«Η πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης θα κάνει έρευνα για παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκές χώρες από τρίτες χώρες όπως η Ρωσία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Τόνισε πως τα κοινοβούλια της Ευρώπης είναι θορυβημένα ενώ εκτίμησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν -ενόψει του χειμώνα- θα τα δώσει όλα σε επίπεδο πολεμικό, ενεργειακό και αποσταθεροποίησης των κυβερνήσεων της Ευρώπης. Παράλληλα, σημείωσε πως αν το πετύχει αυτό και διασπάσει την Ευρώπη θα έχει μια μεγάλη νίκη.

Ακόμη, ανέφερε πως θα θωρακιστεί η ΕΥΠ ώστε να μην μπορεί να ξαναγίνει νέο επιχειρησιακό λάθος, ενώ για τον  εκλογικό νόμο είπε πως ο πρωθυπουργός άκουσε τις εισηγήσεις και πήρε τις αποφάσεις του. Τόνισε πως ο ελληνικός λαός θα κρίνει, θα συγκρίνει και θα εμπιστευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επισήμανε ότι και λόγω της τουρκικής προκλητικότητας η χώρα μας δεν αντέχει να μείνει ακυβέρνητη ούτε ελάχιστο χρόνο.

Τέλος, εξέφρασε τον προβληματισμό της για την τουρκική προκλητικότητα λέγοντας ότι κάνει ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της
 

Αναφορικά με την έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις παρεμβάσεις της Ρωσίας σε ευρωπαϊκές χώρες: Για πρώτη φορά η πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει αίτημα να συζητηθεί και να αναλυθεί και να γίνει έρευνα από το Συμβούλιο της Ευρώπης πλέον για τις παρεμβάσεις αυτές οι οποίες γίνονται από τρίτες χώρες, εννοείται Ρωσία, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε διάφορα επίπεδα. Και όταν λεω διάφορα επίπεδα εννοώ σε επίπεδο επιρροής αξιωματούχων, επίπεδο δημιουργίας ΜΜΕ, επίπεδο διάδοσης fake news δια διαφόρων sites και δήθεν «αξιόπιστων πηγών» κ.ο.κ. Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη , τα κοινοβούλια σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι πάρα πολύ θορυβημένα και κατόπιν τούτου θα προχωρήσουμε και εμείς τη δική μας έρευνα ως συμβούλιο της Ευρώπης για αυτό. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το αίτημα υπεγράφη από βουλευτές όλων των κομμάτων δηλαδή ήταν ένα διαπαραταξιακό αίτημα το οποίο δείχνει την ανησυχία η οποία υπάρχει.

Ο Πούτιν φέτος το χειμώνα θα τα δώσει όλα δηλαδή επειδή ξέρει ότι από την άνοιξη και μετά τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά άρα μέσα σε αυτό το χειμώνα θα ρίξει όλα του τα όπλα και σε επίπεδο πολεμικό και σε επίπεδο ενεργειακού πολέμου και σε επίπεδο πολέμου αποσταθεροποίησης κυβερνήσεων οι οποίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ευρώπη γιατί θεωρεί ότι αν το πετύχει αυτό και διασπάει την Ευρώπη θα έχει μια πάρα πολύ μεγάλη νίκη. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι εμείς να μην επιτρέψουμε, και σας μιλάω εμείς ως ευρωπαίοι βουλευτές γιατί εμείς έχουμε μια ιδιαιτερότητα δεν ειμαστε ευρωβουλευτές είμαστε βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων οι οποίοι μαζεύονται στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είμαστε αποφασισμένοι αυτό να μην το επιτρέψουμε.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη για την οποία κινήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία εναντίον ενός ολιγάρχου ο οποίος έδωσε 10 εκατομμύρια στην Ελλάδα, αυτά τα ξέρουμε γιατί είναι ήδη υπό δικαστική έρευνα αυτό στις ΗΠΑ. Ξέρουμε τις εταιρείες, ξέρουμε και πως δόθηκε και ξέρουμε και τις προσπάθειες οι οποίες γίνανε εκείνη την εποχή. Θα τα δούμε όλα αυτά γιατί τίποτα δεν είναι κρυφό σε αυτή τη χώρα και σε αυτό τον κόσμο πόσω μάλλον σήμερα πλέον που όλοι είναι υποψιασμένοι. Εμείς ενδεχομένως να ήμασταν οι πρώτοι αλλά σίγουρα δεν είμαστε οι τελευταίοι και μετά βεβαιότητος αυτή η πολιτική έχει ακολουθηθεί σε διάφορες χώρες και τώρα πλέον δεν ψάχνει μόνο η ελληνική δικαιοσύνη ψάχνουν από διάφορες χώρες και διάφορες δυνάμεις. Οφείλουμε να ξέρουμε τι παίζεται σε αυτή τη χώρα γιατί εγώ που είμαι ένας άνθρωπος που μια ζωή έχω δώσει μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθεροτυπία, για την ελευθερία της έκφρασης όταν χρησιμοποιούνται αυτές οι δυνάμεις για να αποσταθεροποιήσουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας δεν μπορεί κανένας από εμάς να είναι αδιάφορος.

