Τα όσα είπε την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου πιστοποιούν την αίσθηση που είχαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο το τελευταίο διάστημα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα οι οποίοι θεωρούν ότι με βασικό αφήγημα την σταθερότητα στην χώρα ο Γιάννης Οικονόμου άφησε ορθάνοικτα όλα τα ενδεχόμενα.

Στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι επιθυμούν η κυβέρνηση να κάνει μια τέτοια κίνηση καθώς θεωρούν ότι είναι «η απόλυτη ένδειξη πανικού, ηττοπάθειας και αποδοχής της ήττας.» Λένε ακόμα ότι θα είναι πρωτοφανές στα πολιτικά δεδομένα της χώρας να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος ενώ δεν έχει εφαρμοστεί ο ήδη υπάρχων τον οποίο μάλιστα έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Επιμένουν μάλιστα ότι έτσι και αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα άρα αυτός θα ευνοηθεί από την επιστροφή του νόμου Παυλόπουλου και το μπόνους των 50 εδρών.

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι όταν είχαν ξαναπροκύψει παρόμοια σενάρια στις αρχές της άνοιξης ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα είχε τονίσει ότι «όσες φορές και να τον αλλάξει – τον εκλογικό νόμο - δεν πρόκειται να αποτρέψει την ήττα τους στις εκλογές… Το μόνο που θα καταφέρει( σ.σ.ο πρωθυπουργός) θα είναι ένα ακόμη πλήγμα στους θεσμούς και σε όση αξιοπιστία του έχει απομείνει».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να προχωρήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου για δύο λόγους.

Κατ αρχήν εξ αιτίας της υπόθεσης των υποκλοπών και της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο συνεργασίας ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εάν κάτι τέτοιο προκύψει –λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – θα πρέπει να μην είναι αρχηγός της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο από το κυβερνών κόμμα.

Αλλά και στο δεύτερο σενάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται εκτός καθώς αυτό μιλά για κυβέρνηση τύπου «Παπαδήμου» στην περίπτωση που μετεκλογικά τα κόμματα δεν καταφέρουν να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.

«Άρα και στα δύο σενάρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί εκτός Μεγάρου Μαξίμου κάτι που όπως φαίνεται δεν το επιθυμεί», προσθέτουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζουν ακόμα ότι ο εκλογικός νόμος που ισχύει σήμερα είχε ψηφιστεί από την σημερινή κυβέρνηση στις 24 Ιανουαρίου του 2020. Αντικατέστησε έτσι τον εκλογικό νόμο που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2016 και κατέστησε ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική.

Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2020 προβλέπει ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογική με κλιμακωτό μπόνους για τα κόμματα που ξεπερνούν το εκλογικό ποσοστό του 25% το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 50 έδρες εφόσον το πρώτο κόμμα λάβει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Σε γενικές γραμμές όμως ο νέος νόμος δίνει αυτοδυναμία εφόσον το πρώτο κόμμα έχει ποσοστά της τάξης του 38%.

Ακόμα αναφέρονται στον διάλογο που είχε στις 3 Μαρτίου στην Βουλή ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ο τελευταίος έθεσε το ερώτημα «ποιος διακινεί ότι έχετε πάρει την απόφαση να αυτοεξευτελιστείτε αλλάζοντας δεύτερη φορά στην ίδια θητεία τον εκλογικό νόμο; Αν είστε τόσο υπεύθυνος πάρτε θέση: Προτίθεστε να φέρετε νέο εκλογικό νόμο δεύτερη φορά στην ίδια θητεία; Πείτε μας αλήθεια τόσο βαθιά απεγνωσμένος είστε;».

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «εγώ σας λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, αλλά αφού εσείς είστε ούτως ή αλλιώς ''πρώτο κόμμα'' τι σας κόφτει ο εκλογικός νόμος; Γιατί σας νοιάζει τόσο πολύ; Τι είναι αυτό το άγχος το οποίο σας έχει πιάσει; Με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο θα γίνουν οι εκλογές αυτές και με τον νέο εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει θα γίνουν οι επόμενες, για να καλυφθείτε και απόλυτα».