Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, που έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, ενώ καλούσε να «έρθουν στα λογικά τους, οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς». 

Το υπουργείο Εξωτερικών με μια σκληρή ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). «Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας», σημειώνει επίσης.

Σημειώνεται ότι μετά την προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας άμεση απάντηση έδωσε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται»,  είπε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση μέσα σε τρεις ημέρες από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

H ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών 

Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας.
Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη.


Η προκλητική ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας

«Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της, παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Άγκυρα για τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Ατίλα Γκιουλάν και ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου.

«Να έρθουν στα λογικά τους, οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με την Hurriyet.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, καθώς είναι αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.