμείς σαν χώρα έχουμε μείνει λίγο πίσω.  

Για τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενόψει του χειμώνα και του υψηλού ενεργειακού κόστους: Καταρχήν να εκφράζω μια προσωπική γνώση πιστεύω ότι ό,τι είδαμε με τη δεκαετή οικονομική κρίση που είχαμε, με τον κορονοϊό μετά δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που βλέπουμε τώρα και το οποίο τώρα εξελίσσεται. Ήταν η τέλεια οικονομική καταιγίδα, είναι τεράστιο παγκόσμιο σοκ και δεν μπορούμε να δούμε κάποιο φώς άμεσα στο τούνελ και έρχεται και ο χειμώνας, ευτυχώς εμείς έχουμε την καλοκαιρινή σεζόν όσον αφορά τα έσοδα. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουμε τρόπους προκειμένου να παρέμβουμε και στην αγορά αλλά προτεραιότητα είναι ο πολίτης αυτή τη στιγμή. Προτεραιότητα είναι ο χαμηλόμισθος εργαζόμενος ο οποίος  έχει μεγάλο θέμα να πληρώσει το ρεύμα, βλέπουμε τις τιμές στα ράφια να αυξάνουν, προφανώς το κόστος της ενέργειας στα καύσιμα αυξάνουν και αυτά. Οι ανακοινώσεις  γίνονται συνολικά σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις προτεραιότητα έχουν οι πολίτες, έχουμε γίνει πολλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για τους πολίτες και νομίζω θα τα ακούσετε όλα μαζί από τον πρωθυπουργό.       

Για το αν υπάρχει πρόβλημα ανταγωνισμού στη χώρα και αν θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα: Στον ευρωπαϊκό Νότο είναι δεδομένο ότι πάντα τα πράγματα δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι στον ευρωπαϊκό Βορρά, δεν ακολουθούμε κάποιους κανόνες. Δεν θέλω να πω αν υπάρχει αισχροκέρδεια, δεν είναι τις αρμοδιότητάς μου αλλά νομίζω ότι όταν υπάρχει κρίση πάντα υπάρχουν παρενέργειες και παράπλευρες απώλειες. Θέλω όμως να πω ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι χειρότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες  ούτε καλύτερα. Όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή σε διαφορετικούς τομείς η Γερμανία για παράδειγμα ναι μεν έχει καλό λιανικό εμπόριο από τη μια αλλά από την άλλη μεριά η αύξηση των καυσίμων  είναι σημαντική. Υπάρχουν τομείς που η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν και τομείς που δεν τα πάει καλά γιατί κάθε χώρα  έχει διαφορετική δομή οικονομίας, διαφορετική κουλτούρα. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλες τις χώρες της Ευρώπης  και εύχομαι να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτό το σκόπελο, Η κυβέρνηση έχει αποδείξει μέσα από πολλαπλές κρίσεις ότι κατάφερε να οδηγήσει την Ελλάδα πάντα σε ασφαλή νερά.  Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, υπάρχει υπομονή καλός σχεδιασμός και σωστή διαχείριση των πόρων μας.