«Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και χρησιμοποιεί υβριδικές απειλές εναντίον της χώρας μας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, τονίζοντας όμως ότι «οι ελληνικές δυνάμεις είναι έτοιμες στα νησιά και στον Έβρο για να διαφυλάξουν τα σύνορά μας»

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε την Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί fake News, όπως π.χ. τα περί νεκρού μετανάστη στον Έβρο από πυρά Ελλήνων. Αναφερόμενος στο ζήτημα των πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο τόνισε πως ο κίνδυνος είναι πάντα ορατός, ωστόσο η πολιτεία είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει, και για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας που έχει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Όσον αφορά τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας στην ελληνική κοινωνία ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγνώρισε ότι «υπάρχει έξαρση της βίας» και δήλωσε πως «για τα θέματα αυτά χρειάζεται μια ευρεία κοινωνική αντιμετώπιση». Αναφερόμενος στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Τέλος, μίλησε και για τη μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιεί η αστυνομία στην Αττική για την εξάρθρωση κυκλώματος που μεταφέρει παράνομα αλλοδαπούς και τους προμηθεύει με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, λέγοντας πως συμμετέχουν 9 εισαγγελείς στις έρευνες που γίνονται σε σπίτια.




Ολόκληρη η συνέντευξη - Τι είπε ο κ. Οικονόμου


Αναφορικά με την επιχείρηση της ΕΛΑΣ για εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Λ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι μια μεγάλη επιχείρηση που διενεργείται από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, είναι σε εξέλιξη. Έχουμε ένα οργανωμένο κύκλωμα που διακινούσε λαθρομετανάστες, κατάρτιζε πλαστά έγγραφα, έχει κατασχεθεί και εργαστήριο κατασκευής πλαστών εγγράφων. Είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι περισσότεροι από 9 εισαγγελείς που συμμετέχουν στις έρευνες που γίνονται κατ΄οίκον, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σε όλο το Λεκανοπέδιο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης. Είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και συστηματικής έρευνας από πλευράς Ασφάλειας Αττικής, αποδομείται μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που υπάρχουν στον τομέα αυτό.

Για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για pushbacks και πυροβολισμούς στον  Έβρο

Λ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Τουρκία και στον τομέα αυτό, ήδη έδειξε από τον Φεβρουάριο του ’20, ότι εργαλειοποιεί την παράνομη μετανάστευση χρησιμοποιεί δηλαδή υβριδικές απειλές μεταξύ των άλλων και εναντίον της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση εμείς παρακολουθούμε στενά, είμαστε έτοιμοι, οι δυνάμεις μας και στον Έβρο και στα νησιά εφαρμόζουν την εθνική νομοθεσία σύμφωνα πάντα και με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι και στον τομέα αυτό η Τουρκία εντείνει με κάθε τρόπο τις προεδρικές απειλές, χρησιμοποιεί fake news. Η τελευταία περίπτωση όπου εμφάνιζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υπήρξαν πυροβολισμοί από πλευράς ελληνικών δυνάμεων στον Έβρο και σκότωσαν παράτυπο μετανάστη που επιχειρούσε με ομάδα άλλων να περάσει τα σύνορα, ένα γεγονός το οποίο διεψεύσθη από τις ελληνικές αρχές, δεν συνέβη ποτέ ούτε αυτό ούτε ανάλογο περιστατικό. Οι ελληνικές αρχές στον Έβρο ενεργούν με ψυχραιμία, με σύνεση, με σχεδιασμό, με αποφασιστικότητα σε κάθε περίπτωση όμως εδώ επιδεικνύεται ένα περίσσευμα θράσους. Δηλαδή η χώρα η οποία εργαλειοποιεί τη μετανάστευση, εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο προσπαθεί από την άλλη πλευρά να κατηγορήσει τη χώρα μας, μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα πάντα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και την εθνική νομοθεσία να μας κατηγορεί και να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση για τα pushbacks κλπ. Η χώρα μας διαθέτει ανεξάρτητες αρχές ερευνούν τις όποιες καταγγελίες υπάρχουν μέχρι τώρα όμως από πλευράς έρευνας των ανεξάρτητων αρχών δεν έχει στοιχειοθετηθεί κάποια κατηγορία δεδομένου ότι δεν έχουν προσκομιστεί επαρκείς ενδείξεις που να πιστοποιούν τέτοιου είδους γεγονότα.

Λ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμεις τα σύνορα είμαστε αποφασισμένοι να τα φυλάξουμε, το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, έχουμε κάνει όλες τις αναγκαίες προετοιμασίες, υπάρχουν δυνάμεις εκεί εκπαιδευμένες , είναι η Frontex και σε κάθε περίπτωση φυλάμε τα σύνορά μας, φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης, εκπληρούμαι τις υποχρεώσεις μας έναντι της πατρίδας μας και έναντι της Ευρώπης και των κοινοτικών μας υποχρεώσεων.

