Στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής μίλησε την Κυριακή ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.

Έπειτα από το πέρας της ομιλίας του διεξήχθη η ψηφοφορία για τον νέο γραμματέα, με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο να εκλέγεται με το 88% των ψήφων, ενώ εκλέχθηκε και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος καθώς και η ΕΔΕΚΑΠ.

«Να μην κλειστούμε στα γραφεία μας»

«Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις τους και τις παραλείψεις του. Να μην κλειστούμε στα γραφεία μας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «έχουμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε ως πρωταγωνιστές» στο πολιτικό σκηνικό. Οι επόμενες εκλογές θα μας βρουν έτοιμους» τόνισε στην συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Προτεραιότητα για την Παράταξη όπως είπε, είναι «να ξαναβρεί φωνή η δυναμική Ελλάδα και όραμα η νεολαία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα του δημογραφικού, όμως σύμφωνα με τον ίδιο, στην κυβέρνηση «έχουν άλλες προτεραιότητες».

«Να τελειώνουμε με την τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο. Συναγωνίζονται μεταξύ τους. Μιλούν και πράττουν μόνο για τους λίγους» επισήμανε αναφερόμενος τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η οικογενειοκρατία θρέφει και τον ίδιο ως πολιτική παράδοση» ανέφερε αιχμηρά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εμείς βάζουμε τα συμφέροντα του λαού πάνω από όλα». «Ας σταματήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εμπαίζει τον ελληνικό λαό. Η αδράνεια της κυβέρνησης πολαπλασιάζει τα προβλήματα του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε.

Επίσης αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας και τη στάση της ΕΕ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Όραμά μας και εθνικός μας στόχος είναι η Μεσόγειος να παραμείνει μία ελληνική θάλασσα».

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πριονίζουν το κλαδί που κάθονται»

Οι πολιτισμοί αρχίζουν να απειλούνται με κατάρρευση, όταν υπερβαίνουν τα όρια της περιβαντολογικής τους βιωσιμότητας, τόνισε ακόμη. Η απλιστία του καπιταλισμού οδηγεί σε καταστρεπτικές παρεμβάσεις στη φύση, συσσωρεύοντας νέους κινδύνους στην υγεία μας, πρέπει να μπουν όρια και κανόνες, για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, τόνισε αναφερόμενος στην σημερινή παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος.

Η Πράσινη Μετάβαση πρέπει να είναι η απαντήση σε όλες τις ανισότητες που υπάρχουν.

Aκόμη, τόνισε ότι οι σοσιαλδημοκρατικές ιδέες είναι η απάντηση στα σημερινά προβλήματα, «που αν επικρατήσουν θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον αλληλεγγύης, ανθρωπιάς. Αυτές οι ιδέες έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, να ζήσει μία ζωή με αξιοπρέπεια».

Οι ιδέες μας ενώνουν τον λαό, δεν επενδύνουν στο διχασμό του όυτε σε κοινωνικούς αυτοματισμούς μετά από μία κοινωνική καταστροφή όπως η ΝΔ του Σαμαρά και ο Τσίπρας. Θέλουμε προοπτική και ευημερία. Καλώ τους πολιτικούς μας αντιπάλους να σταματήσουν να επενδύουν στη διχόνοια. Δεν μπορεί συνεχώς να αναζητούν τοξικές αντιπαραθέσεις, φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια που απαξιούν πλήρως την πολιτική. Πριονίζουν το κλαδί που και αυτοί κάθονται, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ενοχλήθηκαν που ταράξαμε τα λιμνάζοντα νερά του μικρού δικομματισμού των τελευταίων ετών. Γνωρίζω πως δεν θα είναι εύκολη και ευθύγραμμη, αλλά η πορεία της αναγέννησής μας θα είναι νικηφόρα. Η πορεία μας θα είναι δύσκολη, γεμάτη εμπόδια, γιατί αμφισβητούμε ευθέως σκοτεινούς μηχανισμούς εξουσίας. Βλέπουν και οι δύο τους ως πραγματική απειλή την αναγέννηση της Δημ. Παράταξης και κυρίως οι εκπρόσωποι αυτών των κατεστημένων και των συστημάτων εξουσίας. Μόνο αυτή η παράταξη έχει το ιστορικό ανάστημα να συγκρουστεί απέναντί τους, όπως αποδείξαμε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ενότητα, μαχητικότητα και καθαρές κουβέντες προς όλες τις πλευρές. Δε θα διχάσουμε αλλά και δεν θα επιτρέψουμε παρακρατικοί μηχανισμοί να κρατούν σε ομηρία την παράταξη σε αυτή τη νέα της εποχή. Αν νομίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ανακόψουν την πορεία μας, είναι γελασμένοι. Ό,τι και να σχεδιάζουν στο παρασκήνιο, θα είναι ηττημένοι και θα είμαστε νικητές».

«Τώρα είμαστε ενωμένοι, με βαθιά πίστη, κοινές αγωνίες και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Το βλέπω στα μάτια σας. Θέλουμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, με καθαρό λόγο. Ας γίνουμε ένα κοινωνικό κίνημα που θα ανατρέψει όλα τα κατεστημένα. Στις επόμενες εκλογές, από την όχθη των νικητών θα βλέπουμε στην όχθη των ηττημένων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τους ηττημένους».

Ποιος είναι ο νέος γραμματέας

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος εξελέγη νέος γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚINAΛ, με ποσοστό 88%.

