pipili_anagnostopoulou
Πολιτική

Ένταση στη Βουλή για την επιστροφή αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού - «Διαξιφισμοί» Πιπιλή-Αναγνωστοπούλου

Το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα, και κυρώνει τη Συμφωνία για την επιστροφή αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής

Το νέο μέτωπο που άνοιξε, ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, για το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα, και κυρώνει τη Συμφωνία για την επιστροφή αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής, ανάμεσα στην βουλευτή της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή και της βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, όπου εξελίσσεται η συζήτηση της κύρωσης της σύμβασης.

«Επαναπατρίζεται, χωρίς αντιδικία και χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου, μεγάλος αριθμός άγνωστων, έως χθες, αρχαιοτήτων. Εξασφαλίζεται η παγκόσμια προβολή της σπάνιας αυτής προβολής, με την έκθεση για ένα χρόνο στο Κυκλαδικό Μουσείο της Αθήνας. Δηλώνεται η ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους επί της συλλογής», είπε η εισηγήτρια της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή και σχολίασε τις επικρίσεις-προειδοποιήσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

«Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι δεν θα μιλάμε για ειδώλια της Κυκλαδικής Τέχνης αλλά εδώλια, λέγοντας χαρακτηριστικά 'θα δούμε αν ποτέ φτάσουμε εκεί'. Στο σπίτι του κρεμασμένου, για δύο εδώλια που έχουν στηθεί με απόφαση της δικαιοσύνης-Παππά, Παπαγγελόπουλο- δεν μιλάμε για σχοινί», ανέφερε η Φωτεινή Πιπιλή και πρόσθεσε: «Κατά τη δική σας λογική, πρέπει τα αρχαία να τα κλείσουμε πάλι στα μπαούλα να πηγαίνετε εσείς και η παρέα σας, η κυρία Κουτσούμπα, η πρόεδρος του Σωματείου Αρχαιολόγων, η οποία κυρίως έγινε γνωστή από τη διακίνηση του αισχρού συνθήματος εναντίον του πρωθυπουργού μιας ευρωπαϊκής χώρας, να τα κλείσετε, να πηγαίνετε και με την κυρία Βλαζάκη, η οποία χθες έγραψε ένα οργίλο άρθρο στην Καθημερινή αλλά στην υπογραφή της ξέχασε να πει ότι ήταν Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, το έχει ξεχάσει, και εν συνεχεία στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν παριστάνεις τον επιστήμονα ούτε μπορείς να είσαι μέλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί όλοι σε διαβάζουν ως μέλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε μπορείς να είσαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι σε διαβάζουν ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Εμένα τουλάχιστον ό,τι και να πω ξέρουν ότι είμαι νεοδημοκράτισσα, βουλευτής ψηφισμένη από ψηφοφόρους της ΝΔ».

«Για το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και την Πρόεδρο του θα πω μια κουβέντα και μόνο», απάντησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και συνέχισε: «Εγώ δεν τη γνωρίζω την Πρόεδρο από κανένα σύνθημα. Τη γνωρίζω από το υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου. Εάν η κ. Πιπιλή δεν τη γνωρίζει από αυτό και τη γνωρίζει από άλλα, έμαθα και πράγματα σήμερα. Εγώ τη γνωρίζω ως αρχαιολόγο και έχω μάθει, και με τη βουλευτική μου ιδιότητα, να σέβομαι τους επιστήμονες σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν, μα πραγματικά σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν, και τη δουλειά τους. Και όχι να έρχομαι εδώ και να μέμφομαι τους επιστήμονες με αυτό τον τρόπο».

