Στα ύψη παραμένει το πολιτικό θερμόμετρο, με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, από την ΕΥΠ. Νέος γύρος αντιπαράθεσης ανοίγει αύριο Δευτέρα, καθώς θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια της Βουλής, για να εγκρίνει ή όχι την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σημείο αιχμής, το χρονικό εύρος της διερεύνησης.

Για να υπερψηφιστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 120 βουλευτές.

Λίγο μετά τη μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, τα κόμματα ανασυντάσσονται ενόψει του επόμενου γύρου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε θεσμικά, εστίασε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΥΠ και έδωσε τον τόνο στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα σε επίπεδο κοινοβουλευτικών διαδικασιών για το επίμαχο θέμα.

Η αποτίμηση των πρώτων δημοσκοπήσεων

Στις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται η κυβέρνηση να πλήττεται ελαφρώς, ωστόσο, οι πολίτες συνεχίζουν να ανησυχούν περισσότερο για τα προβλήματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν.

Σε έρευνα της εταιρίας Marc για το «Πρώτο Θέμα», η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συντηρείται στις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 32% και την αξιωματική αντιπολίτευση να ανεβαίνει στο 23,5%.

Το ΠΑΣΟΚ αγγίζει το 12,3%, ενώ ακολουθούν ΚΚΕ με 5,4%, Ελληνική Λύση με 5%, ΜέΡΑ25 με 3%.

Στο ερώτημα για τις μεγάλες ανησυχίες ξεχωρίζει το ζήτημα της ακρίβειας και του χειμώνα που έρχεται σε ποσοστο΄84,2% και ακολουθούν εθνικά θέμα με 36,4%, εγκληματικότητα με 30,2% και ο πόλεμος στην Ουκρανία με 26,3%. Είναι δε χαρακτηριστικό πως μόλις 16% των πολιτών εμφανίζεται να ανησυχεί για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Στη δημοσκόπηση της GPO για τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, η ψαλίδα της διαφοράς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέφτει για πρώτη φορά κάτω από τις 7 μονάδες με τη κυβερνητική πλειοψηφία να συγκεντρώνει 31,4% έναντι 25,1%.

Το ΠΑΣΟΚ αγγίζει το 12,1%, και ακολουθούν ΚΚΕ με 5,7%, Ελληνική Λύση με 4,8%, και ΜέΡΑ25 με 2,1%.

Άλλο κόμμα δηλώνει το 3,6% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων και αυτών που δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν φτάνει στο 16%.

Στο ερώτημα πάντως, ποιο ζήτημα σας απασχολεί περισσότερο αυτή τη στιγμή, οι πολίτες ξεχωρίζουν την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια σε ποσοστά που ξεπερνούν το 36%, ενώ μόλις το 9,7% δηλώνει τις υποκλοπές.