Ειδικότερα, εντός της καταμέτρησης ο 36χρονος πολιτικός συγκέντρωσε 281 σταυρούς προτίμησης σε σύνολο 319, ενώ καταμετρήθηκαν 36 λευκά ψηφοδέλτια και 2 άκυρα.

Έπειτα από σχετική πρόταση του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι ο νέος γραμματέας παίρνοντας την «σκυτάλη» από τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος και συνεχίζει την προσπάθειά του για την εκλογή του στην Ανατολική Αττική.

Έπειτα από την γνωστοποίηση του γεγονότος, ο ίδιος δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ: «Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και τα μέλη της ΚΠΕ για την εμπιστοσύνη τους και την τιμή που μου έκαναν. Η παράταξη είναι μπροστά σε νέους αγώνες, που θα μας καταστήσουν πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων. Με ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, που θα δίνει προοπτική σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Ο 36χρονος Ανδρέας Σπυρόπουλος με καταγωγή από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας έχει σπουδάσει Μηχανολόγος-Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Ξάνθης και έκανε το μεταπτυχιακό του στο Μετσόβιο στους Ηλεκτρολόγους-Μηχανικούς.

Εργάστηκε για χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, και σήμερα διατηρεί τεχνικό γραφείο μελετών με τον τοπογράφο, Γρηγόρη Ράμμο.

Ο πατέρας του Βασίλης Σπυρόπουλος, ήταν ενεργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία και διετέλεσε επί Γιώργου Παπανδρέου γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Ηπείρου.

Τα νέα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΕΔΕΚΑΠ

Τα μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του Ανδρέα Σπυρόπουλου, ως νέου γραμματέα, ψήφισαν για το νέο 31μελές Πολιτικό Συμβούλιο.

Πρώτος εξελέγη ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Στέφανος Ξεκαλάκης με 216 σταυρούς. Δεύτερος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος με 184 και τρίτος ο επίσης συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Μήλης (στέλεχος του ΤΕΕ) με 179 ψήφους. Η Ελένη Χρονοπούλου ήταν η πρώτη γυναίκα με 178 ψήφους, ο Αντώνης Σαουλίδης με 169 σταυρούς και ακολουθεί ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, πολύ ψηλά (σε σχέση με τις ψήφους που έλαβε στην κεντρική Επιτροπή) με 168 ψήφους.

Ακολουθούν οι Πέννυ Δαλαμπούρα, Ρωξάνη Μπέη, Όλγα Μαρκογιαννάκη, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, Μαρία Καναβάκη, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Κώστας Σκανδαλίδης, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Παύλος Χρηστίδης, Β. Αποστόλου, Γιώργος Γιάνναρος (πρώην ΔΗΜΑΡ), Δανάη Τσακάλου, Χάρης Καστανίδης, Θ. Σκαφίδας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Χαρά Κεφαλίδου, Ανδρέας Λοβέρδος, Κ. Παπαγεωργόπουλος. Ακολούθησαν οι «παπανδρεϊκοί» που υποδείχθηκαν από το Νίκο Ανδρουλάκη: Μανώλης Χριστοδουλάκης, Φίλιππος Σαχινίδης, Τόνια Αντωνίου, Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Οικονόμου, Έφη Χαλάτση και Πωλίνα Λάμψα.

Το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Η τελική κατάταξη της σταυροδοσίας των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου έχει ως εξής σε 315 ψηφισάντων:

Σ. Ξεκαλάκης 216

Δ. Μάντζος 184

Ν. Μήλης 179

Ε. Χρονοπούλου 178

Α. Σαουλίδης 169

Κ. Χρυσόγονος 168

Π. Δαλαμπούρα 166

Ρ. Μπέη 162

Ο. Μαρκογιαννάκη 158

Π. Ευθυμίου 157

Μ. Καναβάκη 156

Γ. Μεϊμάρογλου 153

Κ. Σκανδαλίδης 153

Γ. Αλεξόπουλος 151

Π. Χρηστίδης 150

Ο. Αποστόλου 149

Γ. Γιάνναρος 147

Δ. Τσακάλου 146

Χ. Καστανίδης 143

Γ. Σκαφίδας 143

Π. Κουκουλόπουλος 140

Χ. Κεφαλίδου 133

Α. Λοβέρδος 114

Γ. Παπαγεωργόπουλος 104

Μ. Χριστοδουλάκης 98

Φ. Σαχινίδης 95

Τ. Αντωνίου 88

Θ. Μαργαρίτης 86

Δ. Οικονόμου 82

Ε. Χαλάτση 79

Π. Λάμψα 76

Υπήρξαν δύο λευκά ψηφοδέλτια και δύο άκυρα.

Η νέα ΕΔΕΚΑΠ του ΠΑΣΟΚ

Η τελική κατάταξη της σταυροδοσίας των μελών της ΕΔΕΚΑΠ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής, σε σύνολο 315 ψηφισάντων:

Ρ. Ζαρκαδούλα 194

Ν. Βρυώνη 189

Ε. Ζούπη 172

Χ. Τσούνης 170

Δ. Καπώνης 165

Δ. Κανταρέλης 161

Δ. Μανέτας 154

Ειρ. Σενετάκη 98

Π. Καμάς 86

Γ. Αναγνώστου 79

Α. Μπούτση 44

Γ. Πόκκιας 38

Υπήρξαν τέσσερα λευκά ψηφοδέλτια και δύο άκυρα.

*Ο Γ. Πόκκιας ως τελευταίος στην κατάταξη είναι εκτός της 11μελούς ΕΔΕΚΑΠ.