Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
______________3653
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Φοβούνται αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Κουμουνδούρου - Πού αποδίδουν τη διάψευση των σεναρίων για πρόωρες εκλογές

Τι λένε για τις δημοσκοπήσεις τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς όπως λένε μετά την κίνηση του πρωθυπουργού να μαζέψει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχοποιεί την απλή αναλογική που είναι αποδεκτή πλειοψηφικά από τους πολίτες (47% με βάση στις τάσεις της MRB) γιατί σχεδιάζει να μετατοπίσει το τέρμα επειδή δεν μπορεί να βάλει γκολ. Να αλλάξει δηλαδή δεύτερη φορά σε μία θητεία τον ίδιο το νόμο ενισχυμένης αναλογικής που αυτός έφερε, επειδή βλέπει ότι δεν μπορεί ούτε έτσι να έχει ελπίδες επανεκλογής. Αν το κάνει, απλά θα διασφαλίσει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, «ενώ ο ίδιος πυροδότησε την εκλογολογία με σενάρια πρόωρων εκλογών στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ανακοινώνοντας κάθε δεύτερη μέρα υποψήφιους και λέγοντας πως δεν μπορούμε να πάμε σε 12 μήνες προεκλογική περίοδο και κλίμα τοξικότητας και πόλωσης, τώρα θέλει να εμφανιστεί ως δήθεν εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας».

Προσθέτουν μάλιστα αναφερόμενοι και στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι «εάν τελικά δεν προκηρύξει εκλογές για το Σεπτέμβρη, όπως ο ίδιος είχε σχεδιάσει και προανήγγειλαν με ημερομηνίες οι ίδιοι οι βουλευτές του, τότε ο μόνος λόγος είναι ένας: Βλέπει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά, ότι δεν θα ξαναείναι Πρωθυπουργός και φοβάται την ήττα. Και προφανώς το θέμα δεν είναι αν θα βρει «δημοσκοπικό ξέφωτο» αλλά ότι δεν υπάρχει «ξέφωτο» για τον κ. Μητσοτάκη. Η διαφορά που παρουσιάζεται σε δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου – και η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τα ίδια τα ποιοτικά τους στοιχεία – δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι σαφώς μικρότερη. Αν ίσχυαν αυτές οι διαφορές θα έκανε εκλογές για να τις κερδίσει χωρίς κανένα άγχος».