Για την ΕΥΠ: Ο στόχος μας είναι να θωρακίσουμε κατά τέτοιο τρόπο την ΕΥΠ έτσι ώστε οποιοδήποτε τέτοιου είδους επιχειρησιακό λάθος να μην μπορεί να ξαναγίνει. Από την άλλη μεριά όμως δεν νομίζω πως υπάρχει κανένας μα κανένας ο οποίος να αμφισβητεί ότι μια σοβαρή Υπηρεσία Πληροφοριών είναι μια υπηρεσία η οποία αφορά το σκληρό πυρήνα του κράτους και αποτελεί απολύτως αναγκαία υπηρεσία για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο: Ο Πρωθυπουργός άκουσε τις εισηγήσεις, έκρινε, πήρε τις αποφάσεις του από εκεί και πέρα θα πάμε τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Βεβαίως είναι ρίσκο αλλά παρά ταύτα πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός κρίνοντας, συγκρίνοντας και έχοντας την εμπειρία δύο πρωθυπουργών, δηλαδή και του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, θα εμπιστευτεί τον κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά.

Ερωτηθείσα αν βλέπει πιθανό το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ- ΜεΡΑ25-ΚΚΕ: Όχι, δεν το βλέπω πιθανό αλλά αποτελεί αριθμητικά ένα ενδεχόμενο αλλά αν με ρωτάτε αν το βλέπω πιθανό η απάντηση είναι όχι. Για αυτό ακριβώς υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλος της έλλειψης σταθερότητας για ένα χρονικό διάστημα μεγάλο όμως η Ελλάδα δεν αντέχει την έλλειψη σταθερότητας ούτε για 24 ώρες. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα αυτή τη στιγμή με την κατάσταση την οποία βιώνουμε με την Τουρκία με το ανεξέλεγκτο της έντασης το οποίο παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή αλλά και με όλα τα υπόλοιπα τον πόλεμο με τη Ρωσία και τα λοιπά η χώρα κατά τη γνώμη μου δεν αντέχει να μείνει ακυβέρνητη ούτε ελάχιστο χρόνο και αυτό είναι και η κατάρα της απλής αναλογικής για να μην κοροϊδευόμαστε.

Ερωτηθείσα αν την ανησυχεί η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά: Με προβληματίζει πάρα πολύ αυτή η έξαρση της ρητορικής, δεν την έχουμε βιώσει ποτέ στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν είχαμε ποτέ τέτοιου είδους απειλές. Εμείς το πήγαμε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης αυτό και κάναμε μια σε βάθος ενημέρωση των συναδέλφων μας για αυτό το θέμα διότι είναι ένα θέμα το οποίο αρχίζει και ξεφεύγει όλων των ορίων διπλωματικής γλώσσας. Είναι βέβαιο ότι αυτό κάνει ζημιά σε βάθος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γιατι δηλητηριάζει τις κοινωνίες και τους λαούς και άρα ο οποιοσδήποτε διάλογος ξεκινάει εξαιρετικά δύσκολα και υποθηκευμένα οψέποτε ξεκινήσει ξανά. Από την άλλη μεριά πλέον είμαστε σε ένα σημείο στο οποίο κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα από την ώρα που οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία δημιουργούν πάρα πολύ μεγάλα ερωτηματικά.

Αναφορικά με την περιοδεία της στη Θράκη: Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα περιοδεία. Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ, το πόρισμα αυτό το οποίο κάναμε δεν έμεινε στα συρτάρια υλοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Καταρχήν επιλύθηκε επιτέλους με έναν πάρα πολύ μεγάλο αγώνα η περίφημη ιστορία του 12% που χρωστούσε το ελληνικό κράτος στις επιχειρήσεις στη Θράκη και κινδύνευαν να καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις διότι δεν τήρησε πότε επί Σταθάκη την υπόσχεσή του για να δώσει το 12% επιδότηση στο εργατικό κόστος. Επιλύθηκε με πάρα πολύ μεγάλο αγώνα, χρειαστήκανε πολλές ΚΥΑ και τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις για να καταφέρουμε να το λύσουμε. Αλλά προχωρούνε έργα στη Θράκη, προχωρούνε οι αποφάσεις για τα σχολεία, προχωράει η απόλυτη στήριξη του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου που είναι το μόνο πανεπιστήμιο το οποίο δεν θα κόψει αριθμητικά φοιτητές.

Γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη δουλειά στη Θράκη, είναι αθόρυβη και μου κάνει εντύπωση πως οι συνάδελφοι σας οι οποίοι κόπτονται για πάρα πολλά θέματα δεν ενδιαφέρονται για μια περιοχή που είναι μείζονος σημασίας. Εγώ ασχολούμαι με την Θράκη τα τελευταία τριάντα χρόνια, ήταν η πρώτη κουβέντα την οποία μου είπε ο Κων/νος Μητσοτάκης όταν μπήκα στο γραφείο του ως νέα βουλευτής, μόλις είχα εκλεγεί στην Ευρυτανία. Μου λέει «συγχαρητήρια θα κοιτάξεις την Ευρυτανία αλλά θα ξέρεις ότι όλη σου τη ζωή θα δουλέψεις και για τη Θράκη», αυτή ήταν η πρώτη του κουβέντα και την τήρησα. Όλη μου τη ζωή πραγματικά δουλεύω για τη Θράκη.