Η βουλευτής ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου νόμου λέγοντας ότι το κοινοβούλιο δεν έχει δικαίωμα να περνάει με κύρωση το συγκεκριμένο θέμα. «Παρανομούμε, διότι όπως αναγνωρίζει και η αιτιολογική έκθεση αλλάζει άρθρα του αρχαιολογικού νόμου», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου που κάλεσε επίσης το υπουργείο να απαντήσει για όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Αρχαιολόγων ότι ο κ. Στερν ήταν γνωστός στο παρελθόν για διακίνηση προϊόντων αρχαιοκαπηλίας. «Εδώ η Βουλή κινδυνεύει να παρανομήσει. Η Βουλή παρανομεί. Είναι θησαυρός του ελληνικού λαού, σύμφωνα με όλους τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις. Ο 'θησαυρός του κ. Στερν', δεν είναι του κ. Στερν. Έχει εξαχθεί παράνομα από την ελληνική επικράτεια», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι» και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κύρωση της Συμφωνίας για την επιστροφή αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού

Θα καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο κυρώνεται συμφωνία για την επιστροφή αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, όπως ξεκαθάρισε ο ειδικός αγορητής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ είχε επιφυλαχθεί, για την τελική του στάση).

«Οι ελληνικές αρχαιότητες πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη τους. Να κοσμήσουν τα μουσεία μας, να αποτελέσουν κτήμα του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας ότι «τούτο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και μέσα από συμφωνίες που προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και το δημόσιο συμφέρον».

«Η παρούσα συμφωνία ακολουθεί μια ιδιότυπη διαδικασία, η οποία με παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα στον αρχαιολογικό νόμο, με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού να είναι απούσες, με τον συλλέκτη να απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, και τις αρχαιότητες να παραμένουν εν τέλει, για 25 συν 25 στο Μουσείο της Νέας Υόρκης. Γι΄αυτό δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την εν λόγω κύρωση και γι΄αυτό την καταψηφίζουμε, λέγοντας "όχι"», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Ουδεμία σχέση με επαναπατρισμό αρχαιοτήτων», δηλώνει το ΚΚΕ που καταψηφίζει τη συμφωνία για την επιστροφή των αρχαιοτήτων Κυκλαδικού Πολιτισμού

Ουδεμία σχέση έχουν όσα προβλέπονται στην «ετεροβαρή» αυτή τη συμφωνία, με επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια, επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Ωφελημένοι από την ετεροβαρή αυτή συμφωνία, είναι ο Λέοναρντ Στερν, που παρουσιάζεται διεθνώς, ως δωρητής και ευεργέτης του ελληνικού πολιτισμού, ενώ ο ίδιος, με τις δικές του πράξεις, εδώ και δεκαετίες, έχει συμβάλει άμεσα ή έμμεσα στην προώθηση λαθρανασκαφών του Κυκλαδικού Πολιτισμού», ανέφερε ο Μανώλης Συντυχάκης και παρατήρησε επίσης ότι «ωφελημένο είναι το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, που περιλαμβάνει στις συλλογές του πολυάριθμα εκθέματα που αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και παράνομης διακίνησης και ωφελημένο είναι το ιδιωτικό Κυκλαδικό Μουσείο και το Ίδρυμα Γουλανδρή που αποκτά κατοχή σε 161 κυκλαδικές μοναδικές αρχαιότητες».

Κατά συνέπεια, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «όχι μόνο καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο αλλά και ζητάμε την απόσυρσή του εδώ και τώρα, ως απαράδεκτο προσβλητικό και επικίνδυνο».

Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε ότι θα είναι μακροχρόνια η έκθεση των ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, «παρανόμως εξαχθέντων αρχαιοτήτων που αντί να επιστρέψουν στη χώρα, χαρίζονται ουσιαστικά στο Μητροπολοτικό Μουσείο Τέχνη της Νέας Υόρκης και στο ιδιωτικό μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή». Αυτές η ενέργειες, συνέχισε, δεν έχουν καμία σχέση με επαναπατρισμό ούτε και μπορεί να λέγεται ότι αυτή η προσπάθεια κατατείνει στην προστασία πολιτιστικών αγαθών.