Πώς σχολίασε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετεί τις κατηγορίες για pushbacks

Λ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αναμφισβήτητα η χώρα μας αυτή την περίοδο δέχεται ποικιλόμορφες απειλές από τη γείτονα, απαιτείται να έχουμε εθνική ενότητα, εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές οι οποίες αυτή τη στιγμή εκτελούν το καθήκον τους της διαφύλαξης των συνόρων και της ασφάλειας της πατρίδας και σε κάθε περίπτωση ως έλληνες θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε τα θέματα αυτά με εθνική ομοψυχία που έχει αποδείξει ότι όσες φορές είμαστε ενωμένοι έχουμε θετικά αποτελέσματα. Θα τους κρίνουν οι συμπολίτες μας. Τα θέματα αυτά απαιτούν εθνική ενότητα, εμπιστοσύνη στις αρχές. Έχουμε και τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές που μπορούν να διερευνήσουν τις όποιες καταγγελίες και υπερβολές στα πλαίσια ενός αντιπολιτευτικού φανατισμού δεν ωφελούν.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η κρατική μηχανή να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των πυρκαγιών

Λ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές είναι πάντα ορατός για αυτό αναγνωρίζοντας όλες αυτές τις επιπτώσεις που η κλιματική αλλαγή επιφέρει και δημιουργεί περισσότερες εστίες για κινδύνους από πλευράς πυρκαγιών, πλημμυρών και μια σειρά άλλων φαινομένων τα οποία παρατηρούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση και σύστησε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και πολιτικής προστασίας προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των υπηρεσιών του δημοσίου που από διάφορες σκοπιές ο καθένας εμπλέκεται στην αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών και να υπάρχει ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός ολοκληρωμένος. Αυτό έγινε για την περίοδο αυτή την οποία διανύουμε. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές και ότι άλλο ήθελε προκύψει θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η φωτιά όπως και η πλημμύρα και μια σειρά άλλα σφοδρά φαινόμενα που παρατηρούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής ενέχουν κινδύνους και προσπαθούμε πάντα ιεραρχώντας τις καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε να διασφαλίσουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή. Να μην υπάρχει απώλεια ανθρώπινης ζωής, να μην έχουμε τραυματισμούς ατόμων και να μειώσουμε όσο το δυνατόν τις καταστροφές. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει ο συντονισμός από πλευράς του υπουργείου κλιματικής αλλαγής, υπάρχει προετοιμασία, είμαστε όλοι έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη μας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας στις πυρκαγιές

Λ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε όλα τα σενάρια, οι υπηρεσίες ασφαλείας της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αναπτύσσουν και εντείνουν τα δίκτυα συλλογής πληροφοριών προς κάθε κατεύθυνση νομίζω όμως ότι θα πρέπει περισσότερο αυτή τη στιγμή ο καθένας από την πλευρά του να λαμβάνει τα μέτρα εκείνα τα οποία χρειάζονται σε ατομικό επίπεδο γιατί έχουμε δει πάρα πολλές φωτιές είναι και προϊόν αμέλειας ή εμπρησμών για κάποιους ιδιοτελείς σκοπούς. Έχουν γνώση οι φύλακες σε ότι αφορά από πλευράς υπηρεσιών ασφαλείας υπάρχει αναγκαία ετοιμότητα και ανάπτυξη των όποιων πληροφοριακών δικτύων χρειάζεται για μια αναγνώριση και έγκυρη εξουδετέρωση τέτοιων απειλών αν υπάρξουν και στο βαθμό που θα υπάρξουν.

Ερωτηθείς αν υπάρχει έξαρση της βίας

Λ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχουν κάποια φαινόμενα έξαρσης της βίας και την έχουμε δει είτε είναι οπαδική είτε μεταξύ νέων ατόμων όπως και τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας είναι θέματα τα οποία χρήζουν μιας γενικότερης μελέτης από κοινωνιολογικής πλευράς αλλά δεν είναι σε κατάσταση τέτοια που θα πρέπει να μας δημιουργήσει μια μεγάλη ανησυχία που να φτάνει στα όρια του πανικού ή να δημιουργούμε μια υπερβολική προβολή των φαινομένων αυτών.

Από πλευράς ΕΛΑΣ ο ρόλος μας είναι πιο πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις κατασταλτικός παρά προληπτικός, τα θέματα αυτά χρειάζονται μια ευρύτερη κοινωνική αντιμετώπιση. Είναι θέματα παιδείας, θέματα έγκαιρης παρέμβασης διάφορων κοινωνικών δομών πριν φτάνουν να εκδηλώνονται με μια σκληρή παραβατική συμπεριφορά. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι γενικά τα στοιχεία της εγκληματικότητας παρουσιάζουν μια μείωση της τάξης του 30% μεσοσταθμιστικά. Η χώρα μας είναι ασφαλής χώρα, είναι ένας ασφαλής προορισμός, είναι από τις ασφαλέστερες χώρες της ΕΕ.

Αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία

Λ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Από πλευράς υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες προετοιμασίες, έχουν προσληφθεί το προσωπικό, έχει εκπαιδευτεί, έχει τοποθετηθεί στην Αθήνα, είναι έτοιμο να αναλάβει και την εκτέλεση των καθηκόντων του αναμένουμε από πλευράς πρυτανικών αρχών την ολοκλήρωση μιας σειράς ενεργειών όπως να μπουν τα τουρνικέ, οι κάμερες σε ορισμένα σημεία. Υπάρχει συνεργασία με τους πρυτάνεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η παρουσία των ομάδων προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποσκοπούν στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεν έχουν καμια σχέση με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.